Toimistotyöntekijöiden lounasruokailun muutokset koronapandemiassa – ”epäsäännöllistä, yksinäistä ja usein työpöydän ääressä”

Tutkimuksen taustat ja tavoitteet

Keväällä 2020 Suomen hallituksen antaman etätyösuosituksen myötä noin miljoona toimistotyöntekijää siirtyi pääosin työskentelemään kotiinsa. Tämän seurauksena työpäivään kuulunut sosiaalinen ja ravitseva hengähdystauko poistui arkirytmistä.  Etätyöntekijöiden tuli löytää uusia keinoja lounasruokailunsa järjestämiseksi. Aiempi kodin ulkopuolella tapahtunut työpäivän aikainen ruokailu siirtyi osaksi työpäivää kodissa. Toimistotyöntekijät ovat syöneet lounaansa usein työpaikan henkilöstöravintolassa, jossa valmistetaan ja tarjotaan Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ravitsemussuositusten mukaisia lounaita. Niissä ruokaileminen on mahdollistanut työpäivinä lautasmallin mukaisen aterioinnin ja säännöllisen ateriarytmin ylläpitämisen. Etätyöhön siirtymisen myötä monet henkilöstöravintolat sekä kaupalliset lounasravintolat ja kahvilat ovat menettäneet suuren osan asiakkaistaan. Tutkimukseni tavoitteena oli tuoda esiin uutta tietoa, miten toimistotyöntekijöiden lounasruokailu ja siihen liittyvät tekijät ovat muuttuneet koronapandemian aikana.

Tutkimuksen toteutus

Tutkimuksen aineisto kerättiin tammikuussa 2021 sähköisellä kyselylomakkeella toimistotyöntekijöiltä. Se oli nopea ja tehokas menetelmä vastaajien tavoittamiseksi. Tutkimukseen osallistuneet asuivat pääkaupunkiseudulla ja sen kehyskunnissa muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Vastaajia oli 130 ja  aineistoon sisältyi  kuvauksia, miten lounasruokailun terveellisyyttä on pyritty huomioimaan ja mikä oli muuttunut lounasruokailussa etätyöhön siirtymisen myötä. Vastauksia analysoitiin dialogisen tematisoinnin menetelmin. Tutkimuksessa arvioitiin myös 72  vastaajien lähettämää kuvaa etätyöpäivän aikaisista lounasaterioista.  Kuvien sisältöjä verrattiin Valtion ravitsemusneuvottelukunnan lautasmalliin. Tulosten perusteella tehtiin päätelmiä lounasruokailusta etätyön  ja koronapandemian aikana.

Tulokset ja johtopäätökset

Tutkimustulosten mukaan etätyöpäivien lounasateriat eivät ole niin monipuolisia, kuin esimerkiksi henkilöstöravintolassa. Kasvisten syöminen on vähäisempää, koska salaatteja sekä kasvis- ja kalaruokia oli aiemmin paremmin saatavilla. Muutamat vastaajat kokivat positiivisena asiana päästessään eroon lounasravintoloiden buffet- pöytien houkutuksilta ja kotona syöminen oli edennyt terveellisempään suuntaan. Kotona lounaan terveellisyyttä pyrittiin edistämään valmistamalla ruokaa itse.  Suosituin tapa oli lisätä pääruoan viereen lautasen reunalle ainakin jonkin verran kasviksia. Joskus työpäivien aikana haettiin valmisruokaa, mutta eineksiä pyrittiin välttämään. Ruokalähettiläitä käytettiin satunnaisesti. Lautasmallin tunnistivat kaikki vastaajat.  Kuvien perusteella kuitenkin kotona syödyistä lounaista vain viidennes oli lautasmallin mukaisia. Usein kasvisten osuus jäi liian vähäiseksi verrattuna suositukseen. Lounaalla syötiin harvoin leipää,  joka kuuluisi osaksi malliateriaa.  Etätyöpäivinä ateriarytmin ylläpitäminen saattoi olla haastavaa. Joskus lounastauko venyi pitkälle iltapäivään. 

Etätyössä korostuu vahvasti yksin syöminen. Tämä oli tutkimukseni merkittävimpiä muutoksia. Ennen koronapandemiaa yli 90% vastaajista lounasti työkavereidensa kanssa.  Kotona ruokaseuraa ei yleensä ole tarjolla, ellei mahdollisen perheenjäsenen kanssa osu aikataulut yksiin. Jopa 80% vastaajista ruokailee ilman lounasseuraa. Ruokatauko oli aiemmin merkittävä sosiaalisen hyvinvoinnin edistäjä ja toi kevennystä työpäiviin. Etätyöpäivinä yhdistetään usein lounaan syöminen ja työn tekeminen.  IIman työkavereiden seuraa lounastauot jäivät lyhemmiksi tai ne saattoivat jäädä kokonaan pitämättä. Kuitenkin etätyöpäivinä taukojen pitämisen joustavuutta arvostettiin, se mahdollisti esimerkiksi ulkoilun kesken työpäivän.

Etätyöntekemiseen liittyy paljon muutoksia ja merkityksiä, jotka eivät näy samalla tavalla kuin työpaikoilla. Etätyöhön tulisi suunnitella omat ravitsemissuositukset ja antaa vaihtoehtoja terveellisen lounasruoan saatavuudesta. Työhyvinvoinnin tulee keskittää ohjaustaan sekä tukeaan etätyöntekijöiden ravitsemuksen ja sosiaalisten suhteiden ylläpitämiseen sekä edistämiseen. Etätyöntekijät kantavat koronapandemiassa ehkä liian suurta vastuuta työtehtävistään, ruokailustaan sekä kokevat sosiaalisten suhteidensa heikentyneen.

Reetta Kaarnakorpi

Toimistotyöntekijöiden lounasruokailun muutokset
koronapandemiassa –
”epäsäännöllistä, yksinäistä ja usein työpöydän ääressä”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *