Tapahtumia lokakuussa

Tässä muutamia tapahtumia lokakuussa. Tapahtumalistaa päivitetään vielä, uusimman tiedon saa täältä. Pysykää siis langoilla!

Viikko 40

Tiistai 2.10.

  • Klo 11.00 – 13.00 Kiertävä IT@Kampus (Minervan K1-kerroksen aulassa, kirjaston sisäänkäynnin edessä, os. Siltavuorenpenger 5). Tietotekniikkakeskuksen uusi IT@Kampus-tapahtuma tuo apua kampusten tietotekniikkatukea tarvitseville.

Keskiviikko 3.10.

Torstai 4.10.

  • Klo 18.30 – 2.00 Peducan fuksisitsit vol. 1 (Alina-sali, Mannerheimintie 5 A, 3. krs.). Erityisesti fukseille tarkoitetut sitsit, joiden aikana käydään läpi sitsikäytäntö. Torstaina sitsaavat luokanopettajaopiskelijat. Mitkä sitsit?

Perjantai 5.10.

  • Klo 18.30 – 2.00 Peducan fuksisitsit vol. 2 (Alina-sali, Mannerheimintie 5 A, 3. krs.). Erityisesti fukseille tarkoitetut sitsit, joiden aikana käydään läpi sitsikäytäntö. Perjantaina on kasvatustieteiden (suomen- ja ruotsinkielisten koulutusohjelmien) opiskelijoiden sekä vaihto-opiskelijoiden vuoro. Mitkä sitsit?

Viikko 41

Maanantai 8.10. – sunnuntai 14.10.

  • HYYn Kehitysyhteistyöviikko. Tämän vuoden Kehitysyhteistyöviikko tuo ihmisoikeudet kampukselle. Viikon jokainen päivä tarkastelee ihmisoikeuksia eri teemalla, eri näkökulmista ja erilaisin keinoin. Tarkka ohjelma aikatauluineen täällä.

Maanantai 8.10.

  • Klo 15.00 – 17.30 Työpaja: Arvoja tutkimaan draamatarinan keinoin (Kaisa-talo, os. Fabianinkatu 30). Työpajassa pureudutaan draamamenetelmien avulla rauhan- ja ihmisoikeuskasvatuksen teemoihin, dialogiseen kasvatukseen, globaaleihin kehityskysymyksiin. Tapahtuma on osa HYYn Kehitysyhteistyöviikkoa.
  • Klo 19.00 – 23.00 AKK:n keskustelukerho (Gustavus Rex, os. Leppäsuonkatu 11). Fukseille tarkoitettu keskusteluilta, jossa käsitellään mm. kasvatustieteiden kenttää sekä yhteisöllistä oppimista.

Tiistai 9.10.

Torstai 11.10.

  • Klo 18.00 – 2.00 Condus Amazing Race. Vihjeisiin perustuva huisin hauska kaupunkisuunnistus. Aloitusrastista tulee vihje myöhemmin.

Viikko 42

Tiistai 16.10.

  • Klo 16.00 – 18.00 Sivuaineinfo (Siltavuorenpenger 10, auditorio 1). Oletko miettinyt, mitä voisit valita sivuaineeksi? Onko mielessäsi jokin sivuaine, mutta et tiedä miten ja missä sitä voisi opiskella?
  • Klo 18.00 – 22.00 AKK:n esiintymisjännitysilta (Gustavus Rex, os. Leppäsuonkatu 11). Näyttelijä Sari Mällinen tulee kertomaan vinkkejä esiintymiseen sekä mahdollisen esiintymisjännityksen vähentämiseen.

Viikko 43

Torstai 25.10.

  • Klo 18.00 Turun supersitsit. Turun yliopiston kasvatustieteilijöiden ainejärjestö Katko ry järjestää kasvatustieteilijöiden Supersitsit Turussa. Sitsipaikkana toimii Sotku Kiinanmyllynkadun kupeessa. Tarkemmat ohjeet sijainnista ja yhteislähdöstä myöhemmin.

Luentosuoritus vai kirjallisuussuoritus?

Jotkin kursseista voi suorittaa joko luentosuorituksena tai kirjallisuussuorituksena. Usein luentosuoritukseen kuuluu läsnäolo luennoilla, mahdollisesti joitain ryhmätöitä ja tentti. Kirjallisuussuorituksessa opiskelijalle osoitetaan tentittävä kirjallisuus, joka opiskellaan itsenäisesti ja osallistutaan tenttiin sen pohjalta. Mitkä ovat suoritustapojen hyvät ja huonot puolet?

Luentosuoritus

+ Luennot selventävät usein kirjassa vaikeasti muotoiltuja asioita.

+ Luennoitsijat auttavat jäsentämään ja arvioimaan tietoa, esittämään kritiikkiä ja herättämään keskustelua.

+ Opiskelun aikatauluttaminen on helpompaa.

+ Opiskelukavereiden kollektiivinen tuki auttaa jaksamaan.

+ Luennoilla on mahdollisuus tutustua uusiin ihmisiin.

+ Luennoitsijat ovat usein alansa tutkijoita, joilta voi oppia paljon sellaista, mitä ei kirjasta opi!

Sitova aikataulu.

Luennot saattavat mennä päällekkäin jonkin toisen kurssin kanssa.

Istumalihakset ovat koetuksella kovilla luentopenkeillä.

Kirjallisuussuoritus

+ Vapaampi aikataulu, joten sopii hyvin muiden kurssien tai töiden lomaan.

+ Mahdollistaa aiheiden priorisoinnin omien mielenkiintojen tai aikataulun mukaan.

+ Itsenäisen työskentelyn taidot ja itsekuri harjaantuu.

+ Saa valita itse opiskeluympäristönsä.

 Menettää mahdollisuuden oppia taitavilta luennoitsijoilta.

 Tenttikirjoja on usein iso pino ja niiden lukemiseen menee aikaa. (Kirjallisuussuorituksella ei siis pääse vähemmällä ajankäytöllä, vaikka kalenteri näyttäisikin tyhjältä.)

Lukeminen on yksinäistä puurtamista, ellei sitten perusta lukupiiriä.

 Lukuaikataulusta lipsuu helposti.

Suoritustapoja ei voi laittaa paremmuusjärjestykseen. Plussia ja miinuksia voi kuitenkin käyttää hyödyksi miettiessään itselleen parasta tapaa suorittaa kurssi. Yleisesti suositellaan luentosuoritusta, mutta elämäntilanteesta riippuen kirjallisuussuoritus voi olla joskus parempi vaihtoehto. HUOM! Kurssin mahdolliset suoritustavat vaihtelevat, eikä kaikkia kursseja voi esimerkiksi suorittaa kirjallisuussuorituksena.

Katso vinkkejä myös oppimispäiväkirjan kirjoittamiseen ja tenttiin lukuun!

Kasvatustieteellisen keskustelukerhon fuksi-ilta

Aikuiskasvatuksen Kilta toivottaa kaikki fuksit tervetulleiksi Kasvatustieteellisen keskustelukerhon fuksi-iltaan!

Mitä? Fukseille tarkoitettu keskusteluilta, jossa käsitellään mm. kasvatustieteiden kenttää sekä yhteisöllistä oppimista. Tarkoitus on tarjota ensimmäisen vuoden opiskelijoille apua opiskeluun ja ideoita siihen, miten tehdä opiskelusta mielekkäämpää ja antoisampaa. Ilta on tarkoitettu kaikille kasvatuksellisista ilmiöistä kiinnostuneille fukseille ja miksei myös vanhemmille opiskelijoille. AKK:n Kasvatustieteellinen keskustelukerho järjestää keskusteluiltoja, joissa jutustellaan yhdessä kasvatustieteellisistä sekä muista kiinnostavista ilmiöistä rennossa hengessä.

Missä? Gustavus Rex, Leppäsuonkatu 11

Milloin? Maanantaina 8.10 klo 19:00.

Tapahtuman Facebook-event löytyy täältä! Huomaathan myös, että Killan Facebook-sivu on muuttunut/muuttanut, joten tervetuloa ihmettelemään!

Turun supersitsit

Turun yliopiston kasvatustieteilijöiden ainejärjestö Katko ry järjestää kasvatustieteilijöiden Supersitsit Turussa 25.10.!

Mitä? Kasvatustieteilijöiden Supersitsit on eri yliopistojen kasvatustieteiden (yleinen ja aikuis-) opiskelijoille suunnattu yhteistapahtuma, jossa sitsataan järjestävän ainejärjestön kotikaupungissa poikkiyliopistollisessa hengessä.

Missä? Turussa. Sitsipaikkana toimii Sotku Kiinanmyllynkadun kupeessa. Tarkemmat ohjeet sijainnista ja yhteislähdöstä myöhemmin.

Milloin? 25.10. klo 18:00.

Sitseille hintaa vaivaiset 12e ja hintaan sisältyy kolmen ruokalajin illallinen ja haalarimerkki. AKK:n ja Peducan jäsenet saavat Sitsit hintaan 10e! Oma pullo mukaan! Paikan päällä saattaa olla myös tervetuliaismalja tai muuta. Pukukoodina on pikkumusta sekä oman ainejärjestönsä “tunnusväri”, Peducalla ja AKK:lla siis haalareista tuttu turkoosi.

Miten ilmoittaudun? Ilmoittautumisaikaa on 7.10. klo 16:00 asti, minkä jälkeen Helsingin kiintiö vapautuu ja paikat menevät vapaaseen jakoon. Paikkoja on muutenkin jaossa rajatusti, joten hoida ilmoittautumisesi ajoissa! Ilmoittautuminen on sitova!

Ilmoittautumislomake:
https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/37561/lomake.html

Maksuohjeet lähetetään ilmoittautumisen päätyttyä

Lisätiedot: jussi.jarvinen (at) helsinki.fi

Sitsit – traditionaalinen opiskelijajuhla

Peducan fuksisitsit lähestyvät kovaa vauhtia, ja monia saattaa ihmetyttää, mistä oikeastaan on kyse. Monille tulevat sitsit ovat ensimmäistä laatuaan, osa on ehkä osallistunut aikaisemminkin, mutta viimeistään opintojen alettua kaikki ovat varmasti kuulleet jotakin puhuttavan tästä mahtavasta juhlasta. Tässä siis infopaketti koskien sitsejä ja sitsauskulttuuria!

Sitsit, eli akateeminen pöytäjuhla, on sekoitus eteläistä ja läntistä ylioppilastraditiota (Saksassa “sitz”, Ruotsissa “sits”) (Jalositsikirja, 2007). Usein tarjolla on kolmen ruokalajin illallinen ja juomaa, joiden nauttimisen lomassa lauletaan yhteislauluja (juomalauluja), ja seurataan muuta ohjelmaa, jota usein illan kuluessa muodostuu. Juhlijoiden istumapaikat on osoitettu heille nimikyltein, mieluiten joka toisen istujan ollessa nainen ja joka toisen mies (tämä tuskin koskaan toteutuu Peducan tai AKK:n sitseillä).

Tärkeä rooli on sitsimestarilla, joka jakaa puheenvuorot ja määrittelee illankulun. Tarkoituksena on, että puheenvuoroja pyydetään ja lauluja lauletaan niin usein, että kuuma ruoka ehtii jäähtyä ja kylmä ruoka väljähtyä huoneenlämpöiseksi. Kesken yhteislaulun tai puheenvuoron ei saa siis syödä eikä juoda. Sehän olisi epäkohteliasta! Asiattomasta käytöksestä, etenkin Peducan sitseillä, sitsimestarilla on oikeus ja velvollisuus jakaa rangaistuksia. Hyvä esimerkki rangaistuksesta on esimerkiksi anteeksipyyntölaulu “rikoskumppanin” kanssa. Jos vierustoveri temppuilee, hänet voi ilmiantaa sitsimestarille.

Nämä niin sanotut “rangaistukset” toteutetaan kuitenkin hyvällä maulla ja leikkimielellä, ja tunnelma sitseillä on kaikkea muuta kuin kireä! Tarkoitus on nauttia toistemme seurasta ja viettää hauska ilta maistuvan ruoan ja juoman merkeissä. Kaiken kaikkiaan sitsit ovat mahtava, osallistujiensa näköinen juhla, ja toivomme fuksisitsien olevan ikimuistoiset uusille fukseille!

P.S. Lisätietoa sitsien etiketistä ja ohjeista seuraavalla viikolla Fuksiblogissa!

Teksti: Emmi Heikkilä

Muutama ajatus yhden fuksin pään sisältä

Ensimmäinen yö nukuttu, ensimmäinen bussimatka matkustettu, ensimmäiset opiskelijalounaat Unicafessa syöty, ensimmäiset tekstit Aleksandriassa luettu, ensimmäiset keitetyt kananmunat kerjätty ja ensimmäisten syksyisten lehtien päällä liukasteltu Helsingin yliopiston yleisen ja aikuiskasvatustieteen opiskelijana – mahtavaa!

Lyhyessä ajassa on ehtinyt tehdä vaikka mitä! Hetket ja päivät menevät eteenpäin vauhdilla, ja ennen kuin huomaakaan, kerrat ovat muuttuneet toisiksi…kolmansiksi… kymmenensiksi… Itse olen jo lakannut laskemasta – kohta voi jo kuvitella olevansa konkari!

Opiskelujen, ja uuden alku ylipäätään, laittaa mielen liikkeelle. Yhtäkkiä elämään tulee paljon uusia asioita ja ihmisiä, joista vaikuttua. Ylipäätään pidän hetkistä, jolloin tajuaa, että jokin uusi asia on alkamassa. Itseään joutuu hieman haastamaan, jolloin saa mahdollisuuden tutustua minäänsä hieman lisää.

Uuden aloittaminen vaatii joskus oman mukavuusalueen ulkopuolelle kurottamista, mikä tuo mukanaan kasan uusia mahdollisuuksia. Tietenkään oman mukavuuden uhkaaminen ei aina tunnu helpolta, mutta ainakin omalla kohdallani se on kannattanut.

Olen ollut todella iloinen opiskelujen alkamisesta monella tapaa. Valmistumisen ja muutaman työelämässä vietetyn vuoden jälkeen tunnen osaavani arvostaa opiskelua kummasti eri tavalla kuin aiemmin. Vaikka opiskelussa on paljon työtä eikä selkeää vapaa-aikaa välttämättä muodostu, tunnen, että opiskelijan elämä on todella vapaata.

Ajankäyttöäni olen joutunut silti tapauksessa järjestelemään uudelleen. Yhtälöt, ”uni + sosiaalinen elämä = huonot arvosanat, uni + hyvät arvosanat = hanki elämä ja sosiaalinen elämä + hyvät arvosanat = ei unta”, ovat jonkun viisastelemia, mutta tuntuvat toisinaan pitävän paikkansa.

Olen kuitenkin sitä mieltä, että sopivassa suhteessa joka muuttuja on väistämätön ja pakollinenkin, eikä auta kuin laskeskella kyseisiä yhtälöitä uudelleen, tilanteesta riippuen. Itse yritän suhtautua kyseisiin laskutoimituksiin sopivan lempeällä kädellä.

Lempeää syksyä ja lukemattomia mukavia kertoja itse kullekin!

Teksti: Kaisa Kivistö

Opiskelun tueksi, osa 3

Kasvatustieteiden opiskelijan tukena toimivat muun muassa Helsingin yliopisto, käyttäytymistieteellinen tiedekunta ja käyttäytymistieteiden laitos sekä HYYn ylioppilaskalenteri. Niinikään opintojen alussa tehtävä HOPS eli henkilökohtainen opintosuunnitelma, HYYn Antoisampaan opiskeluun -opas sekä Avoimen yliopiston Opiskelun taito -sivusto voivat olla avuksi.

Myös tuutorit auttavat mielellään opiskeluasioissa!

HOPS – henkilökohtainen opintosuunnitelma

HOPS-työskentelyn tavoitteena on lisätä opiskelun suunnitelmallisuutta ja tukea kokonaiskuvan muodostumista alan asiantuntijuuden kehittymisestä. Lisäksi tavoitteena on opiskelijan sitoutuminen oppiaineeseen ja opiskelijayhteisöön.

Hops-työskentely koostuu kahdesta osasta seuraavasti: I-osa: orientoiva osa (1 op) suoritetaan opintojen alussa. II-osa: portfolio-osa (1 op) suoritetaan kandidaatin tutkielmaseminaarin yhteydessä.

Lähde: Kasvatustieteen kandidaatin tutkinnon tutkintovaatimukset vuosille 2012–2015

Antoisampaan opiskeluun -opas

Antoisampaan opiskeluun -opas on kirjoitettu sinulle. Sen tarkoituksena on helpottaa opiskelua yliopistossa, monipuolistaa kuvaasi opiskelusta sekä auttaa Sinua välttämään muutamia yleisimpiä sudenkuoppia opiskelu-urallasi.”

Ehdottomasti lukemisen arvoinen opas! Oppaassa käsitellään seuraavia aiheita: kuinka saada kaikki irti opiskelusta, miten opiskellaan, millä välineillä yliopisto-opiskelusta voi tehdä antoisamman, millaisia opiskelutekniikoita on, neuvoja hyvän ryhmätyön saavuttamiseksi, miten yliopistoyhteisö voi auttaa opiskelussa ja lisäksi kuinka pysyä terveenä.

Avoimen yliopiston Opiskelun taito –sivusto

Avoimen yliopiston erittäin kattavat opiskelun taitoa koskevat sivut. Osa ohjeista koskee vain avoimen yliopiston opiskelijoita, mutta suurimmaksi osaksi neuvot ovat yleispäteviä. Sivustolta löytää tietoa, millaista on opiskelijan arki, millaista luennoilla on ja miksi luennoilla kannattaa käydä, muistiinpanotekniikoista, kirjallisista tehtävistä kuten esseistä, referaateista ja oppimispäiväkirjoista, tenteistä ja hyvästä tenttivastauksesta, mitä ovat seminaarit, opintopiirit sekä kuinka opinnot arvioidaan. Lisäksi löytyy paljon vinkkejä, kuinka kehittyä opiskelijana. Opiskelun taito -sivusto.

Fuksipesiksen jälkitunnelmia

Pohjois-Haagan Ida Aalbergin tien tienoot vallattiin torstaina monen uuden ja vanhan peducalaisen voimin, kun vuorossa oli perinteinen ”Fuksit vastaan vanhat” –pesisottelu. Vaikka fuksit lopulta joutuivat taipumaan hitusen vahvemmille vanhuksille, ei menoa, meininkiä ja tiukkoja tilanteita pelailuista puuttunut.

Pelaajien reipas asenne, mahtava yhteishenki ja iloinen yleisfiilis välittyivät niin kentän laidalla kannustaneille opiskelijoille kuin sattumalta paikalle eksyneille, tätä melukasta hauskanpitoa seuraamaan jääneille ohikulkijoillekin.

Pelien jälkeen siirryttiin viettämään iltaa sisätiloihin Idan saunalle, jossa saatiin nauttia löylyistä, Peducan tarjoamasta pikkupurtavasta ja ennen kaikkea tietysti loistokkaasta seurasta.

Supersuuri kiitos teille mukana olleille pelaajille ja kannustusjoukoille, oli tosi hauska ilta!

Teksti: Hanna-Maaria Saarinen ja Emmi Heikkilä

AKK:n vuoden ensimmäinen Kiltailta 28.9.

Milloin?

Perjantaina 28.9. klo 17:30 alkaen.

Missä?

Gustavus Rex, Leppäsuonkatu 11.

Mitä?

Kiltaillat ovat Aikuiskasvatuksen Killan järjestämiä hengailutapahtumia, joissa tärkeintä on hyvä henki. Syksyn ensimmäinen kiltailta tarjoaa juuri tätä, maukkaasti viinin ja juustojen kera! Tapahtumassa pääset tutustumaan kasvatustieteen opiskelijoihin myös oman vuosikurssisi ulkopuolelta. Killan hallituslaiset puolestaan vastaavat mielellään kysymyksiin Killan toiminnasta. Tapahtuman Facebook-event löytyy täältä!

Muuta menoa perjantai-iltana?

Ei se mitään! Tule ensin aloittelemaan kiltailtaan, ja jatka siitä näppärästi menoa omaan suuntaasi!

Vinkki: Tämä kiltailta on omistettu yleiselle hengailulle, mutta AKK järjestää myös iltoja eri teemoilla. Keskustelukerhoissa pääpaino on (kasvatus)tieteellisessä keskustelussa. Työelämäilloissa on mahdollista saada hyödyllisiä vinkkejä kasvatustieteilijän työllistymismahdollisuuksiin ja työnhakuun liittyen. Fuksille erityisen hyödyllisiä ovat sivuaineillat, joissa kuulet vanhemmilta opiskelijoilta kokemuksia sivuaineista. Lisää tietoa löytyy Killan sivuilta.

Miten lukea tenttiin?

Ensimmäisten tenttien lähestyessä paksut tenttikirjat ja hankalat artikkelit saattavat tuntua pelottavilta. Miten kaiken tuon ehtii lukea? Miten voin muistaa kaiken? Yhtä oikeaa tapaa tenttiin valmistautumiseen ei ole, mutta tässä hiukan vinkkejä.

Keskity kokonaisuuksiin, äläkä yritä päntätä pieniä yksityiskohtia.

Yritä ymmärtää mieluummin kuin muistaa. Hyvä tenttivastaus ei ole kopio kirjasta vaan taas sitä kuuluisaa omaa pohdintaa ja hyvin perusteltuja näkökulmia.

  • Jos osaat selittää kaverille omin sanoin kirjan, artikkelin tai teorian punaisen langan, olet luultavasti ymmärtänyt lukemasi.

Perusta lukupiiri. Yhdessä on aina mukavampaa kuin yksin, ja porukassa on aina joku keneltä kysyä. Lukupiiri myös helpottaa lukurytmin suunnittelua ja siinä pysymistä. Varoitus! Tehokas lukeminen muuttuu helposti juoruiluksi, joten itsekuria tarvitaan!

Tee muistiinpanoja. Tehokkainta on luetun uudelleenjärjestely ja muokkaus, ei kopiointi! Myös kysymyksien kirjoittaminen lukemastaan voi olla hyödyllistä. Muistiinpanojen tekeminen on hidasta, joten ajanhallinta on erityisen tärkeää.

Sivistä kaveria. Jos sinulla ei ole mahdollisuutta osallistua lukupiiriin, lukemaansa voi aina kertoa omin sanoin kaverille/kämppikselle/seurustelukumppanille/perheenjäsenille. Näin sinun täytyy muokata lukemaasi omaan suuhun sopivaksi ja samalla jaat arvokasta tietoa eteenpäin.

Kokeile rohkeasti uusia tapoja lukea. Opiskelutapoja voi opetella, eikä se tuttu tapa aina välttämättä ole paras. Asiantuntevaa opastusta opiskeluun ja tietoa opiskelutekniikoista saat Antoisampaan opiskeluun -oppaasta.

Allekirjoittanut ei vastaa näiden vinkkien pohjalta saaduista tenttiarvosanoista! Kyseessä on itse hyväksi havaitut vinkit ja kaikki oikeudet muutoksiin pidätetään.

Katso myös vinkkejä oppimispäiväkirjan tekemiseen!