Kuudennen kerran omituisuuksia

Tämän viikon kurssikerroilla kerättiin ainestoa oman kodin lähialueilta ja interpoloitiin pisteistä lopulta pintoja, joiden tarkoitus oli ilmaista pisteitä tehokkaammin minne esimerkiksi turvattomuutta aiheuttavat paikat sijoittuvat. Pisteiden tuomisessa QGisiin tapahtui kuitenkin kummallisuuksia silloin, kun kohteet olivat jossain muualla kuin pääkaupunkiseudulla. Pisteet menivät osin aivan eri paikkaan ja poikkeuksetta liian kauas itään verrattuna siihen paikkaan, jonne niiden keruutietojen perusteella olisi pitänyt. Tätä ilmiötä ei ollut koskaan aikaisemmin tapahtunut, vaikka Epicollect-järjestelmää on käytetty useita kertoja tiedonkeruuseen.

Tämä tapahtui poikkeuksetta silloin, kun käytettiin UTM-koordinaatteja pisteiden paikantamiseen. WGS84- koordinaateilla, jotka ilmaisevat sijainnin asteina, ongelmaa ei ollut. Niitä on kuitenkin kömpelömpää käyttää, sillä asteet tai niiden osat ovat mittayksikköinä epämääräisempiä kuin esimerkiksi yleisemmin käytetyt metrit.

Aikani pähkäiltyäni löysin ongelman lähteen. Jokaiselle tallennetulle pisteelle löytyi UTM-koordinaatit, jotka näyttivät hyvin samanlaisilta, mutta silti osa pisteistä päätyi aivan väärään paikkaan. Tämä johtui siitä, että taulukosta löytyi vielä yksi sarake, joka kertoi millä UTM-kaistalla koordinaatit fyysisesti sijaitsivat. Aineistossa oli siis sekaisin useamman koordinaattijärjestelmän koordinaatteja, jolloin käytettäessä x- ja y-koordinaatteja, niiden sijainti määritettiin suhteessa väärään UTM-kaistaan.

Kaistat ovat 6 asteen levyisiä ja Suomen alueelle niitä mahtuu yksi kokonainen kaista (35) ja osia kahdesta muusta (34 ja 36). Siihen viittaa Suomessa käytössä oleva koordinaattijärjestelmä ETRS89- TM35FIN, jossa 35FIN tarkoittaa sitä, että perustana on kaista 35, mutta koska se ei kata leveyssuunnassa koko Suomea, sitä on laajennettu itärajalle ja länsirannikon reunaan asti. Aineistossa oli pisteitä sekä kaistalta 35 että 34, jolloin käytettäessä kaistan 35 määrityksiä, siirtyivät läntiset pisteet, jotka sijaitsivat kaistalla 34, aivan liian kauas itään. Tämä selittää niiden virheellisen sijoittumisen.

Tämä voidaan korjata sillä, että paikannetaan kohteet WGS84 järjestelmän avulla, mutta tallennetaan tietokanta uudestaan, jotta sille saadaan metrejä ymmärtävä koordinaattijärjestelmä, jolloin sen avulla on helpompi interpoloida pintoja pisteiden pohjalta. Tätä tarvitaan tietysti vain silloin, kun aineistossa on kohteita 35-kaistan ulkopuolelta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *