Mikä on promootiotoimikunta?

Kuvittele itsesi hetkeksi ensi vuoden toukokuuhun: promootio alkaa 22.5. torstaina päivällä aktiharjoituksilla ja seppeleensitojaisilla. Tilat on varattu näitä tapahtumia varten, ihmiset tietävät tulla oikeisiin paikkoihin oikeaan aikaan. Laakerinlehtiä on tilattu seppeleitä varten ja kuohuviinit on kylmennetty – promootio voi pian alkaa. Silkka promootiohenki tosin ei ole saanut laakerinlehtiä kävelemään seppeleensitojaisiin tai ohjelmalehtiä illallispöytiin. Suuri juhla vaatii suuria järjestelyitä. Näistä promootion järjestelyistä vastaa promootiotoimikunta.

postittaa
Toimikuntalaisia postittamassa promootiokutsuja marraskuussa.

Promootiotoimikunta koostuu juuri valmistumaisillaan olevista tai jo valmistuneista maistereista ja tohtoreista, jotka haluavat olla mukana järjestämässä promootiota. Lisäksi mukana ovat kunniatohtoreista vastaava promootiosihteeri, promootiokanslisti sekä tiedekunnan nimittävät officiantit. Itse menin mukaan toimikuntaan kahdesta syystä: ensinnäkin halusin olla mukana järjestämässä valtakunnan parhaita juhlia ja toiseksi halusin varmistaa, että saan graduni kirjoitettua. Promootioon osallistuminen toimii motivaattorina, sillä vain valmistuneet voidaan promovoida.

Toimikunta muodostettiin kuluvan vuoden keväällä, jonka jälkeen juhlajärjestelyt alkoivat. Nyt kun olemme jo syksyssä, alkaa juhlajärjestelyjä olla kalenterissa harva se päivä. Onkin melko harvinaista, että näin suuri tapahtuma syntyy pääasiassa vapaaehtoisvoimin. Kaikki ovat mukana tekemisen ilosta.

Promootiotoimikuntaa johtaa gratista, joka tässä promootiossa on matematiikkaa pääaineenaan opiskellut FM Emma Ronkainen. Nimitys gratisti (mies) / gratista (nainen) juontuu siitä, että ennen vanhaan gratistiksi valittiin maisteripromovendien vähävaraisin, ja tämä sai juhlien järjestelyä vastaan osallistua promootioon ilmaiseksi (lat. gratis = ilmaiseksi, ilman maksua). Nykyään promootiotoimikunta valitsee keskuudestaan gratistin tai gratistan, joka kykenee koordinoimaan haastavia ja monivaiheisia juhlajärjestelyitä.

Promootiotoimikuntaan kuuluu kokonaisuudessaan noin 25 henkilöä, joilla on erilaisia yhdessä sovittuja vastuualueita – joku vastaa musiikeista, joku Floran päivän järjestelyistä ja niin edelleen. Toimikunta on jaettu pienempiin, tapahtumakohtaisiin työryhmiin. Säännölliset kokoukset koko porukalla pidetään noin viikon tai kahden viikon välein, mutta niiden välillä käydään paljon myös sähköpostikirjeenvaihtoa sekä pidetään työryhmien tapaamisia. Kaikki kokoustaminen ja sähköpostien lähettely tähtää kuitenkin isoon yhteiseen ja yhteisölliseen elämykseen: juhliin, joita kelpaa odottaa.

Voit välittää terveisiä ja tsemppihaleja promootiotoimikunnalle kommentoimalla tätä blogimerkintää tai lähettämällä postia osoitteeseen fil-promootio(ät)helsinki.fi.

Teksti ja kuva: Hanna Hannus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *