Voimisteluvalmentajan persoonallisuuden yhteys voimistelijoiden itsetuntoon

Viime aikoina mediassa on keskusteltu paljon huippu-urheilun sekä valmentajien käyttämien valmennusmetodien vaikutuksista urheilijoiden hyvinvointiin ja itsetuntoon. Esimerkiksi Ylen huippu-urheilijoiden henkistä hyvinvointia ja mielenterveyttä mittavaan tutkimuksen mukaan, jopa 68 % kyselyyn vastanneista on kokenut uransa aikana henkisen hyvinvoinnin vaikeuksia. Yli kolmannes vastaajista koki, että mielenterveyden häiriöt johtuvat muun muassa itsetunto-ongelmista, paineista menestyä tai ongelmista ihmissuhteissa. Esimerkiksi tunteet riittämättömyydestä tai jatkuva vertailu kilpakumppaneihin ovat aiheuttaneet Ylen tutkimuksen mukaan joillekin urheilijoille haasteita itsetunnon kanssa.

Tavoitteet

Tutkielmani tavoitteena olikin selvittää, ovatko voimisteluvalmentajan persoonallisuuden piirteet yhteydessä voimistelijoiden itsetuntoon, ja ovatko jotkut persoonallisuuden piirteistä voimistelijoiden itsetuntoa tukevia tai itsetuntoa heikentäviä. Tutkielman tavoitteena oli myös selvittää voimistelijoiden itsetunnon tasoa yleisesti. Valmentajan persoonallisuutta tarkastelemalla voidaan saada käsitystä esimerkiksi siitä, millaisia toimintatapoja ja valmennusmetodeja valmentaja todennäköisesti suosii harjoituksissaan.

Toteutus

Tutkielmassa käytettävä aineisto on kerätty kahdella eri sähköisellä kyselylomakkeella, joita jaettiin Suomen eri voimisteluseurojen valmentajille ja voimistelijoille. Kyselyihin vastasi yhteensä 22 valmentajaa viidestä eri voimisteluseurasta ja 105 iältään 10–21-vuotiasta voimistelijaa neljästä eri voimisteluseurasta Espoosta, Tampereelta ja Turusta.

Tulokset

Tutkielmassa selvisi, että voimistelijoilla oli keskimäärin erittäin hyvä itsetunto ja mitä vanhempi voimistelija oli kyseessä, sitä heikompi itsetunnon taso hänellä todennäköisesti oli. Voimisteluvalmentajan ulospäin suuntautuneisuus näyttäisi olevan persoonallisuuden piirre, joka tukee voimistelijoiden itsetuntoa. Näin ollen, tutkielman tulokset antavat viitteitä siitä, että voimistelijoiden itsetuntoa ja tätä kautta myös heidän hyvinvointiansa tukevat valmentajan persoonallisuuden ulospäin suuntautuneisuuteen liittyvät piirteet, kuten esimerkiksi sosiaalisuus, seurallisuus ja lämpö.

Merkitys ja jatkotutkimus

Tutkielman tavoitteena oli tuoda osaltaan lisää tietoa niistä asioista, jotka tukevat urheilijoiden itsetuntoa sekä heidän hyvinvointiansa. Mielenkiintoisena jatkotutkimuksen mahdollisuutena olisi tutkia laajemmin voimistelijoiden itsetuntoon vaikuttavia tekijöitä. Esimerkiksi voimisteluvalmentajan toiminnan ja valmennusmetodien, sekä voimisteluryhmän dynamiikan että voimistelijoiden keskinäisten suhteiden vaikutuksia itsetuntoon, olisi erittäin mielenkiintoista tutkia laajemmin tulevaisuudessa. Mielenkiintoista olisi myös tutkia löytyisikö itsetunnon tasossa eroja yksilö ja joukkueurheilijoiden välillä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *