Ravitsemuksella ja kulttuurilla hyvinvointia

Ravitsemuksella ja kulttuurilla hyvinvointia (5 op)

18.–19.11.2014 ja 9.–10.12.2014
Koulutusosio tuo esiin ikääntyneen väestön hyvinvoinnin lisäämisen mahdollisuudet ravitsemuksen keinoin. Lisäksi pohditaan kulttuurin vaikutuksia ikäihmisten hyvinvoinnin lisäämiseksi. Koulutus perustuu uusimpaan tutkittuun tietoon ja se antaa pedagogisia valmiuksia aihealueen opettamiseen.

Koulutusosioon osallistuneet opettajat pohtivat yhdessä kollegojensa kanssa ravitsemuksen merkitystä ja hyvinvoinnin lisäämisen keinoja koko opetusohjelman lävitse.

Koulutuksen sisältöä:

  • Ravitsemus (ja nestetasapaino) ikäihmisellä
  • Ikäihmisten ravitsemuksen erityispiirteet  mm. ravitsemussuositukset, energian ja proteiinin saanti (sis. erityisruokavaliot)
  • Ravitsemushoito, iäkkäiden tyypilliset sairaudet ja niiden yhteys ravitsemukseen sekä ravinto sairauksien ennaltaehkäisijänä
  • Ikäihmisen kohtaaminen ruokailutilanteessa
  • Kaltoinkohtelu
  • Kulttuurimenetelmien hyödyntäminen ravitsemuksen opetuksessa
  • Simulaatioharjoitukset (tanssi, kosketus, liike, ääni, runot).
  • Green Care hoitotyössä
  • D-vitamiini ja muut lisäravinteet
  • Alkoholin käyttö
  • Liikunnan merkitys ikäihmisen hyvinvointiin
  • Sairaalan keittiö-, ruokailu- ja henkilökuntatilojen pintapuhtauden merkitys ja edistäminen hoitotyössä
  • Omatoimisen ruokailun tukeminen värien ja muotojen avulla
  • Kestävä kehitys

(Oikeudet muutoksiin pidätetään)

Flickr.com/creativecommons Meagan

Kuva: Flickr/Meagan