Viimeinen kerta näkyvissä

Viimeisellä kurssikerralla tehdään kartta itse valitusta aiheesta ja alueesta. Siksi onkin syytä valmistautua jo ennen varsinasta kurssikertaa ja etsiä sopivaa materiaalia aiheen toteuttamiseen. Tähän on vaihtoehtoisia tapoja, ja alla olevat vaihtoehdot ovat toki vain esimerkkejä. Voit tehdä lähes minkä tahansa paikkatietoaiheisen työn ja se voi myös hyödyttää muita opintojasi. Voit siis edistää tällä kurssilla jonkin muun kurssin työtä ja saada siihen kenties apuakin.

Vaihtoehto 1:

Laadi kartta tai karttasarja, jossa esitetään vähintään kaksi muuttujaa per kartta. Kartan kohde voi olla mikä tahansa, josta löydät tarvittavat materiaalit tai olet muuten vain kiinnostunut. Suositus on, että valitset yhden alueen, joka jakautuu edelleen pienempiin osa-alueisiin, esim. valtio ja sen maakunnat. Alueita tulisi olla vähintään 20–30, jotta niiden alueellinen vertailu ja luokittelu olisi mielekästä. Voit myös neuvotella paremmin tarkoituksiisi sopivista suoritustavoista, esim. jos sinulla on seminaarityö, gradu tai jokin muu kiinnostuksen kohde johon tarvitset muutenkin karttoja.

Vaihtoehto 2:

Voit kurssikerralla käyttää aikaa myös johonkin muuhun kurssiin tai työtehtävään liittyvien kartta-aineistojen käsittelyyn, muokkaamiseen ja viimeistelyyn, poislukien geomorfologinen kartta ja sen tulkinta. Esimerkiksi esityksen, seminaarityön tai vastaavaan tarvittavat kartat soveltuvat mainiosti myös kurssin töiksi.

Vaihtoehto 3:

Lataa maanmittauslaitoksen ilmaisista aineistoista maastotietokanta, joka sisältää kaikki karttaelementit koko Suomesta. Aineisto on massiivinen(!), joten jos tähän ryhdyt, varaa runsaasti aikaa alkuvalmisteluihin. Rajaa aineistosta jokin sopivan kokoinen kaistale, älä yritä ahnehtia liian isoa aluetta. Tavallisen peruskarttalehden kokoinen aineisto riittää hienosti. Voit ladata peruskartan kokoisen alueen Paitulista.
Lataa sen kaveriksi myös maanmittauslaitoksen aineistoista samalta alueelta korkeusmallit, joilla saat visualisoitua pinnanmuodot kartalle joko vinovalovarjostettuna pintana tai korkeuskäyrinä tai molempina. Selvitä ja hyödynnä myös erilaisia nimistövaihtoehtoja, joita löydät samalla tavalla maanmittauslaitoksen ilmaisista aineistoista. Voit myös tehdä näkymäanalyysin (viewshed analysis) osana työtäsi, itse valitsemasi pisteen näkökulmasta kartalle.
Hyödynnä viiva- ja aluekohteiden visualisoinnissa erilaisia tyylejä, jotta kohteet erottuisivat hyvin toisistaan ja kuvaisivat parhaalla mahdollisella tavalla kohteita. Etsi näiden lisäksi myös dokumentit, joissa selvitetään maastotietokannasta löytyvien karttatasojen sisältö, eli tarvittavat metatiedot aineiston ymmärtämiseksi (Maanmittauslaitoksen maastokohteet).

Tässä avuksi voi toimia tämän linkin takaa löytyvät ohjeet maastotietokannan hyödyntämisestä valmiin lataustyökalun avulla:

Maastotietokanta nätisti QGISiin?

Blogin tulee olla valmis viimeistään 19.3.2023!

Kuudennella kerralla ulkoillaan!

Kuudennella kurssikerralla ulkoillaan, ja sitä varten on hiukan valmistauduttava kenttätöihin. Tarkoituksena on kerätä pieni lähialueaineisto, joten varustaudu asianmukaisesti niin, että selviät ulkona noin tunnin ajan paleltumatta tai pahemmin kastumatta. Varmista, myös, että puhelimessasi on virtaa.  Ulkoilu tapahtuu kotisi lähimaastossa tai jos olette ripeitä, niin lyhyen bussimatkan päässä. Ulkoharjoituksessa kartoitetaan julkisten tilojen tai muiden lähilaueiden viihtyisyyttä.

Image preview

Kurssikerralla keskitytään erilaisiin tiedonkeruumenetelmiin sekä sisällä että ulkona. Harjoituskohteena ovat erilaiset pistemuotoiset tutkimusaineistot ja niiden esittäminen.

ENNAKKOTEHTÄVÄ: Käy lataamassa puhelimeesi sovellus Epicollect5, joka löytyy sekä iPhonelle (AppStore) että Androideille (Google Play). Jos et omista puhelinta, jossa olisi jompi kumpi käyttöjärjestelmä, niin tee muuten vain reippailu raikkaassa talvisäässä.

Tutustu ennakkoon sovellukseen ja kurssikerralla käytettävään tiedonkeruulomakkeen harjoitusversioon:

  • Avaa Epicollect5-sovellus puhelimestasi.
  • Projektin käyttö alkaa ohjelmassa kohdasta +Add Project
  • Etsi sen jälkeen projektia hakusanalla ”GIS_MEN”, jolloin löydät projektin nimeltä esim. GIS_MEN maanantai (tai tiistai, keskiviikko ja perjantai), paina sitä ja projekti latautuu laitteellesi.
  • Klikkaa projektin nimeä ja olet valmis tallentamaan tietoa.
  • Siirry kohteeseen, josta tallennat tietoa (harjoittele ihan vaikka kotona tai yliopistolla, tämä on vain alkulämmittelyä)
  • Paina +Add entry, anna sovellukselle lupa käyttää sijaintiasi ja tietojen tallentaminen voi alkaa
  • Paina Update location (yhdistää sijaintisi tallennettavaan tietoon)
  • Anna nimesi (valinnainen)
  • Vastaa kysymyksiin, jotka koskevat paikan viihtyisyyttä ja lähestyttävyyttä
  • Voit halutetassasi liittää mukaan myös valokuvan kohteesta
  • Lähetä lopuksi vastauksesi ja voit siirtyä seuraavaan paikkaan

Kurssikerralla on tarkoitus liikkua pareittain ja kerätä tietoa 5–10 kohteesta per kerääjä, enemmänkin saa kerätä. On mahdollista, että jokainen kerää itsenäisesti tietoa, vaikka liikkuisittekin pareittain. Kun ryhmä palaa takaisin luokkaan, kaikkien tiedot ladataan saataville ja tarkastellaan niitä kartalla.