Tankar om religion i vårt samhälle

Hej allihopa!

Under kursens gång har vi diskuterat en hel del om hur religionsundervisningen i Finland kunde se ut. Tankar om ämnets struktur och innehåll har vuxit fram. Forskningen vi har läst belyser bara problematiken inom det nuvarande systemet men framför egentligen inget alternativ. Vi talade med Harriet Zilliacus (vår forskare) om hur religionsundervisningen är strukturerad i Sverige, vilket är ett integrerat system istället för segregerat som i Finland. Religion är ett mycket känsloladdat ämne. Det är svårt att ändra på strukturen p.g.a. politiskt tryck och fördomar, och speciellt för minoritetsreligioner finns det rädslan av att bli överkörd av majoriteten.

Religionsundervisningen som vi ser den (från utopistisk synpunkt) är integrerad. Alltså skulle alla elever få samma undervisning och den skulle likvärdigt behandla alla världsreligioner och ha mera fokus på etik och förståelse. Termen “worldview education” som Harriet Zilliacus använder i sin forskning låter bra.

Fenomen som har varit ganska mycket i rubrikerna på senaste tiden är satanism och häxeri, sammankopplat till normkritik och feminism

Kärlek & Anarki -filmfestivalen visade 2019 dokumentären Hail Satan, vilken utspelar sig i Salem, Massachusetts.

Vad är denna Satanism en reaktion på? Guardian har en bra artikel om Hail Satan – filmen, vilket ger i ett nötskal vad rörelsen handlar om

För att summera och citera: “So why call it “satanism”? “The metaphor of Satan is just as important to a lot of us as it would be to anybody who takes it literally because we grew up in a Judaeo-Christian culture. It really does speak to us in a very pointed and poignant way about our place in our culture and what our affirmative values are … and, of course, it defines what we oppose: these kinds of theocratic norms and authoritarian structures.”

Vår fråga blir, i vilken mån är Finland än idag en teokratisk evangelisk-luthersk kristen stat, vilket hämmar oss från att effektivt och intressant ta itu med religionsundervisningsfrågan?

Vi ses på forskarträffen!

Varma julhälsningar,

Divinity School!

20 svar på ”Tankar om religion i vårt samhälle”

1. Mycket bra bloggtexg. Roligt med bilder och videoklipp för att få det lite annorlunda. Ämnet är också väldigt intressant och fin intressant fråga hade ni i slutet.

2. Jag har inte läst er forskning, men ni verkar ha ett väldigt intressant och aktuellt tema! Jag tror det finns både för- och nackdelar med en integrerad religionsundervisning som det är i Sverige idag. Jag har definitivt inte något smart svar på er fråga idag, men kanske jag får flera insikter under er diskussion på forskarkonferensen! 😀

3. Vilken intressant frågeställning!

Som ni skriver, så är religion ett väldigt känsligt ämne. Diskussionen om undervisning i religion har varit livlig under de senaste åren och de ska bli intressant att se hurdan utvecklingen kommer att vara…

4. En jätteintressant frågeställning!
    Självklart är ju religion ett känsligt ämne, men likväl ett som vi behöver kunna tala öppet om – även i skolan. Men för detta krävs det ju även att lärarna som talar med eleverna är kunniga i det de lär ut, och att de har satt sig in någorlunda i de religioner de talar om.
    Så som det ser ut i Sverige just nu är det både lätt och svårt att tala om religion, då det ju är något ganska personligt. Folk diskuterar helst inte det de inte vet så mycket om.
    Det ska bli riktigt intressant att se hur utvecklingen går, och vilken ställning Finland kommer ta i frågan!

5. Väldigt intressant ämne och ni lyfter fram bra frågor. Funderar på hur man klarar av att behandla alla religioner jämlikt, och vad om någon tillhör en religion som inte är en världsreligion? Ser fram emot att se er på konferensen!

6. Har inte vetat att religionsundervisningen är annorlunda än Finlands men det är den säkert då alla länder har olika system. Tycker om att ni har i ert blogginlägg har ett mångsidigt innehåll. Tyckte om tanken om att skulle ha samma undervisning och det skulle vara olika religioner. Ser fram emot att få höra mera om ert ämne på forskar konferensen.

7. Intressanta funderingar! Detta är ju inget lätt ämne men ni verkar ha koll på både problematiken kring Finlands religionsundervisning och idéer kring förändring. Som ni nämnde i texten är det svårt att förändra samhälleliga strukturer men att bli mer medveten är åtminstone ett steg i rätt riktning. Ska bli spännande att höra er på forskarkonferensen!

8. Väldigt intressant ämne ni har diskuterat. Religionsundervisningen är någonting som väcker många tankar bland både vuxna som barn i dagens samhälle. Det är väldigt svårt att veta vad som ska behandlas för att det ska kännas rättvist för alla parter. Precis som ni säger ser religionsundervisningen väldigt olika ut i olika länder vilket leder till att jag frågar mig vad man bör ta fasta på inom religionsundervisningen, etik eller världsreligion. Besvärlig fråga som väcker många tankar men som jag inte har något svar på.

9. Verkligen bra synvinklar på ämnet! Något som många inte vill / vågar prata om. Tack för att ni tog upp det och vidgade vyerna inom detta tema, ser framemot er paneldiskussion.