Kurssikerta 5

Viides kurssikerta oli itselle ainakin selkeästi haastavin, mutta samalla myös opettavaisin kurssikerta. Toistoja tuli tehtyä jokaisessa tehtävässä ja tehtävissä tarvitsi laajaa ”työkalupakkia”, jota on kurssin aikana opeteltu. Vaikka välillä pinna kävi kireällä, useista eri syistä, niin lopulta sain hommat maaliin asti.

Tällä hetkellä QGISin käyttö alkaa, jokaisen käynnistyskerran jälkeen sujua sulavammin ja sulavammin. Työkalut löytyvät ja niiden käyttö luonnistuu, sillä suurinta osaa on melko helppo käyttää. Itselläni ehkä on vielä oppimista siinä mitä työkalua käyttää milloinkin. Välillä tuntuu, että kun siirtyy opettajajohtoisesta tekemisestä itsenäisiin harjoituksiin, niin hetken aikaa pää lyö tyhjää. Join attributes location -työkalua on tullut käytettyä mitä todennäköisimmin eniten ja alan saada sen toiminnasta pikkuhiljaa kiinni. Kurssikerralla uusista opiskelluista työkaluista bufferit osoittautuivat omasta mielestäni erittäin mukaviksi käyttää. Niiden käyttöön oppii erittäin nopeasti ja niiden avulla pystyy tekemään paljon kyselyitä aineistolle, sekä eristämään mitä mielenkiintoisinta dataa. Lisäksi bufferien luominen tapahtuu käytännössä silmänräpäyksessä, joten aikaa ei mene hukkaan, kun tutkii aineistoa bufferien avulla.

Uima-altaiden ja saunojen tutkailu pääkaupunkiseudulla osoittautui hieman tuskaisemmaksi, kuin oletin. Ensimmäiseen kompastuskiveen törmäsin, kun yritin liittää uima-altaita sisältävät rakennukset pienaluetasoon. Join attributes by location -työkalu päätti kuitenkin vain heittää erroria näkyviin. Onneksi ei tarvinnut kauaa tuskailla ongelman kanssa, sillä vastaus löytyi Ilari Leinon blogista (2021). Ongelma tuli kierrettyä Ilarin ohjeita noudattaen ja sen jälkeen alkoi armoton visualisointi. Hetken aikaa piti vääntää ja kääntää pylväiden leveyttä ja numeroiden sijoittelua, mutta lopulta päädyin kuvan 1 mukaiseen lopputulokseen. Taustalle lisäsin jälleen kerran OpenStreetMap standard -taustakartan, josta nyt tarkemmin ajateltuna ei hirveästi saa selvää, ainakaan tässä mittakaavassa. Mutta ainakin kartta on omaan silmään visuaalisesti miellyttävämpi, kun taustalla on jonkinlainen kartta.

Kuva 1. Uima-altaiden määrät alueittain pääkaupunkiseudulla.


Taulukko 1. Itsenäisharjoituksissa kysytyt arvot.

Lähteet:

Leino, I., https://blogs.helsinki.fi/ilarilei/

Leave a Reply

Your email address will not be published.