Viimeinen kerta näkyvissä

Viimeisellä kurssikerralla tehdään kartta itse valitusta aiheesta ja alueesta. Siksi onkin syytä valmistautua jo ennen varsinasta kurssikertaa ja etsiä sopivaa materiaalia aiheen toteuttamiseen. Tähän on vaihtoehtoisia tapoja, ja alla olevat vaihtoehdot ovat toki vain esimerkkejä. Voit tehdä lähes minkä tahansa paikkatietoaiheisen työn ja se voi myös hyödyttää muita opintojasi. Voit siis edistää tällä kurssilla jonkin muun kurssin työtä ja saada siihen kenties apuakin.

Vaihtoehto 1:

Laadi kartta tai karttasarja, jossa esitetään vähintään kaksi muuttujaa per kartta. Kartan kohde voi olla mikä tahansa, josta löydät tarvittavat materiaalit tai olet muuten vain kiinnostunut. Suositus on, että valitset yhden alueen, joka jakautuu edelleen pienempiin osa-alueisiin, esim. valtio ja sen maakunnat. Alueita tulisi olla vähintään 20–30, jotta niiden alueellinen vertailu ja luokittelu olisi mielekästä. Voit myös neuvotella paremmin tarkoituksiisi sopivista suoritustavoista, esim. jos sinulla on seminaarityö, gradu tai jokin muu kiinnostuksen kohde johon tarvitset muutenkin karttoja.

Vaihtoehto 2:

Voit kurssikerralla käyttää aikaa myös johonkin muuhun kurssiin tai työtehtävään liittyvien kartta-aineistojen käsittelyyn, muokkaamiseen ja viimeistelyyn, poislukien geomorfologinen kartta ja sen tulkinta. Esimerkiksi esityksen, seminaarityön tai vastaavaan tarvittavat kartat soveltuvat mainiosti myös kurssin töiksi.

Vaihtoehto 3:

Lataa maanmittauslaitoksen ilmaisista aineistoista maastotietokanta, joka sisältää kaikki karttaelementit koko Suomesta. Aineisto on massiivinen(!), joten jos tähän ryhdyt, varaa runsaasti aikaa alkuvalmisteluihin. Rajaa aineistosta jokin sopivan kokoinen kaistale, älä yritä ahnehtia liian isoa aluetta. Tavallisen peruskarttalehden kokoinen aineisto riittää hienosti. Voit ladata peruskartan kokoisen alueen Paitulista.
Lataa sen kaveriksi myös maanmittauslaitoksen aineistoista samalta alueelta korkeusmallit, joilla saat visualisoitua pinnanmuodot kartalle joko vinovalovarjostettuna pintana tai korkeuskäyrinä tai molempina. Selvitä ja hyödynnä myös erilaisia nimistövaihtoehtoja, joita löydät samalla tavalla maanmittauslaitoksen ilmaisista aineistoista. Voit myös tehdä näkymäanalyysin (viewshed analysis) osana työtäsi, itse valitsemasi pisteen näkökulmasta kartalle.
Hyödynnä viiva- ja aluekohteiden visualisoinnissa erilaisia tyylejä, jotta kohteet erottuisivat hyvin toisistaan ja kuvaisivat parhaalla mahdollisella tavalla kohteita. Etsi näiden lisäksi myös dokumentit, joissa selvitetään maastotietokannasta löytyvien karttatasojen sisältö, eli tarvittavat metatiedot aineiston ymmärtämiseksi (Maanmittauslaitoksen maastokohteet).

Tässä avuksi voi toimia tämän linkin takaa löytyvät ohjeet maastotietokannan hyödyntämisestä valmiin lataustyökalun avulla:

Maastotietokanta nätisti QGISiin?

Blogin tulee olla valmis viimeistään 19.3.2023!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *