Omega-3- rasvahapot

Mitä omega-3- rasvahapot ovat?

Omega-3- rasvahapot ovat ryhmä erilaisia monityydyttymättömiä rasvahappoja. Ne ovat elimistölle välttämättömiä ravintoaineita eli ihminen tarvitsee niitä, mutta ei pysty itse valmistamaan niitä, joten ne on saatava ravinnosta.

Rasvahapot koostuvat glyserolista ja siihen liittyneistä rasvahappoketjuista. Jos rasvahappoketjussa on hiiliatomien välillä vain yksinkertaisia sidoksia, puhutaan tyydyttyneistä rasvahapoista ja jos hiiliatomien välillä on yksi tai useampi kaksoissidos, puhutaan tyydyttymättömistä rasvahapoista. Tarkemmalta koostumukseltaan omega-3- rasvahapot ovat monityydyttymättömiä rasvahappoja sisältäen vähintään kaksi hiiliatomien välillä olevaa kaksoissidosta ja joiden hiiliketjun ensimmäinen kaksoissidos metyyliryhmän päästä laskettuna on kolmannessa hiili-hiili-sidoksessa. Monityydyttymättömiä rasvahappoja (pehmeät rasvat) pidetään parempina rasvahappoina kuin tyydyttyneitä rasvahappoja (kovat rasvat).

Omega-3-rasvahappoihin kuuluvat muuan muassa alfalinoleenihappo (ALA), joka on ihmiselle välttämätön rasvahappo sekä dokosaheksaeenihappo (DHA) ja eikosapentaeenihappo (EPA). Ihmisen pitää saada ravinnosta etenkin alfalinoleenihappoa, koska keho ei pysty valmistamaan sitä itse. Ihmisen elimistö pystyy puolestaan tuottamaan alfalinoleenihaposta jonkin verran EPA- ja DHA- rasvahappoja.

 

Mistä omega-3 rasvahappoja saadaan?

Alfalinoleenihappoa (ALA) merkittävästi sisältäviä ravintoaineita ovat pellavansiemenöljy, hamppuöljy, rypsiöljy sekä saksanpähkinä. Muita hyviä lähteitä ovat muut ruokaöljyt ja margariinit.

Eikosapentaeenihappoa (EPA) ja dokosaheksaeenihappoa (DHA) syntyy luonnossa mikrolevissä, joista ne leviävät ravintoketjuun. EPAa ja DHAa saa rasvaisesta kalasta (esimerkiksi lohesta, silakasta ja makrillista). Suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan omega-3- rasvahappojen osuus ravinnon kokonaisenergiasta tulisi olla 1 % eli noin 2 grammaa vuorokaudessa. Tämä vastaa noin 150 grammaa rasvaista kalaa vuorokaudessa.

Keskivertosuomalainen saa 80 % omega-3-rasvahapoistaan rypsiöljystä eli ALA- muodossa ja 20 % kalasta eli EPA- ja DHA- muodossa. Kasviöljyistä peräisin olevasta ALAsta keskimäärin vain 7–8 % muuntuu elimistössä biologisesti aktiivisiksi omega-3-rasvahapoiksi eli EPAksi jaDHAksi, joten on perusteltua suosia omega-3- valmisteista sellaisia, jotka sisältävät rasvahapot suoraan EPAna ja DHAna.

 

Omega-3- rasvahappojen terveysvaikutukset

Alfalinoleenihapon on todettu lievittävän tulehduksen oireita, vähentävän veren hyytymistä ja ehkäisevän sydämen rytmihäiriöitä sekä rintasyöpää. Vaikka ALAlla on monenlaisia terveydellisiä vaikutuksia omega-3-ryhmän rasvahapoista kuitenkin DHA ja EPA erottuvat edukseen. Näiden kahden omega-3- rasvahapon terveysvaikutukset on todistettu tuhansissa tutkimuksissa ympäri maailman. Elimistön jokainen solu tarvitsee niitä rakennusaineekseen.

Ravinnon EPA ja DHA vaikuttavat laaja-alaisesti elimistön hyvinvointiin ja terveyteen. Ne osallistuvat esimerkiksi verisuoniston, hermoston ja aivojen kehitykseen sekä toimintaan. Lisäksi ne auttavat alentamaan kolesterolia ja hoitavat ihoa. On olemassa myös vahvaa tutkimusnäyttöä, jonka perusteella EPAn on todettu vähentävän vakavien sydänkohtausten riskiä.

 

Omega-3- valmisteiden käyttö

Kalaöljyt on hyvä nauttia rasvapitoisella aterialla imeytymisen parantamiseksi. Joillekin omega-3 valmisteet saattaa aiheuttaa röyhtäilyä etenkin käytön alussa, mitä voi vähentää ottamalla tuotteen ennen syömistä, tyhjään vatsaan. Kapselimuotoisten valmisteiden kapseleissa on käytetty eläinperäistä liivatetta, joten ne eivät sovellu kasvissyöjille.  Verenohennuslääkkeitä käyttävän henkilön on noudatettava varovaisuutta käytettäessä omega-3 valmisteita, sillä niillä on todettu olevan verta ohentavaa vaikutusta. Yleisesti verta ohentava vaikutus tulee ilmi vasta suurilla annoksilla, joten käytettäessä valmisteiden suositeltuja vuorokausiannoksia, käyttö on yleensä turvallista.

 

Esimerkkejä omega-3- valmisteista

Markkinoilla on hyvin monenlaisia omega-3- valmisteita, jotka eroavat toisistaan ravintosisällöltään, annostelumuodoltaan ja kohderyhmältään. Alla on esitelty kolme erityyppistä omega-3- valmistetta ja jokaisen kohdalla on kiinnitetty huomiota tuotteen erityispiirteisiin ja käyttöön.

*Lysi kalanmaksaöljy

 lysi

Päiväannos (5 ml) sisältää:

Omega-3-rasvahappoja 1081 mg, joista

   – DHA 460 mg

   – EPA 345 mg

A-vitamiinia 230 µg

D3-vitamiinia 4,6 µg

E-vitamiinia 4,6 mg

Valmistaja: Lysi, Islanti / Markkinoija: Oriola Oy

Lysi kalanmaksaöljy valmistetaan Islannin puhtaiden ja kylmien vesien kaloista. Valmiste ei kuitenkaan sisällä kalan proteiinia, kuten ei useimmat muutkaan valmisteet, joten se sopii myös kala-allergisille. On kuitenkin huomioitava, että herkimmät kala-allergikot voivat saada tuotteesta oireita. Kalanmaksaöljy on peräisin kalan maksasta ja siitä syystä se sisältää luontaisesti myös A- ja D-vitamiinia. Tuotteen sisältämät vitamiinit on huomioitava käytettäessä samanaikaisesti muita vitamiinivalmisteita. Tuotteeseen on lisätty lisäksi E-vitamiinia parantamaan sen säilyvyyttä. Tuote säilyy avattuna jääkaapissa 3-4 kuukautta.

Tuote sopii koko perheelle ja siitä on saatavana myös sitruunan makuinen kalanmaksaöljy. Pienemmille lapsille riittää aluksi ¼ annos ja annosta voidaan nostaa ikävuosien karttuessa. Tuote sopii myös kasvissyöjille.

 

*Möller Omega-3 Pikkukalat

 möller

Päiväannos (2 kpl)

Omega-3-rasvahappoja 400 mg

– josta DHA  135mg

– josta EPA  205 mg

D3-vitamiini     10 µg

Valmistaja: Axellus Oy /Markkinoija: Tamro

Markkinoilla on perinteisten kalanmaksaöljyjen lisäksi myös kalaöljyvalmisteita, jotka on puristettu suoraan kalan lihasta. Tällaiset tuotteet eivät sisällä luontaisesti vitamiineja, mutta niitä on voitu lisätä valmisteeseen. Kalaöljyä on saatavana nestemäisenä sekä kapseleina. Kapselit ovat usein suurikokoisia, joten esimerkiksi lapsia varten on kehitelty omia kalaöljyvalmisteita

Esimerkkinä tässä on esitelty Möller Omega-3 Pikkukalat, jotka ovat pieniä, kalanmuotoisia, hedelmänmakuisia ja pureskeltavia kapseleita. Makeutusaineena niistä on käytetty ksylitolia ja sorbitolia, mutta ne eivät sisällä keinotekoisia väri- tai makeutusaineita eikä säilöntäaineita. Huomioitavaa on, että valmiste sisältää päiväannoksen D-vitamiinia.

 

*Elivo Omega-3 Vahva Plus

elivo

Päiväannos (1 kapseli)

Omega-3 rasvahappoja 1020mg

– josta E-DHA 300mg

– josta E-EPA 600mg

Valmistaja: Elivo / Markkinoija: Tamro

Kalaöljyjä voidaan valmistaa niin, että jo valmistusvaiheessa EPAan liitetään esteriryhmä, jolloin muodostuu etyyliesteröityä EPAa (E-EPA). E-EPAn on todettu imeytyvän paremmin kuin pelkkä EPA ja EPA- pitoisuus elimistössä saadaan korkeammaksi kuin pelkällä EPAlla. Puhdasta EPAa tai DHAta sisältäviä omega-3- valmisteita suositellaan käytettäväksi, kun halutaan täydentää normaalia ruokavaliota. Etyyliesteröidyt kalaöljyt sopivat puolestaan paremmin tietyille eritysryhmille. E-EPAlla on todettu olevan suotuisia vaikutuksia lasten ylivilkkaudessa ja käyttäytymishäiriöiden hoidossa, sillä näillä lapsilla on todettu olevan normaalia alhaisemmat EPA- pitoisuudet veressä. Lisäksi EPAlla on positiivinen vaikutus masennuksen ja stressin hoidossa sekä yleisen vireystilan kohottamisessa esimerkiksi vanhuksilla, tietenkään unohtamatta positiivisia vaikutuksia sydämeen ja verisuoniin.

Elivo Omega‐3 Vahva Plus on uutuus apteekkimarkkinoilla ja se on vahvin etyyliesteröity omega‐3‐ valmiste.  Se ei sisällä turhia lisäaineita sekä on laktoositon, hiivaton, gluteiiniton ja makeuttamaton, joten se sopii monille erityisruokavaliota noudattaville. Huomioitavaa on, että valmiste ei sisällä lisättyjä vitamiineja, joten päivittäinen D- vitamiinilisä on suositeltavaa.

 

Tekijät: Eija G ja Katja P

8,758 thoughts on “Omega-3- rasvahapot

 1. Aika vahvoja terveysvaikutuksia on tutkimuksissa esitetty ALAlle (rintasyövän ehkäisy) ja EPAlle (sydänkohtausten riskin vähentäminen). Ovatko nämä vaikutukset sellaisia, joita saa väiteasetuksen mukaisesti käyttää tuotteiden markkinoinnissa ?

  • ALAn ja EPAn vaikutukset eivät varmaankaan ole sellaisia, että niitä saisi käyttää markkinoinnissa väiteasetuksen mukaisesti. Näitä on kuitenkin tutkittu paljon ja on saatu viitteitä hyvistä vaikutuksista sekä sydäntaudeissa että esimerkiksi rintasyövässä. Ravintolisät eivät ole hoitokeino sairauksiin vaan ne toimivat tukihoitona sairauksien hoidossa ja sairauksien ennaltaehkäisyssä monipuolisen ruokavalion lisäksi ja varsinkin jos ruokavalio ei ole monipuolinen! Ravitsemuksellisesti kalan käyttö on suositeltavaa vähintään kerran viikossa ja ellei näin ole, kannattaa kalaöljyvalmisteita käyttää jotta elimistö saisi tarvittavat hyvät rasvahapot.

 2. Esitellyt tuotteethan eivät ilmeisesti kuulu varsinaisten funktionaalisten elintarvikkeiden ryhmään, koska ovat ovat kapseleita/pillereitä (ja nestemäinen kalanmaksaöljy)?
  Tiedättekö hyödynnetäänkö esim. joissain kalaruoissa tai pähkinävalmisteissa terveysväittämiä?

  • Esitellyt tuotteet ovat elintarvikkeita, jotka on luokiteltu ravintolisiksi. Ne ovat käytöltään ja muodoltaan lääkkeenomaisia, mutta niitä säätelee elintarvikelaki.

   Euroopan kommissio on myöntänyt ALAlle, EPAlle ja DHAlla terveysväittämiä. Kohteina niissä on sydämen hyvinvointi ja normaalin verenpaineen, veren rasva-arvojen sekä näkökyvyn ylläpito. Lisäksi teho on myönnetty myös raskaudenaikaiselle käytölle, mikä edistää sikiön ja rintaruokitun lapsen normaalia aivojen kehitystä.

   Mahdollista olisi siis hyöndyntää terveysväittämiä omega- rasvahappoja sisältävissä elintarvikkeissa, mutta lisäksi olisi muistettava huomioida myönnettyihin terveysväittämiin liitetyt lisäkriteerit esim. päivittäisten annosten suhteen. Itse en ole bongannut terveysväitteisiä tuotteita, mutta täytyneepä tutkiskella tämän ryhmän tuotteita tarkemmin seuraavilla kauppareissuilla 🙂

 3. I just want to mention I’m new to blogging and absolutely liked this website. More than likely I’m likely to bookmark your website . You really have fabulous posts. Appreciate it for sharing your website.

 4. MetroClick specializes in building completely interactive products like Photo Booth for rental or sale, Touch Screen Kiosks and Digital Signage, and experiences. With our own hardware production facility and in-house software development teams, we are able to achieve the highest level of customization and versatility for Photo Booths, Touch Screen Kiosks and Digital Signage. MetroClick, 121 Varick St, New York, NY 10013, +1 646-843-0888

 5. MetroClick specializes in building completely interactive products like Photo Booth for rental or sale, Touch Screen Kiosks and Digital Signage, and experiences. With our own hardware production facility and in-house software development teams, we are able to achieve the highest level of customization and versatility for Photo Booths, Touch Screen Kiosks and Digital Signage. MetroClick, 121 Varick St, New York, NY 10013, +1 646-843-0888

 6. Emeryeps is a SEO(Search Engine optimzation) and Internet Marketing company. They help businesses to get traffic from various search engine and online community. They have seo experts and consultants with many years of SEO Experiences. No matter where your business is located, EmeryEPS.com can help your business to secure your highly convertible leads online.

 7. Faytech North America is a touch screen Manufacturer of both monitors and pcs. They specialize in the design, development, manufacturing and marketing of Capacitive touch screen, Resistive touch screen, Industrial touch screen, IP65 touch screen, touchscreen monitors and integrated touchscreen PCs. Contact them at http://www.faytech.us, 121 Varick Street, New York, NY 10013, +1 646 205 3214

 8. Emeryeps is a SEO(Search Engine optimzation) and Internet Marketing company. They help businesses to get traffic from various search engine and online community. They have seo experts and consultants with many years of SEO Experiences. No matter where your business is located, EmeryEPS.com can help your business to secure your highly convertible leads online.

 9. Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to far added agreeable from you! By the way, how could we communicate?

 10. Faytech North America is a touch screen Manufacturer of both monitors and pcs. They specialize in the design, development, manufacturing and marketing of Capacitive touch screen, Resistive touch screen, Industrial touch screen, IP65 touch screen, touchscreen monitors and integrated touchscreen PCs. Contact them at http://www.faytech.us, 121 Varick Street, New York, NY 10013, +1 646 205 3214

 11. MetroClick specializes in building completely interactive products like Photo Booth for rental or sale, Touch Screen Kiosks and Digital Signage, and experiences. With our own hardware production facility and in-house software development teams, we are able to achieve the highest level of customization and versatility for Photo Booths, Touch Screen Kiosks and Digital Signage. MetroClick, 121 Varick St, New York, NY 10013, +1 646-843-0888

 12. Its excellent as your other posts : D, appreciate it for putting up. “What makes something special is not just what you have to gain, but what you feel there is to lose.” by Andre Agassi.

 13. I¡¦ll immediately grab your rss as I can not find your e-mail subscription link or newsletter service. Do you have any? Kindly let me understand so that I may just subscribe. Thanks.

 14. My husband and i felt very contented John managed to round up his reports because of the precious recommendations he obtained in your web pages. It is now and again perplexing just to continually be giving freely secrets and techniques that many some other people could have been trying to sell. We do know we have got the writer to thank for this. The entire illustrations you’ve made, the straightforward site navigation, the relationships you assist to promote – it is mostly spectacular, and it’s really making our son and the family consider that the situation is cool, and that’s quite pressing. Thanks for all!

 15. I’m very happy to uncover this web site. I wanted to thank you for ones time for this particularly fantastic read!! I definitely liked every bit of it and I have you book-marked to see new things in your site.

 16. IMSCSEO is a SG SEO Enterprise launched by Mike Koosher. The role of IMSCSEO.com is to render SEO services and help SG merchants with their Search Engine Optimization to aid them climb the standing of Search engine. Take a look at imscsseo.com

 17. I really intend to share it with you that I am new to posting and pretty much cherished your post. Most likely I am going to bookmark your blog post . You literally have magnificent article content. Delight In it for discussing with us your main internet site article

 18. Attractive section of content. I just stumbled upon your website and in accession capital to assert that I acquire in fact enjoyed account your blog posts. Any way I will be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently quickly.

 19. Hey, you used to write wonderful, but the last several posts have been kinda boring¡K I miss your tremendous writings. Past several posts are just a bit out of track! come on!

 20. I simply could not depart your website prior to suggesting that I actually enjoyed the usual info an individual supply for your guests? Is going to be back incessantly to inspect new posts.

 21. Hey There. I found your blog using msn. This is a very well written article. I’ll be sure to bookmark it and return to read more of your useful info. Thanks for the post. I will definitely comeback.

 22. Wonderful site. Lots of useful info here. I am sending it to a few buddies ans also sharing in delicious. And of course, thanks on your effort!

 23. I’ve been browsing on-line more than 3 hours these days, yet I never found any fascinating article like yours. It is lovely worth enough for me. In my opinion, if all site owners and bloggers made excellent content as you probably did, the net shall be a lot more helpful than ever before.

 24. I believe that is among the most important information for me. And i’m satisfied reading your article. However should remark on some general things, The site style is wonderful, the articles is actually excellent : D. Just right process, cheers

 25. I have been surfing on-line more than 3 hours as of late, but I never discovered any attention-grabbing article like yours. It is lovely price enough for me. In my view, if all website owners and bloggers made good content as you probably did, the internet shall be much more useful than ever before. “Wherever they burn books, they will also, in the end, burn people.” by Heinrich Heine.

 26. Unquestionably believe that which you said. Your favorite justification seemed to be on the internet the easiest thing to be aware of. I say to you, I certainly get annoyed while people consider worries that they just don’t know about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side-effects , people could take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

 27. MichaelJemery.com is a site with many hypnosis downloads. Whether you are looking for free hypnosis downloads, self hypnosis download for mp3, video and any audio files, Michael Jemery has the downloads for you. You can download hypnosis from apps, audio, mp3 and even youtube !

 28. naturally like your website but you need to test the spelling on several of your posts. A number of them are rife with spelling problems and I in finding it very troublesome to inform the reality however I will certainly come again again.

 29. Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to far added agreeable from you! However, how can we communicate?

 30. hey there and thank you for your info – I have definitely picked up something new from right here. I did however expertise some technical issues using this site, as I experienced to reload the website many times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your web hosting is OK? Not that I am complaining, but slow loading instances times will often affect your placement in google and can damage your high quality score if ads and marketing with Adwords. Well I am adding this RSS to my email and can look out for much more of your respective interesting content. Ensure that you update this again very soon..

 31. Nice read, I just passed this onto a colleague who was doing a little research on that. And he just bought me lunch since I found it for him smile So let me rephrase that: Thanks for lunch!

 32. I genuinely enjoy looking through on this website, it has got wonderful blog posts. “The living is a species of the dead and not a very attractive one.” by Friedrich Wilhelm Nietzsche.

 33. IMSCSEO is a Singapore SEO Company constructed by Mike Koosher. The mission of IMSCSEO.com is to supply SEO services and help SG online businesses with their Search Engine Optimization to aid them progress the rankings of Google or bing. Come to imscsseo.com

 34. Its like you read my mind! You appear to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with a few pics to drive the message home a bit, but other than that, this is magnificent blog. An excellent read. I’ll definitely be back.

 35. I just intend to show you that I am new to posting and pretty much adored your write-up. More than likely I am going to store your blog post . You certainly have magnificent article information. Be Grateful For it for telling with us your very own internet webpage

 36. [url=http://vipedlowestdrugprices24-7.com/klonopin/how-do-i-buy-klonopin-online-overnight-delivery/]How do I buy Klonopin online overnight delivery?[/url], [url=http://vipedlowestdrugprices24-7.com/klonopin/will-i-be-able-to-get-klonopin-online-overnight-delivery/]Will I be able to get Klonopin online overnight delivery?[/url], [url=http://vipedlowestdrugprices24-7.com/klonopin/where-to-buy-klonopin-online/]Where to Buy Klonopin Online?[/url] EffilddobInnof

 37. I just want to inform you you that I am new to writing and clearly enjoyed your information. More than likely I am inclined to remember your blog post . You absolutely have lovely article materials. Be Grateful For it for share-out with us your main url webpage

 38. MichaelJemery.com is a site with many hypnosis downloads. Whether you are looking for free hypnosis downloads, self hypnosis download for mp3, video and any audio files, Michael Jemery has the downloads for you. You can download hypnosis from apps, audio, mp3 and even youtube !

 39. Hello, Neat post. There’s a problem along with your site in internet explorer, could check this… IE nonetheless is the marketplace chief and a huge portion of other people will pass over your fantastic writing because of this problem.

 40. Attractive part of content. I simply stumbled upon your blog and in accession capital to say that I acquire in fact enjoyed account your blog posts. Anyway I’ll be subscribing to your augment and even I achievement you get entry to persistently fast.

 41. I would like to convey my respect for your kind-heartedness in support of folks that must have help with the theme. Your personal dedication to passing the message all over had become certainly interesting and have constantly permitted workers like me to realize their pursuits. The useful useful information means much to me and extremely more to my peers. Thanks a lot; from all of us.

 42. Usually I do not read article on blogs, however I wish to say that this write-up very pressured me to take a look at and do so! Your writing taste has been surprised me. Thanks, quite nice article.

 43. Wonderful work! This is the type of info that should be shared across the net. Disgrace on the seek engines for now not positioning this submit higher! Come on over and discuss with my site . Thank you =)

 44. Hi there, I found your website by means of Google even as searching for a comparable matter, your site came up, it seems to be good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

 45. Hello, i think that i saw you visited my web site so i came to “return the favor”.I’m attempting to find things to improve my web site!I suppose its ok to use some of your ideas!!

 46. I must express appreciation to this writer just for rescuing me from this condition. After researching throughout the world wide web and seeing tips which are not pleasant, I assumed my life was over. Existing devoid of the approaches to the problems you have resolved as a result of your entire posting is a critical case, as well as those that would have negatively damaged my career if I hadn’t encountered your web site. Your good skills and kindness in controlling the whole lot was helpful. I don’t know what I would have done if I hadn’t come upon such a point like this. I can also at this point look forward to my future. Thanks for your time very much for this expert and result oriented help. I will not think twice to endorse the blog to anybody who wants and needs assistance about this matter.

 47. I believe this is one of the most important information for me. And i’m happy studying your article. However want to commentary on few general things, The website taste is great, the articles is in point of fact excellent : D. Excellent activity, cheers

 48. Unquestionably believe that which you said. Your favorite reason appeared to be on the web the simplest thing to be aware of. I say to you, I definitely get annoyed while people consider worries that they just don’t know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side effect , people can take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

 49. [url=http://www.ativanx.com/lorazepam/which-is-the-best-place-to-buy-ativan-medication/]Which is the best place to buy Ativan medication?[/url], [url=http://www.ativanx.com/lorazepam/buy-ativan-online-without-prescription/]Buy Ativan Online Without Prescription[/url], [url=http://www.ativanx.com/lorazepam/is-it-possible-to-reduce-the-price-of-ativan-medication/]Is it possible to reduce the price of Ativan medication?[/url] Pounteegut

 50. You really make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be actually something which I think I would never understand. It seems too complicated and extremely broad for me. I’m looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

 51. Thank you a lot for giving everyone an extremely special opportunity to read critical reviews from this site. It’s usually very fantastic and full of amusement for me and my office mates to search your website minimum three times weekly to learn the new things you will have. Not to mention, we are at all times contented considering the magnificent methods served by you. Some 4 facts in this post are unquestionably the most impressive I’ve ever had.

 52. Good – I should certainly pronounce, impressed with your site. I had no trouble navigating through all tabs and related info ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, website theme . a tones way for your client to communicate. Excellent task.

 53. hello!,I love your writing very much! percentage we keep in touch extra about your post on AOL? I need an expert on this space to solve my problem. Maybe that is you! Having a look ahead to look you.

 54. I was suggested this web site by my cousin. I’m not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my trouble. You’re wonderful! Thanks!

 55. My brother suggested I might like this website. He was entirely right. This post actually made my day. You cann’t imagine just how much time I had spent for this information! Thanks!

 56. I think other web site proprietors should take this site as an model, very clean and fantastic user genial style and design, as well as the content. You are an expert in this topic!

 57. Thanks a lot for sharing this with all of us you actually understand what you are speaking approximately! Bookmarked. Please also discuss with my site =). We will have a link change contract between us!

 58. hello!,I like your writing very so much! proportion we keep in touch extra about your post on AOL? I require an expert on this area to unravel my problem. May be that’s you! Looking ahead to peer you.

 59. I will immediately grab your rss as I can’t find your email subscription link or newsletter service. Do you’ve any? Kindly let me realize in order that I may subscribe. Thanks.

 60. I have been surfing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. In my view, if all web owners and bloggers made good content as you did, the net will be much more useful than ever before.

 61. I like what you guys are up too. Such clever work and reporting! Carry on the excellent works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my website 🙂

 62. Whats Happening i am new to this, I stumbled upon this I’ve discovered It positively helpful and it has aided me out loads. I hope to contribute & help different users like its helped me. Good job.

 63. I loved as much as you’ll receive carried out right here. The sketch is attractive, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get got an shakiness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again as exactly the same nearly very often inside case you shield this increase.

 64. you’re really a just right webmaster. The site loading pace is incredible. It kind of feels that you’re doing any distinctive trick. Moreover, The contents are masterwork. you have performed a great activity in this matter!

 65. Definitely believe that which you said. Your favorite reason seemed to be on the internet the simplest thing to be aware of. I say to you, I certainly get annoyed while people consider worries that they just don’t know about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side-effects , people can take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

 66. I genuinely enjoy examining on this website, it has got wonderful blog posts. “The living is a species of the dead and not a very attractive one.” by Friedrich Wilhelm Nietzsche.

 67. Excellent beat ! I would like to apprentice while you amend your web site, how could i subscribe for a blog website? The account helped me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast offered bright clear idea

 68. Thanks for your own work on this web site. Ellie really loves carrying out investigations and it’s easy to understand why. Almost all hear all about the compelling mode you make informative items via this website and in addition invigorate participation from others on this area plus our favorite simple princess has always been understanding a great deal. Enjoy the rest of the year. You are always performing a tremendous job.

 69. Great site. A lot of helpful info here. I¡¦m sending it to several friends ans also sharing in delicious. And obviously, thanks for your effort!

 70. I precisely wished to appreciate you once more. I do not know the things I might have followed in the absence of these information contributed by you directly on my concern. This was a real frightful setting in my opinion, but coming across the specialized tactic you managed it forced me to leap for contentment. I’m just happy for the advice and as well , pray you find out what an amazing job that you are getting into training some other people thru your website. Probably you’ve never come across all of us.

 71. I’ve recently started a blog, the info you offer on this site has helped me tremendously. Thank you for all of your time & work. “Money is power, freedom, a cushion, the root of al evil, the sum of all blessings.” by Carl Sandburg.

 72. I get pleasure from, lead to I discovered just what I was having a look for. You’ve ended my four day lengthy hunt! God Bless you man. Have a great day. Bye

 73. I really appreciate this post. I’ve been looking all over for this! Thank goodness I found it on Bing. You’ve made my day! Thank you again!

 74. I really wanted to post a quick word so as to express gratitude to you for the lovely ways you are writing here. My extended internet lookup has now been recognized with wonderful facts and strategies to share with my family. I ‘d state that that most of us site visitors actually are rather blessed to exist in a remarkable network with very many marvellous people with great suggestions. I feel pretty fortunate to have seen your entire site and look forward to really more thrilling moments reading here. Thank you once more for all the details.

 75. It is in reality a nice and useful piece of information. I¡¦m satisfied that you simply shared this useful info with us. Please stay us up to date like this. Thanks for sharing.

 76. I enjoy you because of your own efforts on this web page. My mom really loves setting aside time for investigation and it’s obvious why. Most people hear all of the powerful form you render precious thoughts through this web site and as well as welcome participation from other individuals on this area while our child is in fact understanding a whole lot. Take pleasure in the rest of the new year. Your conducting a first class job.

 77. I’ve recently started a web site, the info you provide on this site has helped me greatly. Thanks for all of your time & work. “Character is much easier kept than recovered.” by Thomas Paine.

 78. you are really a good webmaster. The web site loading pace is incredible. It seems that you’re doing any distinctive trick. In addition, The contents are masterwork. you’ve performed a excellent activity on this subject!

 79. I like this web blog so much, saved to favorites. “To hold a pen is to be at war.” by Francois Marie Arouet Voltaire.

 80. Nice post. I was checking constantly this blog and I am impressed! Extremely helpful info particularly the last part 🙂 I care for such information much. I was seeking this certain info for a very long time. Thank you and good luck.

 81. I truly enjoy reading through on this internet site, it contains excellent content. “Beware lest in your anxiety to avoid war you obtain a master.” by Demosthenes.

 82. I like this website so much, saved to my bookmarks. “American soldiers must be turned into lambs and eating them is tolerated.” by Muammar Qaddafi.

 83. [url=http://ordercialisjlp.com/cialis/buy-cialis-online-overnight/]Buy Cialis Online Overnight[/url], [url=http://ordercialisjlp.com/cialis/buy-cialis-online-no-prescription/]Buy Cialis Online no prescription[/url] buy cialis EffilddobInnof

 84. [url=http://ordercialisjlp.com/cialis/buy-cialis-online-overnight/]Buy Cialis Online Overnight[/url], [url=http://ordercialisjlp.com/cialis/buy-cialis-online-no-prescription/]Buy Cialis Online no prescription[/url] buy cialis EffilddobInnof

 85. [url=http://nutritioninpill.com/i-ordered-valium-online/]I ordered Valium online[/url] EffilddobInnof [url=http://nutritioninpill.com/buy-generic-valium-online/]Buy Generic Valium Online[/url]

 86. I’m not sure where you’re getting your info, but great topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for wonderful info I was looking for this info for my mission.

 87. [url=http://nutritioninpill.com/i-ordered-valium-online/]I ordered Valium online[/url] EffilddobInnof [url=http://nutritioninpill.com/buy-generic-valium-online/]Buy Generic Valium Online[/url]

 88. Great web site. Plenty of useful information here. I’m sending it to some pals ans additionally sharing in delicious. And of course, thanks for your effort!

 89. Hello my loved one! I want to say that this post is amazing, nice written and come with almost all vital infos. I would like to see more posts like this.

 90. Wow, fantastic blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your web site is excellent, as well as the content!

