Suomalaista ja japanilaista arkea tutkimassa

Arkemme kietoutuu ruoan ympärille monin tavoin, esimerkiksi ruoanvalmistuksen, ravintolassa syömisen, sosiaalisen median, television ruoanlaitto-ohjelmien ja sosiaalisten tilanteiden kautta. Ruoka on erottamaton osa ihmisyyttä ja kulttuuria sekä olennainen osa kotitaloustieteellistä tukimusta. Nämä lähtökohdat ohjasivat tutkimusasetelmaani, jossa tarkastelin suomalaisen ja japanilaisen ruokakulttuurin historiallisia piirteitä, tuoden niitä lähemmäs nykypäivää sosiaalisen median kuvien kautta.

Tutkimuksessani tarkastelin suomalaista ja japanilaista ruokakulttuuria visuaalisen kulttuurintutkimuksen keinoin. Aineistona oli suomalaisen ja japanilaisen ruokakulttuurin piirissä tuotettuja valokuvia ruoasta, joita tutkimushenkilöt olivat julkaiseet sosiaaliseen mediaan. Tutkimuksessani pyrin tunnistamaan näiden kahden ruokakulttuurin ominaispiirteitä kuvan tulkinnan keinoja apuna käyttäen.

Ruoan ja kulttuurin tutkimisessa läsnä on aina myös estetiikkakäsitykset, jotka ovat sidoksissa kultuuriin ja kunkin ajan estetiikkakäsityksiin. Tutkimuksessani sivuttiin myös hieman suomalaisia ja japanilaisia estetiikkakäsityksiä etenkin ruoan ja kodinesineistön osalta.

 

Kulttuurintutkimuksen lähtökohtia

Tutkimuksessa näyttäytyi kulttuurihistoriallinen sekä -antropologinen ote, jota sovelsin kotitaloustieteeseen. Kuvatulkinnan ja antropologian yhdistäminen ei ole tavallista kotitaloustieteessä, joten tutkimukseni tarjoaa uutta näkökulmaa kotitaloustieteen tutkimukseen. Tutkimukseni tuo esille kuvientulkinnan tärkeyttä ja moninaisuutta jatkuvasti kuvallistuvammassa maailmassa.

Ymmärtääksemme nykyisiä ruokakulttuureja, tulee ymmärtää niitä historiallisia piirteitä ja olosuhteita, joista ruokakulttuurit ovat syntyneet ja muovautuneet nykyiseen muotoonsa. Ruoka ja sen symboliset merkitykset auttavat ymmärtämään myös kulttuurin syvärakenteita ja siinä elävien ihmisten todellisuutta. Tämän päivän ruokakulttuuria tutkittaessa emme voi sivuuttaa teknologian vaikutusta kulttuuriseen muutokseen. Tämä näkyy myös tutkimusaineistossani, joka muodostuu sosiaaliseen mediaan postatuista ruokakuvista.

Ruokakulttuurintutkimus on kokonaisuudessaan erittäin laaja-alainen ja monimerkityksellinen ja onkin mahdotonta ottaa huomioon kaikkia tutkimukseen vaikuttavia piirteitä ja lähtökohtia. Ruoka ja siihen liittyvät merkitykset ovat erilaisia jokaisessa kulttuurissa, jokaiselle kulttuurin jäsenelle. Tutkimuksen tavoitteena oli löytää sosiaalisen median ruokakuvista suomalaiselle ja japanilaiselle ruokakulttuurille tyypillisiä kulttuurisia elementtejä, kuten tyypillisiä raaka-aineita, ruoka-annoksia ja ruoan asettelun tapoja.

 

Tutkimuksen tulokset

Molemmissa ruokakulttuureissa näyttäytyi edustavasti ruokakulttuurin maantieteellinen sijainti sekä maan kulttuurihistorialliset piirteet. Maantieteellinen sijainti näyttäytyy muun muassa raaka-ainevalinnoissa ja ruoanvalmistustavoissa sekä naapurimailta saaduissa vaikutteissa. Kulttuurihistoria on sidoksissa edellä mainittuihin elementteihin, minkä lisäksi siihen vaikuttavat sosiaaliset ulottuvuudet ja maan historialliset tapahtumat, jotka ovat muovanneet ruokakulttuurien arvoja ja ideologioita sekä ruokakulttuurin ilmenemismuotoja. Ruokakuvien estetiikka oli molemmissa ruokakulttuureissa aineiston perusteella melko yksinkertaista ja käytännönläheistä kietoutuen voimakkaasti arkeen ja sen estetiikkakäytänteisiin.

Vaikka sosiaalinen madia on läsnä jokapäiväisessä elämässämme, tiedämme loppujen lopuksi aika vähän sen käytänteistä ja merkityksistä sosiaaliseen maailmaamme. Sosiaalinen media on muuttunut entistä visuaalisemmaksi ja interaktiivisemmaksi ja sen sosiaaliset normit muovautuvat jatkuvasti. Sen vuoksi tarvitsemme lisää tutkimuksia sosiaalisen median vaikutuksista ja merkityksistä arkielämäämme ja sosiaalisiin suhteisiimme ja muuttuviin viestintätapoihimme. Tutkiessamme aihetta enemmän ymmärrämme itseämme, muita ihmisiä ja kulttuureja entistä paremmin.

 

Millie Huovinen

Pro gradu -tutkielma:
Arki Suomessa ja Japanissa – Visuaalisen kulttuurintutkimuksen, ruokakulttuurin ja kotitaloustieteen kohtaamisia ruokakuvissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *