IESO 2019

Suomen joukkueeseen kuuluivat Pinja Ahlbom (Turun Suomalaisen Yhteyskoulun lukio), Aino Luttinen (Olarin lukio), Konsta Mäkelä (Halikon lukio) ja Olli Palmu (Tampereen lyseon lukio). Joukkueen mentoreina toimivat Merja Kuisma (Tampereen yliopiston normaalikoulun lukio) ja eläkkeelle jäänyt opettaja Raija Teider. Lisäksi Suomen Geologisen Seuran (SGS) IESO-koordinaattori, Minja Seitsamo-Ryynänen, oli mukana observaattorina.

Geotieteiden 13. olympialaiset järjestettiin 26.8.-3.9.2019 Etelä-Korean Daegussa.
Suomi osallistui kilpailuihin nyt toisen kerran ja kisajoukkueeseen valittin neljä alle 19-vuotiaista lukiolaisista kansallisen valintakokeen ja valmennusleirin perusteella. Suomen osallistumisen geotieteiden olympialaisiin rahoitti vuonna 2019 K.H.Renlundin säätiö.

Saapumistunnelmia.

Avajaiset olivat ensimmäinen virallinen ohjelmanumero. Opiskelijoilla oli seuraavina päivinä ohjelmassa retkiä ja valmistautumista kirjallisiin kokeisiin.

Opiskelijoiden suorittaessa yksilötason kirjallista ja käytännönosaamista mittaavia kokeita, mentoreilla ja observaattoreilla oli aikaa käydä paikallista kulttuuria ja geologiaa esittelevillä retkillä.

Bulguksan temppelin aluetta.

Seokguramin temppelialueella oli kivi, johon ei saanut koskea.

Songson historiallinen talo, Cheongsong

Hautakumpuja Daereungwonissa.

Maisemia matkalla kohteelta toiselle.

Riisillä täytetty kokonainen kana oli haasteellinen lounas aterioida puikoilla.

Cheongsong Unesco Global Geopark

International Team Field Investigation (ITFI) päivänä sekä opiskelijat että mentorit vierailivat samoissa kohteissa.

Goseongin Samrak-rin liitukautisia dinosaurusten jälkiä tutkimassa. Kohde on löytynyt alueella käynnistyneiden rakennustöiden yhteydessä. Alueelle on suunniteltu pysyvää suojarakennelmaa esille kaivetuille jälkifossiileille.

Liitukautisen ornitopodin jalanjälkiä (Samrak-ri).

Ainon ryhmä kenttätöissä.

Jinju Pterosaur Footprint Exhibit Hall. Museo ei ollut vielä valmis vierailumme yhteydessä, joten sisällä ei saanut kuvata.

Suojarakennusten sisällä esille kaivettuja paikallisia jälkifossiileita.

Kallioleikkaus paikallisista liitukautisista kerroksista, Jinju.

Jinjun liitukautisen kerrostuman omamuotoiset pyriitit.

ITFI työt esiteltiin suullisesti tuomaristolle. Kuvassa Konstan ryhmän esitys.

Opiskelijat valmistelivat myös posteriesitykset tuomaristolle kansainvälisissä ryhmissä. Earth Science Project (ESP) aiheena oli tänä vuonna ilmastonmuutoksen vaikutus taifuunien esiintymiseen Itä-Aasiassa.

Viimeisenä iltana oli aikaa myös hauskanpidolle opiskelijoiden pitäessä maaesityksiä. Suomen vuorolla kaikki tanssivat letkajenkkaa Katri Helenan tahdissa.

Suomen joukkueen menestys kilpailuissa oli mahtava, sillä kaikki opiskelijat toivat kotiin henkilökohtaisen pronssimitalin. Henkilötason menestyksen ohella kansainvälisissä joukkueissa toteutetut projektityöt (ESP) toivat kultaa Olli Palmun joukkueelle ja pronssia Aino Luttisen joukkueelle.  Lisäksi Ainon joukkue sai kultaa maastohavaintojen perusteella laaditusta suullisesta esitelmästä (ITFI).

Kotiin palasi väsynyt, mutta onnellinen joukkue.