 91. [url=http://medabc.us/where-can-you-find-xanax-online-cheap/]Where can you find Xanax online cheap?[/url] EffilddobInnof [url=http://medabc.us/buy-xanax-online-without-prescription/]Buy Xanax Online Without Prescription[/url]

 92. [url=http://medabc.us/where-can-you-find-xanax-online-cheap/]Where can you find Xanax online cheap?[/url] EffilddobInnof [url=http://medabc.us/buy-xanax-online-without-prescription/]Buy Xanax Online Without Prescription[/url]

 93. Hi, Neat post. There’s a problem with your web site in internet explorer, could check this¡K IE still is the market chief and a huge part of folks will miss your wonderful writing due to this problem.

 94. I’ve been surfing on-line greater than three hours nowadays, yet I never discovered any interesting article like yours. It’s beautiful price sufficient for me. In my opinion, if all webmasters and bloggers made good content material as you did, the web will be a lot more helpful than ever before. “Baseball is 90 percent mental. The other half is physical.” by Lawrence Peter Berra.

 95. I have been absent for some time, but now I remember why I used to love this website. Thank you, I¡¦ll try and check back more often. How frequently you update your web site?

 96. Wonderful work! That is the kind of information that are supposed to be shared around the internet. Disgrace on Google for no longer positioning this post higher! Come on over and visit my web site . Thank you =)

 97. I simply could not go away your website before suggesting that I really enjoyed the standard information a person provide for your visitors? Is gonna be back continuously to investigate cross-check new posts

 98. whoah this weblog is great i really like reading your articles. Stay up the great paintings! You realize, lots of persons are looking around for this information, you can help them greatly.

 99. Wow, fantastic blog structure! How long have you been blogging for? you made running a blog glance easy. The entire glance of your site is fantastic, as neatly as the content!

 100. We are a group of volunteers and opening a new scheme in our community. Your website offered us with valuable information to work on. You’ve done an impressive job and our whole community will be thankful to you.

 101. My brother recommended I might like this web site. He was entirely right. This post truly made my day. You cann’t imagine simply how much time I had spent for this information! Thanks!

 102. Hello my friend! I wish to say that this article is awesome, great written and come with approximately all important infos. I would like to look extra posts like this .

 103. Nice read, I just passed this onto a friend who was doing some research on that. And he actually bought me lunch because I found it for him smile Therefore let me rephrase that: Thanks for lunch!

 104. you are truly a just right webmaster. The site loading speed is incredible. It sort of feels that you are doing any distinctive trick. In addition, The contents are masterwork. you have performed a magnificent task on this subject!

 105. I think this is among the most significant information for me. And i am glad reading your article. But wanna remark on few general things, The web site style is ideal, the articles is really great : D. Good job, cheers

 106. I was just looking for this info for some time. After 6 hours of continuous Googleing, finally I got it in your website. I wonder what is the lack of Google strategy that don’t rank this type of informative websites in top of the list. Normally the top sites are full of garbage.

 107. Fantastic site. Lots of helpful info here. I am sending it to some friends ans additionally sharing in delicious. And obviously, thank you for your sweat!

 108. I would like to thnkx for the efforts you’ve put in writing this website. I’m hoping the same high-grade blog post from you in the upcoming as well. Actually your creative writing skills has encouraged me to get my own site now. Really the blogging is spreading its wings quickly. Your write up is a great example of it.

 109. Enjoyed reading through this, very good stuff, regards . “Success doesn’t come to you…you go to it.” by Marva Collins.

 110. We’re a group of volunteers and starting a new scheme in our community. Your website provided us with valuable info to work on. You’ve done an impressive job and our whole community will be grateful to you.

 111. Great post. I was checking continuously this blog and I’m impressed! Extremely helpful info specifically the last part 🙂 I care for such information a lot. I was seeking this certain information for a very long time. Thank you and best of luck.

 112. You can definitely see your skills in the paintings you write. The arena hopes for more passionate writers like you who are not afraid to say how they believe. All the time follow your heart. “Man is the measure of all things.” by Protagoras.

 113. I like what you guys are up too. Such intelligent work and reporting! Keep up the excellent works guys I¡¦ve incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my web site 🙂

 114. I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get bought an impatience over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again since exactly the same nearly very often inside case you shield this increase.

 115. hi!,I really like your writing very a lot! proportion we keep up a correspondence extra about your post on AOL? I require an expert in this house to unravel my problem. May be that is you! Looking forward to peer you.

 116. Great remarkable issues here. I am very satisfied to look your article. Thank you a lot and i’m taking a look forward to contact you. Will you please drop me a e-mail?

 117. I do believe all of the ideas you have offered for your post. They’re really convincing and will definitely work. Still, the posts are very short for novices. May you please extend them a bit from subsequent time? Thank you for the post.

 118. I wish to express my thanks to you for bailing me out of this type of difficulty. After looking throughout the online world and getting tricks which are not productive, I thought my life was gone. Existing minus the approaches to the issues you’ve fixed all through your main article content is a critical case, as well as those which could have negatively damaged my career if I hadn’t noticed the blog. Your own understanding and kindness in touching all things was valuable. I don’t know what I would have done if I had not come across such a point like this. I can also now look ahead to my future. Thank you very much for your high quality and effective help. I will not think twice to recommend your blog post to any person who should have counselling about this subject matter.

 119. Magnificent goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you are just too wonderful. I actually like what you have acquired here, really like what you are stating and the way in which you say it. You make it entertaining and you still care for to keep it sensible. I cant wait to read far more from you. This is actually a great site.

 120. Terrific work! That is the kind of information that are supposed to be shared across the internet. Disgrace on the seek engines for no longer positioning this publish higher! Come on over and talk over with my website . Thank you =)

 121. I think other web site proprietors should take this web site as an model, very clean and magnificent user friendly style and design, let alone the content. You’re an expert in this topic!

 122. Good site! I truly love how it is simple on my eyes and the data are well written. I’m wondering how I might be notified when a new post has been made. I’ve subscribed to your feed which must do the trick! Have a great day!

 123. Thank you, I have recently been looking for information approximately this topic for a long time and yours is the best I have found out till now. However, what concerning the conclusion? Are you sure about the source?

 124. I simply wanted to write down a simple word to appreciate you for all of the nice concepts you are posting at this site. My rather long internet investigation has at the end of the day been paid with incredibly good insight to share with my great friends. I would claim that we visitors actually are really blessed to be in a fine network with many wonderful professionals with very helpful basics. I feel truly fortunate to have encountered your entire web pages and look forward to really more entertaining moments reading here. Thank you once more for all the details.

 125. Hey, you used to write wonderful, but the last several posts have been kinda boring¡K I miss your great writings. Past several posts are just a little out of track! come on!

 126. Wow, superb weblog layout! How lengthy have you been blogging for? you made blogging look easy. The total glance of your website is great, as smartly as the content material!

 127. [url=http://baumarktxxx.eu/]http://baumarktxxx.eu/[/url] roorgeDrop [url=http://vipedlowestdrugprices24-7.com/klonopin/how-safe-is-klonopin-bought-online/]How safe is Klonopin bought online?[/url]

 128. What i don’t realize is actually how you are now not actually a lot more well-liked than you may be right now. You are so intelligent. You know therefore considerably in terms of this subject, produced me for my part imagine it from so many varied angles. Its like men and women are not involved except it¡¦s one thing to accomplish with Woman gaga! Your personal stuffs great. Always maintain it up!

 129. Excellent goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you are just extremely wonderful. I really like what you’ve acquired here, really like what you are stating and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still take care of to keep it sensible. I cant wait to read much more from you. This is really a terrific site.

 130. We’re a group of volunteers and opening a new scheme in our community. Your web site provided us with valuable information to work on. You’ve done a formidable job and our entire community will be thankful to you.

 131. I am no longer certain the place you are getting your info, however great topic. I needs to spend a while learning more or figuring out more. Thanks for wonderful information I was in search of this info for my mission.

 132. I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is attractive, your authored material stylish. nonetheless, you command get got an nervousness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again as exactly the same nearly a lot often inside case you shield this increase.

 133. Hi there, just became aware of your blog through Google, and found that it’s really informative. I’m going to watch out for brussels. I will appreciate if you continue this in future. Many people will be benefited from your writing. Cheers!

 134. Great paintings! This is the kind of info that are meant to be shared across the web. Disgrace on the seek engines for no longer positioning this post higher! Come on over and seek advice from my website . Thank you =)

 135. hi!,I love your writing so so much! share we keep in touch extra about your article on AOL? I require a specialist on this house to resolve my problem. Maybe that is you! Taking a look forward to see you.

 136. I landed on this site at the right time. I have enjoyed reading through both the article and the comments. I will bookmark this site so that I can visit it occasionally to read both new and old posts.

 137. I wish to show some appreciation to the writer for bailing me out of such a trouble. Right after exploring throughout the the web and finding tricks that were not helpful, I assumed my life was well over. Existing without the presence of approaches to the difficulties you have sorted out as a result of this article content is a critical case, as well as ones which may have in a wrong way damaged my entire career if I had not noticed the blog. Your own personal expertise and kindness in touching all things was important. I am not sure what I would have done if I hadn’t discovered such a thing like this. It’s possible to now look ahead to my future. Thanks for your time very much for this high quality and results-oriented help. I will not think twice to endorse your blog post to anyone who should get support about this area.

 138. You really make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be actually something which I think I would never understand. It seems too complex and very broad for me. I’m looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

 139. You actually make it look really easy in your presentation, but I regard it as a true one that feels that you can never understand this. It feels very complicated and very expansive for me. I am prefetching your next submission, I will try to persist it!

 140. Good ? I should certainly pronounce, impressed with your web site. I had no trouble navigating through all the tabs as well as related information ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, web site theme . a tones way for your client to communicate. Nice task..

 141. Pretty good post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I have really enjoyed reading your blog posts. Anyway I’ll be subscribing to your feed and I hope you post again soon.

 142. Hi Kathy,There are plenty of success stories littered all over the web from former pupils of the WA but they all have one thing in common – they know how to work hard!The WA is not worth anything to anyone who cannot get down and grind when needed. Hopefully the review I have given above highlights this fact because there is a LOT to learn and put into practice. If you are willing to work and work hard you will see success with the WA platform – period!

 143. I have had a Jaaxy Pro account for a long time now and it is the most useful blogging tool I have. I use it everyday, and never write a post for my website without finding a keyword or two first on Jaaxy.You are right when you say that it has so many uses it is hard to write it all down, as there are a lot more bells and whistles you can use that aren’t even mentioned here.  My favorite is the site rank, as you can see in an instant where your post is ranking on Google, Bing and Yahoo.However, even though I have been a member for a few years, I have never used (didn’t even know it existed) the search analysis (spy on your competition). In fact I am going to head on over to Jaaxy right now to try it out.

 144. That takes me back Jenny – I also used my free searches sparingly when I first came across this tool (I wasn’t that successful at the time and had little money to invest in my business!). Jaaxy was eventually key to turning around my fortunes though! 🙂

 145. <