Aikuiskasvatustieteen professori Yrjö Engeström esittäytyy

Kuka olet ja mikä on (työ)tehtäväsi käyttäytymistieteellisessä tiedekunnassa?

Olen Yrjö Engeström ja toimin aikuiskasvatustieteen professorina. Olen myös tutkimusyksikkö CRADLEn (Center for Research on Activity, Development and Learning) johtaja. Johdan lisäksi CRADLEn vastuulla olevaa Kehittävän työntutkimuksen ja aikuiskasvatustieteen tohtoriohjelmaa Doctoral Program on Developmental Work Research and Adult Education (DWRAE) sekä niin ikään CRADLEn vastuulla olevaa kansainvälistä maisteriohjelmaa Master’s Degree Program on Adult Education and Developmental Work Research (ATMO).

Mistä uusi opiskelija saattaa tuntea sinut? Esim. mahdolliset oppikirjat, artikkelit.

Uusi opiskelija saattaa törmätä kirjoihini, joita on tutkintovaatimuksissa tai muuten käytössä kursseilla. Tällaisia ovat esim. suomenkieliset Perustietoa opetuksesta, Kehittävä työntutkimus ja Ekspansiivinen oppiminen ja yhteiskehittely työssä. Englanninkielisistä tuorein on From Teams to Knots: Activity-Theoretical Studies of Collaboration and Learning at Work (Cambridge University Press).

Mikä on koulutustaustasi? Mitä olet opiskellut ja missä?

Olen filosofian tohtori, väitellyt täällä Helsingin yliopistossa vuonna 1987, silloisella kasvatustieteen laitoksella.

Mikä aikanaan sai sinut kiinnostumaan kasvatustieteistä?

Kävin koulua 1960-luvulla ja olin hyvin kriittinen silloisen koulun toimintaa kohtaan. Ryhdyin toimimaan ensin Teiniliitossa kouluasiansihteerinä ja sitten opiskelijaliikkeessä Suomen ylioppilaskuntien liitossa korkeakoulupoliittisena sihteerinä. Kasvatustieteestä tuli jo kouluaikana minun oma juttuni, melkeinpä intohimoisen opiskelun ja myöhemmin tutkimisen alue. Olin 1970-luvulla mukana monissa valtion komiteoissa, joissa suunniteltiin koulutusjärjestelmän uudistuksia. Näissä hommissa minulle selveni, että halusin tutkia asioita juuria myöten.

Mikä on mielestäsi tällä hetkellä kasvatustieteen kentällä mielenkiintoisinta?

Itselleni kiinnostavinta on se, että oppiminen ei enää rajoitu kouluihin, vaan sitä tarvitaan ja tapahtuu kaikkialla – työpaikoilla, organisaatioissa, yhteisöissä. Oppiminen ei enää voi olla vain annetun vastaanottamista, vaan yhä enemmän tarvitaan kollektiivista oppimista, jonka avulla hallitaan isoja muutoksia, joiden tuloksia ei voida määritellä ennalta. Tällaista oppimista kutsun ekspansiiviseksi oppimiseksi.

Haluatko jakaa jonkin muiston omien opintojen alusta?

Omien opintojen alkuvaiheessa minä ja monet muut opiskelijat huomasimme, että silloinen kasvatustiede oli paljolti todellisuudelle vierasta tilastotiedettä, jonka takana oli hyvin konservatiivinen ihmiskuva. Kun emme saaneet mielestämme riittäviä muutoksia opetuksen ja tutkintovaatimusten sisältöihin, ryhdyimme järjestämään omia vaihtoehtoisia luentosarjoja. Jälkikäteen yrityksemme saattavat tuntua naiveilta, mutta niissä oli ruutia ja niissä opittu kriittinen epäily jäi pysyväksi.

Onko sinulla terveisiä uusille opiskelijoille?

Seuratkaa sydämenne ääntä!

***

Linkkejä

***

Haastattelu on osa Kasvatustieteiden asiantuntijat esittäytyvät -sarjaa. Lue myös Kristiina Brunilan haastattelu.

Haalaritiimi tiedottaa: sovitus

Tervehdys!

Haalareiden tilaus on edennyt nyt siihen pisteeseen, että olisi aika käydä sovittamassa ja valitsemassa itselle oikea koko. Jokaisen täytyy tulla henkilökohtaisesti paikalle antamaan yhteystietonsa ja merkkaamaan kokonsa – vaikka siis tietäisit koon etukäteen, tule itse kuittaamaan paperit!

Sovitukset järjestetään Conddoorissa, ja ajat ovat tässä:
– ti 6.11. klo 11-13
– to 8.11. klo 10-12 ja 14-15
– ma 12.11. klo 11-13
– to 15.11. klo 11-13
– pe 16.11. klo 11-14 (tule tällöin vain jos mikään aikaisemmista ei sovi)

Merkkaa siis sopiva aika kalenteriin ja saavu paikalle. Muistuttaisin tässä välissä vielä vuosikurssin 2012 ikiomasta haalarimerkistä, jonka voi suunnitella kuka tahansa teistä! Enää on muutama päivä aikaa lähettää hieno luomuksesi Saralle tai Kristiina Hollströmille. Katso lisätietoa aiemmasta haalaritiimin viestistä!

t. haalaritiimi

Didacta presenterar sig

Hälsningar från Ankdammen!

Didacta är ämnesföreningen för dem som studerar allmän- och vuxenpedagogik vid Beteendevetenskapliga fakulteten. Jepp, man hör faktiskt en del svenska i skolans korridorer. Vi är en liten förening som får ungefär 12 nya medlemmar per år men i och med den nya Barnträdgårdslärarlinjen och samarbetet med dem sträcker sig vår verksamhet ut till ännu fler personer.

Vi ordnar en hel del evenemang av olika slag och vi har möte ungefär en gång i månaden. Nu till hösten kör vi igång med bland annat Gulissists, Tallin Kryssning, Guliskväll, vin- och ostkväll och Kräftskiva. Eftersom vi är en såpass liten förening så kommer vi väldigt nära våra medlemmar och man kan känna att Didacta är som en liten familj. Alla känner alla och vi ordnar ofta möte hemma hos någon i styrelsen.

Didactan haalarimerkki.

Nu under hösten är vårt viktigaste mål att få med alla gulisar i vår verksamhet och vi vill välkomna alla gulisar med öppna armar. Didacta har ett tätt samarbete med tutorerna och via dem kan du som gulis introduceras till Didacta.

Fast Didacta är en del av ankdammen vill vi också gärna samarbeta med de finska ämnesföreningarna! Vi deltar gärna i t.ex. Peducas evenemang och vi hoppas att finska studeranden också skulle våga sig till att delta i våra happenings ! ”Joskus vois mennä niinkuin Strömsössä”.

Titta gärna in på vår hemsida (kolla speciellt in vår gulis ABC!) och tveka inte med att klicka på like på Didactas Facebook sida, där hittar du mera information om oss och om vår verksamhet!

kvack kvack: Didacta

Tapahtumia marraskuussa

Tässä muutamia tapahtumia lokakuun lopulla ja marraskuussa. Tapahtumalista päivittyy todennäköisesti vielä, uusimman tiedon löydät Tapahtumat-sivulta.

Viikko 44

Keskiviikko 31.10.

Torstai 1.11.

Perjantai 2.11.

Viikko 45

Maanantai 5.11.

Tiistai 6.11.

Keskiviikko 7.11.

Perjantai 9.11.

Viikko 46

Perjantai 16.11.

Viikko 47

Maanantai 19.11. – maanantai 26.11.

Keskiviikko 21.11. – perjantai 23.11.

HYYn edustajistovaalit 2012

Pian ratkaistaan taas se, mihin suuntaan ylioppilaskuntaamme luotsataan seuraavan vuoden ajan. Edustajistovaalit pidetään 6.–7.11. Tule antamaan äänesi!

Mikä HYY? Helsingin yliopiston ylioppilaskunta on Suomen vanhin ylioppilaskunta – vanhalta nimeltään Suomen ylioppilaskunta. Ylioppilaskunta on ikään kuin opiskelijoiden oma kunta, johon jokaisella on luonnollisesti automaatiojäsenyys. Ylioppilaskunnan tehtävänä on toimia jäsenistönsä yhdyssiteenä ja etujärjestönä. Sen on kyettävä kohtaamaan jäsenensä niin opinnoissa kuin vapaa-ajalla, arjessa kuin juhlassakin. Ylioppilaskunnan ydintehtävä on toimia jäsentensä yhdyssiteenä ja edistää opiskelijan asemaa yliopistolla ja yhteiskunnassa.

Järjestöt ovat ylioppilaskunnalle korvaamaton työkalu opiskelijan tavoittamiseen. HYYn piirissä toimii noin 250 erilaista järjestöä, joissa opiskelijat pääsevät itse osallistumaan ja tekemään. Järjestöjä on aivan laidasta laitaan: aine- ja tiedekuntajärjestöistä aatteellisiin ryhmittymiin ja harrastejärjestöistä osakuntiin. Myös AKK, Peduca ja Condus siis toimivat HYYn piirissä.

Edustajisto. Ylioppilaskunnassa valta on meillä opiskelijoilla, ja me saamme päättää, ketkä siellä vaikuttavat. Ylioppilaskuntamme ylintä päätäntävaltaa käyttää HYYn 60-henkinen edustajisto. Edustajisto päättää muun muassa ylioppilaskunnan talousarviosta, HYYn hallituksen kokoonpanosta ja hallituksen tavoitteista seuraavalle vuodelle sekä pitkän aikavälin linjauksista ja strategioista. Edustajisto asettaa myös tavoitteet ylioppilaskunnan omistamille yhtiöille, kuten UniCafélle.

Edustajistoryhmät. HYYssä toimii sekä sitoutumattomia, että poliittisia ryhmiä. Ainejärjestöläisillä on usein selkeitä kantoja yliopiston ja ylioppilaskunnan sisäisiin asioihin, mitä pelkkä puoluekanta ei kerro. Poliittiset ryhmät taas noudattelevat yhteiskuntaan suuntautuvassa politiikassaan valtakunnanpoliittisen puolueensa linjoja, kun sitoutumattomat ryhmät näkevät HYYn ennemmin opiskelijan etujärjestönä, kuin kansalaisjärjestömäisenä yhteiskunnallisena keskustelijana. Taistelu sitoutumattomien ryhmien välillä käydään useimmiten järjestötiloista.

Miten äänestän? Edustajistovaalit pidetään 6.–7.11. (ennakkoäänestys 31.10.–1.11.). Äänestäminen on helppoa, hauskaa ja vaivatonta. Äänestää voit esim. Minervan kirjaston edessä. Tärkeintä on, että äänestät. Tarkemmat ohjeet äänestämisestä ja äänestyspaikoista täältä.

Kuinka kakku jaetaan ensi vuonna?

Teksti: Suvi Pulkkinen (HYYn hallituksen jäsen) ja Jussi Järvinen (Conduksen edunvalvontasihteeri)

Tutkijatohtori Kristiina Brunila esittäytyy

Seuraavien viikkojen aikana Fuksiblogissa esittäytyvät monet käyttäytymistieteiden laitokselta tutut kasvot. Ensimmäisenä esittelyvuorossa on tutkijatohtori Kristiina Brunila. 

***

Kristiina Brunilan nimi on useimmille fukseille tuttu vuoden 2012 pääsykoeartikkelien kokoelmasta. Kasvotusten hänet on voinut kohdata perusopintojen kurssilla Kasvatus, yhteiskunta ja kulttuuri. Tämän lisäksi Brunila vetää graduseminaaria ja ohjaa väitöskirjavaiheen nuoria tutkijoita, joiden kanssa toimimista hän pitää etuoikeutena. Brunila kertoo pitävänsä opettamisesta, mutta tutkijan roolissa aikaa vievät myös muut velvoitteet, kuten julkaisutoiminta, h-indeksin kasvattaminen, kansainvälinen liikkuvuus ja verkostoituminen.

Brunila toimii tutkijatohtorina Kasvatussosiologian tutkimuskeskuksessa sekä varajohtajana Kulttuurisen ja feministisen kasvatuksen tutkimusyksikössä. Lisäksi hän on ”kummitätinä” Rhizome of Critical Studies in Education of Adults –rihmastossa, jonka jäsenistöä kiinnostavat esimerkiksi sosiaalisen oikeudenmukaisuuden, tasa-arvon, globalismin, aikuiskoulutuksen ja kollektiivisuuden teemat. “Rhizomessa haluamme lisäksi etsiä sellaista toimintakulttuuria yliopistoon ja tiedeyhteisöön joka vahvistaisi yhteisöllisyyttä ja ylittäisi nykyajalle tyypillistä individualistista eetosta ja kilpailua.”

Kasvatus ja koulutus yhteiskunnallisina ilmiöinä

Yhteiskunta, toimijuus, valta ja oikeudenmukaisuus ovat Kristiina Brunilaa kiinnostavia teemoja. Ne näkyvät kokonaisvaltaisesti hänen toiminnassaan yliopistolla: omissa opinnoissa, opetuksessa ja tutkimuksessa. “Kiinnostavinta on se miten monin tavoin kasvatus yhteiskunnassa vallan muotona operoi. Minua kiinnostaa kasvatus vallankäyttönä, yhteiskunnallisena instituutiona, politiikkana, kulttuurina ja käytäntönä.”

Osana maisteriopintojaan Brunila luki aikuiskasvatustiedettä, joka hänen mukaansa tarjosi “laaja-alaisen näkökulman kasvatukseen ja koulutukseen yhteiskunnallisina ilmiöinä”. Aikuiskasvatustieteiden lisäksi hänen opiskeluhistoriaansa kuuluu esimerkiksi logistiikkaa ja materiaalitaloutta, markkinointia, kieliä ja viestintää. Yhteiskuntatieteelliseltä suunnalta hän on opiskellut esimerkiksi sosiologiaa, sosiaalipolitiikkaa ja naistutkimusta. “Tohtoriopinnoissani perehdyin erityisesti kasvatussosiologiaan, koulutuspolitiikkaan ja kriittiseen aikuiskasvatustieteen tutkimukseen.” Nykyään Brunilaa kiinnostavat myös kriittinen kriminologian tutkimus ja nuorisotutkimus, jotka kytkeytyvät hyvinkin ajankohtaiseen keskusteluun syrjäytymisvaarassa olevista nuorista.

Brunila on kirjoittanut kaksi monografiaa, jotka ovat luettavissa verkossa. Ensi vuonna ilmestyy myös kaksi oikeudenmukaisuuskysymyksiin kietoutuvaa artikkelikokoelmaa, joita Brunila on toimittamassa. ”Ensimmäinen niistä koskee ammatillista koulutusta ja työntekijäkansalaiseksi kouluttamista ja toinen tarkastelee yhteiskunnallista ja aikuiskasvatustieteellistä marginaalia sekä säätelevänä mutta myös tuottavana valtana.”

Yhteiskuntatieteellistä näkökulmaa hän pitää tärkeänä erityisesti tieteellisen ja kriittisen ajattelun kehittymisen kannalta. Kasvatus, yhteiskunta ja kulttuuri –kurssilla hänen tavoitteensa onkin opettaa uusille opiskelijoille yhteiskuntatieteellistä lukutaitoa. ”Haluan samalla herättää kysymyksen kasvatuksen ja koulutuksen merkityksestä ylipäätään tänä päivänä kun yhä useammista aiemmin yhteiskunnallisista ongelmista on tulossa enenevissä määrin ikään kuin yksilöiden mielentilan ongelmia.”

Kasvatustieteilijöillä on Kristiina Brunilan mukaan paljon sanottavaa yhteiskunnallisiin kysymyksiin, mutta valitettavan usein kasvatustieteilijä valitsee vaikenemisen. Brunila toivoo saavansa opiskelijat kiinnostumaan yhteiskunnasta ja yhteiskunnallisesta toiminnasta. Kasvatuksen hän näkee poliittisena ja valtaan kietoutuneena. Se on läsnä kaikkialla, ei vain perheissä ja luokkahuoneissa.

Opiskelijat barrikadeille!

Uudelle opiskelijalle Kristiina Brunilalla on paljon sanottavaa. Hän painottaa, että olemme yliopistossa kehittämässä tieteellistä ja kriittistä ajattelua sekä itsessämme että muissa. Aiemmin esitettyjen totuuksien toistaminen ei riitä, eikä ontoilla hokemilla yhteiskunnan muutoksesta ja sopeutumisvaatimuksista pitkälle pötkitä. “Miettikää tällaisten hokemien taustoja ja niissä läsnä olevia intressejä, mikä oikein muuttuu vai muuttuuko mikään, mihin tällaista muutos-puhetta oikein tarvitaan ja miettikää myös kasvatuksen ja koulutuksen merkitystä yhteiskunnassa ja tällaisen muutos-puheen tuottajana.”

Brunila haluaa muistuttaa, että opiskelijat ovat tiedeyhteisön jäseniä. Hän kannustaa opiskelijoita osallistumaan aktiivisesti kurssien, opetuksen ja ohjauksen suunnitteluun. Hän korostaa debatoimisen ja oman ajattelun testaamisen tärkeyttä; puhuva opettaja, hiljainen opiskelija ja näiden seurauksena vino pino muistiinpanoja on edelleenkin varsin tyypillinen toimintamalli yliopistossa. Mikäli opettaja ei itse kannusta kriittiseen keskusteluun, Kristiina kehottaa järjestämään tällaista itse. “Oppikaa kuulemaan erilaisia ajatuksia ja sallikaa myös itsenne yllättyä monta kertaa.”

Kristiina Brunila arvostaa opiskelijoiden aktiivisuutta ja intoutuu muistelemaan lämpimästi vuonna 2012 Helsingin yliopistossa järjestettyä Aikuiskasvatuksen tutkijatapaamista. Tapahtumaa järjestämässä oli mukana useita opiskelijoita aina suunnittelusta käytännön toteutukseen. Brunilan myönteinen suhtautuminen opiskelijayhteistyöhön ei ole jäänyt huomaamatta haalarikansalta itseltään; Aikuiskasvatuksen Kilta esimerkiksi palkitsi hänet vuonna 2011 Vuoden aikuiskouluttaja -tittelillä. Palkintoperusteissa painottui juuri Brunilan toiminta opiskelijoiden mentorina.

Brunila kantaa huolta siitä, että jo opintojen alkuvaiheessa opiskelijat yrittävät merkityksellistää kasvatustiedettä “valjastamalla sitä milloin minkäkin itseään laajemman asian palvelemiseen”. Tutkimuksen merkitys saattaa vielä graduvaiheen opiskelijallekin määrittyä sen perusteella, miten hyvin jokin organisaatio tai yritys siitä hyötyy. “Sosiologit nauraisivat päin naamaa jos sosiologian merkitystä lähdettäisiin etsimään sen kapasiteetista palvella työelämää. Toivoisin että tämä avautuisi opiskelijoille paljon paremmin. Alussa oli kasvatus ja piste.”

Omilta opiskeluajoiltaan Kristiina Brunilalla on kertoa erikoisiakin muistoja. Yhden kurssin lopputyönä toteutettiin näytelmä, jonka teemana oli työelämän eriarvoisuus. Eräällä luennolla opiskelijat puolestaan tanssivat kansantansseja yliopiston käytävillä! Lopuksi kenties hieman yllättävä nippelitieto: Kristiina Brunila kertoo inhonneensa koulua koko nuoruutensa! Aikuiskasvatustieteen opintojen myötä hän huomasi ilokseen suhtautuvansa koulutukseen aivan uudella tavalla.

 

Aikuiskasvatuksen Kilta esittäytyy

Mikä on Aikuiskasvatuksen Kilta?

Aikuiskasvatuksen Kilta ry (tuttavallisemmin AKK tai Kilta) on Helsingin yliopiston piirissä toimiva järjestö, jonka jäseneksi voivat liittyä kaikki aikuiskasvatuksen ja -koulutuksen alasta kiinnostuneet. Aikuiskasvatuksen Killan toiminta-ajatuksena on aikuiskasvatustieteen tunnetuksi tekeminen, opiskelun ja työelämän välisen vuorovaikutuksen edistäminen sekä verkostoituminen niin Suomessa kuin ulkomailla toimivien aikuiskasvattajien kesken. Joukossamme on niin Helsingin yliopiston opiskelijoita kuin työelämässä oleviakin.

Miten liityn Killan jäseneksi? Mitä saan jäsenyydellä?

Täytä liittymislomake Killan sivuilla! Huomaathan, että ensimmäisen syksyn jäsenyys on fuksille ilmainen! Tämän jälkeen maksu on kohtuulliset 6 euroa vuosi. Jäsenenä saat erilaisia etuja Killan tapahtumista sekä Elo-lehden kannettuna kotiisi.

Mitä Kilta tekee?

Aikuiskasvatuksen Kilta järjestää tapahtumia laidasta laitaan. Perinteiksi muodostuneita bileitä ovat esimerkiksi Vuoden ekat bileet, tammi-helmikuussa järjestettävät Back to school –bileet sekä pääsiäisen poikkitieteelliset Munabileet. Kiltaillat puolestaan ovat pienimuotoisia hengailuiltoja, joista osa järjestetään jollakin teemalla (esim. keskustelukerho, työelämäilta ja sivuaineilta). Lisäksi Kilta järjestää erilaisia urheilu- ja hyvinvointitapahtumia sekä kulttuuritapahtumia. Kiltalaiset ovat tutustuneet esimerkiksi kiipeilyn ja hotjoogan saloihin sekä nauraneet itsensä kipeiksi stand-up komedian merkeissä. Lisäksi Kilta pitää yhteyttä muihin opiskelijajärjestöihin ja sidosryhmiin sekä seuraa tiedekunnan, laitoksen ja kasvatustieteen oppiaineen tapahtumia.

Kilta pyrkii toiminnallaan edistämään jäsentensä kosketusta työelämään jo opiskeluaikana. Teemme esimerkiksi yhteistyötä ammattiliitto Specian kanssa ja pidämme yhteyttä alumneihin. Työelämäiltojemme yhteydessä on esimerkiksi kuultu ammattijärjestöjen asiantuntijoiden työnhakuneuvoja sekä alumneiden kertomuksia heidän opinto- ja työllistymispoluistaan. Kilta järjestää lisäksi ekskursioita eli tutustumiskäyntejä kasvatustieteilijöille potentiaalisiin työnantajiin.

Miten pääsen mukaan Killan toimintaan?

Jos haluat mukaan järjestämään huipputapahtumia mukavassa porukassa, Killan hallitus  on sinulle oikea paikka. Tapahtumien järjestämisen, sidosryhmä- ja kopotoiminnan lisäksi ihmisiä tarvitaan esimerkiksi tiedottamiseen, nettisivujen päivittämiseen, haalarimerkkien suunnittelemiseen ja tilaamiseen sekä Elo-lehden toimittamiseen (ks. Mikä on Elo-lehti?), Mukaan pääset ilmaisemalla halukkuutesi! Nykäise hihasta vaikka kiltalaista tuutoria tai muuta hallituslaista. Uusi hallitus valitaan vuosittain kevätkokouksessa tammikuussa.

Hallitus suunnittelee toimintaa kuukausittain järjestettävissä kokouksissa. Toivommekin hallituslaisilta aktiivista kokouksiin osallistumista ja vastuualueiden hoitamista. Hallituslaiset ovat kuitenkin aivan tavallisia opiskelijoita kiireineen, joten tenttiputket, työkiireet ja muut velvoitteet huomioidaan kyllä. Vastineeksi panoksestasi saat arvokasta työkokemusta ja näyttöä aktiivisuudestasi ja ryhmässä toimimisen taidoistasi. Lisäksi tutustut uusiin ihmisiin ja saat mahdollisuuden verkostoitua kasvatusalan eri toimijoihin. Lisätietoa hallitustoiminnasta, vastuualueista ja kokouskäytännöistä löydät Killan nettisivuilta!

Mikä on Elo-lehti?

Elo on Aikuiskasvatyksen Killan jäsenlehti, joka pyritään julkaisemaan noin neljä kertaa vuodessa.  Lehden teemat vaihtelevat, mutta kantava teema on kuitenkin aina aikuiskasvatus. Elo-lehteen tarvitaan jatkuvasti tekijöitä: toimittajia, valokuvaajia, piirtäjiä ja taittajia. Mukaan voi tulla pidemmäksi aikaa tai vain yhden lehden ajaksi. Yhden lehtijutun kirjoittaminen ei siis velvoita jatkossa mihinkään! Päätoimittaja auttaa tarvittaessa erilaisissa pulmatilanteissa. Lehden teosta kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä suoraan päätoimittaja Saidaan osoitteeseen saida.suonio(a)helsinki.fi.

Ps. Killan Facebook-sivut muuttivat! Tykkää meistä täällä!

 

Fuksi, hanki aikuiskasvatuksellista katu-uskottavuutta Killan merkillä! Myynnissä useimmissa Killan tapahtumissa!

AKK:n leffailta

Mitä? Aikuiskasvatuksen Killan kulttuurivastaavat kutsuvat fuksit viettämään iltaa leffojen pariin! Tukikohtana toimii Otaniemen kuuluisa leffateatteri Kinopoli, jossa illan kulku etenee napostelujen siivittämänä kohti kahden Halloween-teemaisen elokuvan maailmaa. Tämän lisäksi ilta saattaa huipentua Guitar Hero -vingutuksiin tai SingStar -ujelluksiin.Tarjolla on pientä suolaista ja makeaa leffaherkkua, mutta otathan mukaasi omat suunkostukkeet sekä halutessasi jotain ruokaisampaa purtavaa.

Missä? Otaniemen Kinopolissa (Otakaari 20 A)

Milloin? Keskiviikkona 31.10.2012 klo 18->

Hinta? Killan jäsenille 3 euroa, muille 5 euroa.

Ilmoittautuminen? Paikkoja on rajoitetusti, joten varaathan omasi ajoissa laittamalla meiliä Rositalle (rosita.wakkola(a)helsinki.fi)! Ilmoittautuminen on sitova.

Peduca esittäytyy

Peduca ry on luokanopettajiksi ja kasvatustiedettä (yleinen ja aikuiskasvatustiede) opiskelevien ainejärjestö. Järjestömme on perustettu vuonna 1974 ja jäseniä meillä on noin 650. Suuri jäsenkuntamme ja pitkä ikämme tekevät meistä varsin vaikutusvaltaisen joukon käyttiksessä! Jäseneksi voi liittyä maksamalla 6€ euron jäsenmaksun, joka on voimassa kuusi vuotta.

Peduca on opiskelijan edun asialla ja tekee mm. edunvalvontaa molemmilla laitoksilla (opettajankoulutuslaitoksella ja käyttäytymistieteen laitoksella) yhteistyössä Aikuiskasvatuksen Killan ja Phenomenan kanssa. Järjestämme esimerkiksi muutaman kerran vuodessa Viiniä & Valitusta -illan, jossa opettajat ja opiskelijat kohtaavat toisensa ja keskustelevat rennosti ajankohtaisista asioista.

Lisäksi järjestämme bileitä ja illanistujaisia kuten esimerkiksi Ratikkabileet, Halloween-bileet yhdessä lastentarhanopettajien kanssa, Kevätsitsit, dokumentti-iltoja, leffareissuja sekä teatterikäyntejä, ekskursioita, kasvisruokakokkailua Club Vegestylezissa sekä tottakai Peducan salivuoroa UniSportin tiloissa.

Tapahtumia ja bileitä voi kuka tahansa tulla ideoimaan ja järjestämään Peducan tapahtumajaoston AKTIN kautta, joka on avoin kaikille jäsenille. Järjestömme omaan lehteen, Peducalehteen, ovat kaikenlaiset jutut ja kuvat tervetulleita. Ideoita voi tulla jakamaan lehtikokouksiin. Hallituksen kokoukset ovat avoimia kaikille jäsenille ja joka kuukausi järjestetään Suunnittelu & Meeting -ilta jollakin ajankohtaisella teemalla, jonne kaikki kiinnostuneet ovat enemmän kuin tervetulleita mukaan!

Peduca kouluttaa tuutoreita ja järjestää yhdessä heidän kanssaan syksyllä fukseille paljon tapahtumia ja tekemistä. Suurimpana ja näkyvimpänä ovat Peducan syksyiset fuksisitsit, mutta lisäksi järjestämme esimerkiksi Fuksit vs. Wanhat pesisottelun, Fuksi S&M:n (Suunnittelu & Meeting -ilta), Peduca-kasteen ja erinäisiä infotilaisuuksia sekä kahvituksia. Lisäksit tuemme tuutoreiden järjestämiä tapahtumia tarjoamalla heille tiloja ja hieman rahaa esimerkiksi tarjoiluja ja palkintoja varten.

Kuinka fuksi sitten pääsee mukaan toimintaan? Helposti! Mikäli Peducan toiminta kiinnostaa, kannattaa tulla piipahtamaan tapahtumissa ja nykäistä aktiivia hihasta. S&M- iltoihin voi osallistua vaikka kuunteluoppilaana, samoin hallituksen kokouksiin. Mikäli tykkäät valokuvata tai kirjoittaa, voit tulla tekemään Peducalehteä osallistumalla lehtikokoukseen tai olemalla yhteydessä päätoimittajaamme Heidiin. Jos haluat päästä mukaan ideoimaan tai järjestämään tapahtumia ja bileitä kannattaa liittyä AKTIn Facebook-ryhmään tai käydä suunnitteluilloissa. Lisätietoja voi kysellä AKTIn puheenjohtajalta Artulta. Mikäli järjestöaktiivin ura kiinnostaa, kannattaa lähteä syyskokouksessa ehdolle hallitukseen!

Toivotamme lämpimästi kaikki uudet peducalaiset mukaan toimintaan tekemään omanlaistaan järjestöä omalla tyylillään! Ajankohtaisista asioista saat tietoa Peducan facebook-sivulta ja liittymällä Peducan sähköpostilistalle. Lisätietoja antaa ja kysymyksiin mielellään vastaa Peducan hallitus osoitteessa peduca-hallitus[at]helsinki.fi.

Suunnittele haalarimerkki vuosikurssille 2012!

Heippa hyvät fuksikollegat! 🙂

“Suunnittele vuosikurssin 2012 haalarimerkki”-kilpailu on nyt julistettu alkaneeksi!!!
Kaikki te taiteilijasielut (isommat tai pienemmät), kaivakaa luovuutenne esiin ja
luonnostelkaa upea merkki koristamaan haalareitamme! Kaikkien suunnitelmien kesken järjestetään äänestys, jonka voittaja saa maineen ja kunnian lisäksi merkkinsä näkyville meidän kaikkien haalareihin!Kisan voittajalle on lisäksi luvassa tuntuva alennus haalareidensa hinnasta sekä pieni yllätyspalkinto, joten vaivannäkö ei ole turhaa 😉

Toivomme, että toimtatte taideteoksenne 31.10 mennessä, jotta meille kaikille jää aikaa äänestää niistä paras. Merkin strategiset mitat ovat 8x8cm ja muoto pyöreä. Voit tuoda paperiversioina ehdotuksiasi suoraan joko Sara Hauralle tai Kristiina Hollströmille, tai sitten skannatussa/sähköisessä muodossa sähköpostiin: sara.haura@helsinki.fi

Onnea ja idearikkautta kilpailuun kaikille:)

Syysterveisin, Haalaritiimi Laura, Kisse ja Sara <3