Q & A: Erillishaku

Viime vuonna tähän aikaan kirjoittelin iltaisin motivaatiokirjettä ja tein opintosuunnitelmaa erillisvalintaa varten. Tavoitteena oli paikka Viikissä, agroekologian maisteriopinnoissa. Koska näinä helmikuun 2015 iltoina joku toinen onnekas on ehkä päätynyt samoihin iltapuhteisiin, ajattelin koota tähän muutamia kysymyksiä ja vastauksia, joita erillisvalinnan kautta haettaessa voi tulla mieleen.
Jos jokin jää silti askarruttamaan, kommentoi ja kysy!

Mikä ihmeen maisterivaiheen erillisvalinta?

Erillisvalinnan kautta voi hakea tiedekuntaan suorittamaan pelkät maisteriopinnot. Näin ollen kandidaatin tutkinto tai sitä vastaavat opinnot tulee olla hallussa erillisvalintaa ennen. Näin simppeliä se on: jos olet suorittanut vähintään alemman korkeakoulututkinnon ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa, olet hakukelpoinen maisterivaiheen valinnassa. (Poikkeuksena ravitsemustieteen ja metsäekonomian ja -markkinoinnin hakukohteet; näihin tarvitaan alemman korkeakoulututkinnon lisäksi jonkin verran valmiita perus- ja aineopintoja.)

Mistä tiedän soveltuuko oma tutkintoni varmasti pohjaksi maisteriopintoihin?

Tätä kysymystä pohtiessa kannattaa selailla kandidaatin tutkinnon tutkintovaatimuksia ja miettiä vastaavatko aikaisemmin opiskelemasi asiat suurilta osin kandidaatin tutkinnon vaatimuksia ja riittävätkö tietosi ja taitosi ryhtyä suoraan maisteriopintoihin.

Vaatimuksena ei tietenkään ole, että oma tutkinto menisi täysin yksi yhteen kandidaatin tutkinnon kanssa (muutenhan se olisi juuri se kandi!). Jos aikaisempi tutkinto antaa pääpiirteissään hyvät lähtökohdat maisteriopintoihin, mutta aikaisemmasta tutkinnostasi puuttuu jokin tietty kurssi/aihealue , voi tiedekunta määrätä täydentäviä opintoja maisteriopintojen lisäksi. Mitä paremmin oma tutkinto kattaa kandidaatintutkinnossa läpikäytäviä aiheita, sitä vähemmän korvattavia opintoja – ja päinvastoin. Itse sain yhteensä 29 opintopisteen verran täydennettävää.

Kuinka erillisvalinnan kautta haetaan maatalous-metsätieteelliseen? Onko maisteriopintoihin pääsykoe?

Erillisvalinnan kautta hakeminen on hurjan helppoa. Käytännössä se tarkoittaa, että määräaikaan (tänä vuonna 23.2) mennessä on toimitettava sähköisellä lomakkeella suunnitelma suoritettavista opinnoista sekä motivaatiokirje. Sähköisen hakulomakkeen lisäksi vanhalla kunnon etanapostilla tulee laittaa kopiot aikaisemman tutkinnon tutkintotodistuksesta ja opintosuoritusotteesta. Pääsykoetta ei ole.

Helppoa kuin heinänteko!

Mikä pääaine kannattaa valita? Mihin kaikkiin pääaineisiin voi hakea?

No, tietysti kannattaa valita agroekologia! Kuka EI olisi kiinnostunut ekologisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävästä ruoantuotannosta!
Jos agroekologia ei kuitenkaan ole se oma intohimo, on maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa tietysti myös paljon muita vaihtoehtoja sivistää itseään. Haettavat pääaineet ovat agroteknologia, biotekniikka, elintarvikekemia, elintarviketeknologia, kasvintuotantotieteet (joihin myös agroekologia kuuluu), kotieläintiede, maaperä ja ympäristötiede, maatalousekonomia ja –yrittäjyys, metsien ekologia ja käyttö, metsäekonomia ja markkinointi, mikrobiologia sekä ravitsemustiede.
Kannattaa myös muistaa, että pääaineen lisäksi maisterintutkintoon voi sisällyttää vapaasti valittavia opintoja muista pääaineista. Yllättävätkin aineyhdistelmät voivat toimia, mikäli itse on aidosti kiinnostunut!

Mitä kannattaa tehdä ennen hakua?

Ihan ehdottomasti kannattaa tutustua tiedekunnan opinto-oppaisiin. Lueskelemalla kurssikuvauksia ja tutkintovaatimuksia saa alustavan kuvan siitä, mitä opiskelu maisterivaiheessa pitää sisällään. Opinto-oppaan selailu on jossain määrin myös pakollista, sillä maisteriopintoihin haettaessa tulee sähköisellä lomakkeella toimittaa alustava opintosuunnitelma.

Kuinka tarkka opintosuunnitelman tulee olla?

Virallista vastausta tähän kysymykseen en tiedä, mutta itse tein suhteellisen tarkan suunnitelman mahdollisista opinnoistani. Opintojen runko muodostuu tietysti maisterivaiheen tutkintovaatimusten mukaisista kursseista. Tämän lisäksi kerroin opinnoilleni antamani tavoiteajan ja siihen liittyvät perusteet sekä esittelin ajatukseni sivuaineena suoritettavista opinnoista. Itse koin, että opintosuunnitelma kannattaa nähdä omien tavoitteiden ja toiveiden jäsentelyn välineenä, eikä pelkkänä hakemuksen osana. Tutustumalla opinto-oppaisiin ja tekemällä tutkimusmatkoja myös muiden pääaineiden kurssikuvausten puolelle, saa hyvin jäsennettyä omia ajatuksia ja mietittyä sitä, mitä maisteriopinnoilta todellisuudessa toivoo.

Onko Viikkiin helppo päästä erillisvalinnan kautta?

Jos ei hae, niin ei ainakaan pääse.

En tiedä kuinka paljon muut erillisvalinnan kautta opiskelemaan tulleet ovat panostaneet itse hakuun tai minkälaisia työ- ja opiskeluhistorioita heillä on takanaan. Älykkyystestien tuloksetkin ovat pitäneet salassa. Sen verran kuitenkin tiedän, että hyvin erilaisia taustoja on jo tähän mennessä kantautunut korviini, mitään tiettyä varmaa menestyksen kaavaa en osaa antaa. Osa on tullut suoraan ammattikorkeakoulusta, joillakin on pitkä työhistoria jo takana, mukana on maistereita, kuulemma joku tohtorikin. Yhteistä on tainnut olla ainoastaan se, että hauskoja, motivoituneita tyyppejä ovat olleet kaikki, joihin olen syksyn aikana törmännyt!
Ehkä vinkkinä kuitenkin, että jos nyt puurrat alemman korkeakoulututkinnon parissa ja mietit jatkoa maatalous-metsätieteellisessä, niin ei kannata vetää viimeisiä(kään) tenttejä ihan rimaa hipoen läpi. Erillisvalinnan kautta hyväksytyksi tuleminen edellyttää nimittäin vähintään opintomenestystä 3/5.

Viimeinen (ja se tärkein) kysymys: Kannattaako maatalous-metsätieteelliseen hakea erillisvalinnan kautta?

Ehdottomasti!
Epätieteellisen opiskelijaravintolagallupin mukaan kukaan erillisvalituista ei ole tätä päätöstä katunut. Päinvastoin; osa jopa toivoo, että olisi tullut suoraan Viikkiin!
Itsekin olen ollut valintaani äärimmäisen tyytyväinen! Ensimmäisten kuukausien perusteella Viikki on ollut nappivalinta: motivoituneet luennoitsijat, hyvä kurssitarjonta, mukavia tyyppejä ja ennen kaikkea innostunut, rento ja eteenpäin vievä meininki! Turhaa pönötystä ei ole näkynyt, villeihin ideoihin ja kyseenalaistamiseen kannustetaan ja vapaa-ajalle löytyy vaikka mitä kivaa tekemistä!

Jos kiinnostuit erillisvalinnasta, kurkkaa lisätietoja  täältä!
Tai kysy, niin vastaan!
Onnea hakuihin ja iloa helmikuuhun,
Riina K.

Ps. Niin ja pääsee tänne Viikkiin myös kandidaatin tutkintoakin tekemään. Lisää tietoa täältä!