Reflektointia Geoinformatiikan menetelmät 1-kurssista

Mitä opin?

Nyt on aika hieman reflektoida kurssilla opittuja asioita. Koen tämän parhaana tapana ilmaista kehittynyttä tasoani geoinformatiikassa.

Olen oppinut kurssilta ennen kaikkea sen, miten karttoja saa tehtyä visuaalisesti paremman näköisiksi ja informaatioltaan selvemmiksi. Hankalia hetkiä on välillä tullut vastaan, mutta luennoilla opittujen asioiden ja netistä löytyvien ohjeiden myötä tästäkin selvittiin. Opin projektion merkityksestä karttojen tuottamisessa, ja siitä – mikäkin projektio sopii parhaiten omaan tuotokseen. Erilaiset teemakartat, kuten pistekartta ja ruutukartta tulivat tutuiksi kurssilla. Pääsimme näitä molempia tekemään kurssikerroilla 3 ja 4. Näissä en kokenut lainkaan hankaluuksia, ja kartan ulkoasun muokkaaminen oli mielekästä hommaa. Haluan erityisesti kiittää Tilastokeskusta, joiden artikkeli teemakartoista auttoi minua merkittävästi oppimaan niiden käyttötarkoituksista.

Ongelmanratkaisua harjoiteltiin kurssikerralla 5. Kieltämättä tämä oli minulle, ja aivan varmasti monelle muullekin, hankalin kurssikerta. Kuitenkin pidin kyseistä kurssikertaa kaikista kiinnostavimpana. Silloin pääsi toden teolla pohtimaan sitä, miten pyydetyn asian sai löydettyä, ja ilmaistua järkevästi. Viime vuoden kurssiblogin ja nettiohjeiden myötä tästäkin kurssikerran haasteista päästiin yli. Kiitos näille!

Kuudennessa ja seitsemännessä kerrassa keskeistä oli miettiä sitä, miten karttoja voisi tuottaa omaan käyttöön. Kuudennella kurssikerralla opetuksen näkökulmasta, ja seitsemännellä täysin oman tuotoksen kohdalla. Nämä kurssikerrat ovat olleet hyvin tärkeitä, sillä aivan varmasti moni meistä tavoittelee opettajan tai tutkijan työtehtävää. Kurssilla opetettujen asioiden soveltaminen omassa tuotoksessa opetti ainakin minulle hyvin paljon, sillä täysin ohjeiden mukaisen tuotoksen tekeminen tuppasi unohtumaan muutaman päivän jälkeen. Asiat ovat toistaiseksi jääneet todella hyvin mieleen!

Kiitos Artulle loistavasta kurssista, ja iso hatunnosto niille, jotka mahdollisesti valitsevat geoinformatiikan pääaineeksi. Olette valinneet tärkeän ja laajan suuntautumisen maantieteessä, jossa aivan varmasti on loistavat työllistymismahdollisuudet. Tsemppiä!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *