”Intuition är som min superkraft”- En studie om rekryterares användning av intuition

Bakgrund och syfte till studien

Rekrytering är en verksamhet som i hög grad påverkar organisationers konkurrenskraft, och möjlighet till framgång. I dagens läge förändras arbetslivet med stormsteg och det här leder till att det ligger i organisationers främsta intresse att hitta arbetstagare som kan hjälpa dem att tackla de utmaningar som det förändrande arbetslivet för med sig. I slutändan är det personalen som utgör organisationens viktigaste resurs, och det lyfter fram betydelsen för att som rekryterare kunna utföra effektiva beslut under rekryteringsprocessen. Det är enkelt att dra den förutfattade meningen att rekryterares beslutsfattning är rationell och objektiv eftersom det upplevs som en självklarhet att rekryteraren inte ska blanda in sina egna känslor i beslutsfattningen. Realiteten är ändå att den mänskliga beslutfattningens komplexitet gör det svårt för individen att fatta totalt rationella beslut. Man kan fråga sig vad det är som får rekryteraren att välja en kandidat före en annan trots att kandidaterna rationell sett är lika lämpliga? Rekryteringsbeslut fattas i slutändan i sociala kontexter och dessa kontexter bidrar med olika former av stimuli som påverkar beslutsfattningen. Rekrytering är en process som innehåller mycket social interaktion med kandidater, och tidigare forskning visar att rekryterares känslor i form av intuition är närvarande under rekryteringsprocessen vare sig rekryteraren vill det eller inte. Intuition har länge setts som något som ska undvikas i professionell beslutsfattning, men det har med tiden vuxit fram ett intresse inom forskningsvärlden för hur intuition kan fungera som ett stöd för beslutsfattning. Det har visat sig att människor bär på potential att kunna utveckla en intuitiv expertis om de samlar på sig tillräckligt med erfarenhet inom sitt yrke. Den här intuitiva expertisen kallas för expertintuition. Syftet med den här studien var att undersöka rekryterares användning av intuition med specifikt fokus på arbetserfarenhet, och hur den påverkar rekryterares användning av intuition i beslutsfattning.

Metoder

Studien utfördes som en kvalitativ studie med semi-strukturerad intervju som metod för datainsamling. studiens informanter bestod av åtta rekryterare vars arbetserfarenhet varierade mellan 3-20 år. Analysen av studiens data genomfördes med kvalitativ innehållsanalys.

Resultat och förslag på fortsatt forskning

I resultaten framkom det att rekryterarna använde sig av intuition i sin beslutsfattning, och majoriteten av rekryterarna ansåg att intuition spelar en betydelsefull roll i rekrytering. Majoriteten av rekryterarna ansåg ändå att intuition endast ska utgöra en liten del av beslutsfattningen. Rekryterarna använde sin intuition främst under arbetsintervjun, och i slutet av rekryteringsprocessen då det slutliga valet står mellan ett par toppkandidater. Rekryterarna lyfte också fram intuition som användbart vid genomgång av cv:n, LinkedIn-profiler och i situationer med tidsbrist som inte tillåter rationell genomgång av information. Rekryterarna upplevde att deras arbetserfarenhet hade lett till en utveckling av deras intuition i och med att de lärt sig att se samband mellan olika människotyper, beslut och resultat. Rekryterarna lyfte fram att deras arbetserfarenhet hade lett till ett ökat förtroende för sin intuition eftersom deras erfarenhet lett till att deras intuition baserar sig på kunskap. Rekryterarna upplevde också att deras arbetserfarenhet hade lett till en ökad kontroll för intuitionen i och med att de med tiden blivit bättre på att välja i hurdana situationer de använder sig av intuition. Största delen av rekryterarna upplevde att deras arbetserfarenhet varken hade lett till en ökad eller minskad användning av intuition i deras beslutsfattning. Studiens resultat bidrog med flera möjligheter för fortsatt forskning, och intuitionens komplexitet i sig skapar flera intressanta forskningsvinklar. Resultaten tyder dock på att det finns ett behov för att forska i hur nybörjare inom yrken, och inte minst rekryterare kan lära sig att kontrollera sin intuition i beslutsfattning, och utveckla den här kontrollen.

André Bärlund

”Intuition är som min superkraft”- En studie om rekryterares användning av intuition

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *