Tutkijapiirin vuoden 2013 tapahtumat

ti 10.12. Nobel-pikkujoulut
Tutkijapiirin syyskauden viimeisessä tapahtumassa kokoonnuttiin viettämään Nobel-pikkujouluja samanaikaisesti Tukholmassa vietettävän seremonian kanssa. Juhlatunnelmaa nostatti tutkijatohtori Sami Lehti esitelmällään Higgsin bosonista.

ke 4.12. Eksoplaneettojen esittelyä
Tutkijapiiri sukelsi tähtitieteen ja eksoplaneettojen ihmeelliseen maailmaan, kun tähtitieteen professori Karri Muinonen saapui pitämään esitelmää aiheesta.

to 28.11. Tutkijapiirin gradukerta
Graduaiheistaan puhumaan saapuivat teoreettisesta hiukkasfysiikasta ja neutriino-oskillaatioista gradunsa tehnyt Timo Kärkkäinen, sekä kosmisesta inflaatiosta ja sen jälkeisen varhaisen maailmankaikkeuden kehityksestä gradunsa tehnyt Tommi Tenkanen. Tapaamisessa keskusteltiin myös graduaiheen saamisesta, aiheeseen tutustumisesta ja vaadituista esitiedoista, sekä itse kirjoitusprosessista ja tätä seuraavasta paperityöstä.

la 23.11. Posterisessio FysikerFesteillä
Posterisessio oli jälleen kerran menestys. Tapahtumassa nähtiin yhteensä 14 posteria, joita postereiden tekijät esittelivät yli 80 vieraalle. Tilaisuuden yhteydessä vierailijoilla oli mahdollisuus äänestää parasta posteria, jona palkittiin oululaisen Otto Mankisen NMR relaxation time measurements of an ionic liquid [P66614][BMB] -posteri.

to 21.11 Kahvittelu ilmakehätieteen osastolla Dynamicumissa
Tutkijapiiri jatkoi kahvittelutuokioitaan laitoksemme eri osastojen kanssa ja tilaisuudessa päästiinkin tutustumaan Dynamicumissa työskenteleviin fyysikoihin hieman rennommissa tunnelmissa.

to 7.11. Posterintekotilaisuus
Kaikille avoin tapahtuma tarjosi runsaasti menetelmiä posterin työstämiseen, kun jatko-opiskelijat Tinja Olenius ja Oona Kupiainen saapuivat avustamaan niin posterinteon teknisissä yksityiskohdissa kuin visuaalisen ilmeen suunnittelussakin.

ke 30.10. Posteriohjetilaisuus
Kaikille avoin tapahtuma antoi vastauksia posterinteon salaisuuksiin, kun yliopistonlehtori Szabolcs Galambosi saapui kertomaan hyvän posterin suunnittelusta ja toteutuksesta.

ma 7.10. Kvanttitietokoneet ja kvantti-informatiikka
Tällä kertaa tutkijapiirin tapahtuma oli erikoisluontoinen: kvanttitietokoneista ja kvantti-informatiikasta saapuivat puhumaan dosentit Mika Hirvensalo Turun yliopistosta ja Mikko Möttönen Aalto-yliopistosta ja kuulemassa olivat myös tietojenkäsittelytieteen tutkijalinjalaiset.

pe-su 4.-6.10. Tiederetriitti Pornaisissa
Viikonlopun tieteellinen sisältö koostui ryhmissä toteutetuista tutkimusprojekteista, joissa selvitettiin sekä kokeellisesti että teoreettisesti erilaisia arkipäivän fysiikkaan liittyviä ilmiöitä. Toteutettuja projekteja olivat mm. saunan fysiikan tutkimus ja videoprojektoreilla toteutettu hologrammi.

ke 25.9. Vierailu aivotutkimusyksikköön
Tutkijapiiri vieraili O. V. Lounasmaa -laboratorion aivotutkimusyksikössä, jossa tutkitaan ihmisaivojen toimintaperiaatetta sekä kehitetään keinoja aivojen kuvantamiseen. Tutkimuslaboratoriota esittelivät biolääketekniikan tohtorikoulutettava Kaisu Lankinen ja tutkija Tommi Himberg.

ti 10.9. Ihmeellinen grafeeni
Tutkijapiirin syksyn ensimmäinen kokoontuminen käsitteli grafeenia ja sen monia ominaisuuksia sekä käyttömahdollisuuksia. Grafeenista luennoi entinen tutkijapiiriläinen, tohtorikoulutettava Harriet Åhlgren.

pe 6.9. Kesätyöesitelmiä Fysikaalisten tieteiden esittely -kurssilla
Tutkijalinja esittäytyi ensimmäisen vuoden opiskelijoille Fyte-kurssin ensimmäisellä luennolla. Esittelyn lisäksi kuultiin kolme esitelmää fysiikan opiskelijoiden kesätöistä Tommi Tenkasen kertoessa kosmologiasta, Olli-Pekka Tikkasen aerosolifysiikasta ja Markku Alhon avaruusplasmafysiikasta.

ke 28.8. Tutkijapiirin ja kesätöiden esittelyä Tiedebasaarissa
Tiedekunta järjesti ensimmäisen vuoden opiskelijoille tarkoitetun Tiedebasaarin, johon myös tutkijankoulutuslinja osallistui esittelemällä toimintaansa ja linjalaisten kesätöitä.

pe 3.5. Vierailu TEDxCERN-tapahtumaan
HIP ja Fysiikan laitos järjestivät webcastin Genevessä järjestetystä TEDxCERN-tapahtumasta, joka oli poikkitieteellinen luentoiltama suoraan CERN:stä. Tapahtumassa omien alojensa huippututkijat pitävät populistisia esitelmiä tieteen eri aloilta, musiikkia ja viihdettä unohtamatta.

ma 29.4. Fysikaalista kemiaa Chemicumissa
Tutkijapiirin kevään viimeisenä virallisena tapaamisena järjestettiin vierailu Chemicumiin fysikaalisen kemian laboratorioon, jossa työntekijät esittelivät tutkimustaan ja laboratorion osa-alueita ja jonka jälkeen juhlittiin vappua siman ja tippaleipien merkeissä.

ti 23.4. Matemaattis-luonnontieteellisiä maailmanloppuja
Tapaamiskerran aiheena oli peräti kuuden luennoitsijan esitelmätilaisuus, jonka aikana kuultiin mm. joukkosukupuutoista, ilmastonmuutoksesta, gammapurkauksista, tietoturvauhkista ja ikuisesti laajenevasta maailmankaikkeudesta tarkoituksena esitellä kiinnostava kokoelma hyvinkin erilaisia maailmanloppuja kuitenkin luonnontieteellisestä perspektiivistä ja kohtuuden rajoissa pysytellen.

to 18.4. Matemaattista fysiikkaa
Matemaattisen fysiikan professori Antti Kupiainen saapuu kertomaan aiheesta. Tilaisuus järjestetään Exactumissa.

ma 8.4. Vierailu tutkimusalus Arandalle
Merentutkimusalus Arandan toimintaa ja tutkimusta esittelivät aluksesta vastaava vanhempi suunnittelija Panu Hänninen Suomen ympäristökeskuksesta ja meren dynamiikan ja mallintamisen erikoistutkija Pekka Alenius Ilmatieteen laitokselta.

pe 5.4. Dekaani Keijo Hämäläinen ja fysiikan tutkimus
Tilaisuus on keskustelupainotteinen ja aiheina ovat tieteen tekeminen yleensä ja tähän innostavat tekijät. Tapaaminen on paitsi mainio tilaisuus kuulla asiantuntevia neuvoja aloittelevalle tieteentekijälle, myös erinomainen tilaisuus päästä vaihtamaan näkemyksiä tiedekunnan dekaanin kanssa.

ke 27.3. Säieteoriaa
Säieteoriasta gradunsa tehnyt Otso Huuska saapui pitämään yleistajuisen esitelmän, jossa paneuduttiin paitsi säieteorian perusteisiin, tutustuttiin myös de Sitter -avaruuteen ja kuultiin, miten mustat aukot liittyvät hydrodynamiikkaan.

to 21.3. Aalto-yliopiston verkostoteoriaa
Torstaina 21.3. klo 14 salissa D117 Jari Saramäki Aalto-yliopistolta saapuu kertomaan tilastofysiikkaan pohjautuvasta verkostoteoriasta.

ti 12.3. Jatko-opiskelijoiden paneelikeskustelu
Tilaisuus alkoi tunnin mittaisella paneelikeskustelulla, jossa viisi panelistina toiminutta jatko-opiskelijaa kertoivat tohtorikoulutettavat arjesta ja elämästä. Paneelikeskustelun jälkeen uudet linjalaiset pääsivät tapaamaan omat mentorinsa.

ke 27.2. Vierailu opetuslaboratorion kahvihuoneeseen
3. periodin tenttiurakka aloitettiin amukahveilla opetuslaboratorion henkilökunnan kanssa. Tilaisuudessa keskusteltiin mm. siitä, mitä opetuslaboratoriossa tutkitaan, mitä didaktinen fysiikka pitää sisällää ja millaista on fysiikan filosofia.

to 21.2. Tähtien synty ja tähtienvälinen aine
Tutkijapiirin ensi viikon tapaamisen aiheena on tähtien synty ja tähtienvälinen aine, joista tähtitieteen yliopistonlehtori Mika Juvela saapuu pitämään esitelmää torstaina 21.2. klo 14. Tapaaminen järjestetään Physicumin salissa D104.

to 14.2. Vierailu kiihdytinlaboratorion kahvihuoneeseen
Tutkijapiiri jatkoi osastovierailujaan ja suuntasi kahvittelemaan Kumpulan hiukkaskiihdyttimelle laboratorion tutkijoiden ja muiden työntekijöiden kanssa. Tilaisuutta ennen tutkijapiiri osallistui tiedekunnan keskustelutilaisuuteen tohtorikoulutuksen uudesta organisoinnista.

to 7.2. Vierailu Ilmatieteen laitokselle
Tutkijapiiri suuntasi Ilmatieteen laitokselle tutustumaan havaintopalveluihin eli siihen, miten sääennusteet löytävät tiensä lehtien sivuille. Tämän lisäksi jääasiantuntija Jouni Vainio ja meteorologi Jari Tuovinen esittelivät päivätyötään.

ti 5.2. Vierailu HIP:n kahvihuoneeseen
Tutkijapiiri aloitti uuden konseptin ja suuntasi kahvittelemaan Fysiikan tutkimuslaitoksen (Helsinki Institute of Physics, HIP) henkilökunnan kanssa. Samaan kahvipöytään kanssamme istuutuivat mm. teoreettisen fysiikan professori Kari Rummukainen, kosmologi, yliopistonlehtori Syksy Räsänen ja kokeellisen hiukkasfysiikan professori Paula Eerola. Tapaamisessa keskusteltiin niin kosmologiasta ja hiukkasfysiikasta itsestään kuin niiden opiskelusta ja tutkimuksesta.

to 31.1. Kandidaatin tutkinto: mitä, milloin, miten?
Laitoksen opintoasiainsuunnittelija Piia Saarinen perehdytti tutkijalinjalaisia kandidaatin tutkintoon kandiksi valmistumisen teoriasta ja käytännöistä.

pe 25.1. Tutkijankoulutuslinjan vuosijuhla
Vuosijuhlassa tutkijalinjalaiset tapasivat jälleen sekä henkilökuntaa että toisiaan. Tilaisuuden aikana esiteltiin tutkijapiirin uudet vetäjät Riikka Ruuth ja Katriina Juva sekä käytiin läpi tutkijalinjan vuosikertomus viime vuodelta.

This entry was posted in Tapahtumat. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *