Kuluttajien arvostamat ominaisuudet toimivassa reseptissä

Tutkimuksen lähtökohtia

COVID-19-pandemian ja lisääntyneen kotona vietetyn ajan myötä ruoanvalmistuksesta on tullut merkittävämpi osa elämää. Ruokaohjeet eli reseptit kuuluvat olennaisesti nykypäivän ruoanvalmistuskulttuuriin niin kuluttajien jokapäiväisessä elämässä kuin kotitalousopetuksessakin. Aiempi resepteihin keskittyvä tutkimus ei ole juuri huomioinut kuluttajien näkemyksiä siitä, millaiset ominaisuudet kuuluvat toimivaan ja käyttäjäystävälliseen reseptiin. Jotta voidaan luoda kuluttajien tarpeisiin sopivia reseptejä, on tärkeää selvittää, millaiset reseptit miellyttävät kuluttajia.

 

Tutkimuksen toteutus

Tutkimus toteutettiin laadullisin menetelmin. Tutkimusaineisto koostuu 11 kuluttajan yksilöhaastattelusta, jotka on toteutettu etäyhteyksien välityksellä vuoden 2021 alussa. Etsin aineistosta toimivaan reseptiin liitettyjä ilmauksia, joita analysoin ja luokittelin aineistolähtöisen sisällönanalyysin avulla. Muodostin analyysin avulla kaksi pääluokkaa: reseptin valitseminen ja reseptin käyttäminen. Pääluokat sisältävät viisi yläluokkaa, jotka kuvailevat toimivaan reseptiin liitettyjä ominaisuuksia reseptin valitsemisessa ja käyttämisessä.

 

Toimivaan reseptiin liitetyt ominaisuudet

Tutkimuksen tulokset antavat viitteitä ominaisuuksista, joita kuluttajat arvostavat reseptissä. Tulokset kuvaavat aiempia tutkimuksia laajemmin ja monipuolisemmin ominaisuuksia, joita kuluttajat liitävät toimivaan reseptiin. Tutkimuksen perusteella ei ole olemassa yksiselitteistä ”hyvää reseptiä”, joka miellyttäisi kaikkia kuluttajia. Toimiva resepti helpottaa kuluttajien ruoanvalmistusta ja leivontaa. Toimivassa reseptissä koko ajatusprosessi ruoan tai leivonnaisen ideoimisesta lopputuloksen saavuttamiseen on tehty täysin valmiiksi. Tämän lisäksi koko prosessi on kuvattu selkeästi ja helposti ymmärrettävästi niin, että myös muut voivat saavuttaa kirjoittajan asettaman tavoitteen. Tutkimustulokset voivat toimia apuna kotitalousopettajien ja muiden ammattilaisten reseptien suunnittelussa ja toteuttamisessa.

Toimiva resepti ei sisällä pelkästään reseptin käyttämisen kannalta tärkeitä ominaisuuksia, vaan reseptin tulee myös täyttää tiettyjä kriteerejä, jotta kuluttaja päättää käyttää sitä. Resepti halutaan valita, jos kuluttaja saa sen avulla inspiraatiota ja uusia ideoita, reseptistä pystytään muodostamaan itseä miellyttävä kokonaiskuva nopeasti ja resepti vaikuttaa kuluttajan mielestä luotettavalta. Reseptin käyttäminen koetaan mielekkääksi, jos reseptin noudattaminen sujuu helposti ja vaivattomasti niin, että kuluttaja voi saavuttaa onnistuneen lopputuloksen reseptin avulla. Lopputuloksen tulee vastata reseptiin liitettyjä mielikuvia, jotka syntyvät kuvallisen ja kirjoitetun viestinnän avulla.

Reseptien valitsemiseen ja käyttämiseen liittyy olennaisesti myös se, mistä reseptejä haetaan. Jatkotutkimuksena voi tarkastella, mistä kuluttajat etsivät reseptejä. Reseptitutkimusta kannattaa jatkotutkimuksessa lähestyä myös poikkeusolojen tuomien muutosten näkökulmasta, ja selvittää esimerkiksi, kuinka poikkeusolojen tuomat muutokset näyttäytyvät reseptien käyttämisessä.

Anni Salminen,
Kuluttajien arvostamat ominaisuudet toimivassa reseptissä – ”Ihannetilanteessa koko ajatustyö on tehty mun puolesta”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *