Luonnonvärjäyksen avulla kohti kestävämpää tulevaisuutta

Tutkimuksen taustaa

Tutkin pro gradu -tutkielmassani luonnonvärjäystä kuivatuilla avokadon kuorilla ja siemenillä. Luonnonvärjäys on ollut viime aikoina kovassa nosteessa ja esimerkiksi poikkitieteellinen tutkimushanke BioColour tutkii luonnonväriaineiden käyttöä laajasti monesta eri näkökulmasta. Lisäksi luonnonvärjäys oli Taito-liiton vuoden käsityötekniikka vuonna 2022. Myös ympäristöajattelu on entistä tärkeämpää ja siirtyminen vahvemmin kiertotalouteen, jossa raaka-aineet käytetään loppuun asti. Minua kiinnosti avokadoista hukkaan menevän osan hyödyntäminen värjäyksessä, sillä ruuantuotannosta aiheutuu paljon hävikkiä esimerkiksi juuri käyttämättömistä osista eikä niitä osata vielä kovin hyvin hyödyntää.

Tutkimuksen toteutus

Aiheesta löytyi monia tutkimuksia, joissa oli tutkittu avokadojen käyttöä esimerkiksi elintarvikevärjäyksessä, mutta ei juurikaan tutkimuksia tekstiilienvärjäyksen näkökulmasta. Hyödynsin myös muissa kuin tieteellisissä tutkimuksissa tehtyjä värjäyksiä koeasetelmaa tehdessäni juuri tästä syystä. Värjäyksen lisäksi testasin myös värien kestoa, sillä se on tärkeä ominaisuus, jos tuotantoa haluaisi tehdä laajamittaisesti kuluttajille. Uskon, että tuloksista on hyötyä myös harrastelijavärjäreille, sillä moni on testannut avokadoilla värjäystä, mutta lopputulokset eivät ole olleet täysin onnistuneet. Moni haluaisi saada aikaiseksi kauniin vaaleanpunaisen ja roosan sävyjä, joten halusin selvittää, miten sellainen onnistuu.

Toteutin tutkimukseni kokeellisia tutkimusmenetelmiä hyödyntäen. Testasin värjäyslämpötilan, materiaalin ja erilaisten värjäyksessä käytettävien apuaineiden vaikutusta värjäyksen lopputulokseen. Tein värjäykset bambuviskoosi- ja merinovillaneuloksille ja mittasin muodostuneet värit. Tämän jälkeen testasin värin vesipesun-, hankauksen- ja valonkestoa erilaisin testausmenetelmin.

Tutkimustulokset

Värjäystulokset olivat hyvät ja lähes kaikki värjäykset olivat onnistuneita. (Vaalean)punaista sävyä syntyi erityisesti silloin, kun värjäysliemi käsiteltiin soodalla, joka muutti liuoksen pH:n emäksiseksi. Myös erilaiset materiaalit värjäytyivät eri tavoin ja kuorilla ja siemenillä värjätessä värjäystulokset olivat erilaiset.

Värinkesto-ominaisuuksissa on vielä parantamisen varaa ja etenkin valonkesto oli avokadolla värjätyille materiaaleille melko heikko. Vesipesun- ja hankauksenkesto oli kohtalaista. Värinkesto-ominaisuuksien tutkiminen voisikin olla yksi jatkotutkimusaihe.

Johtopäätökset ja jatkotutkimusaiheita

Mielestäni avokadojen kuorten ja siementen käyttöä värjäyksessä kannattaa tutkia myös pidemmälle. Tässä tutkimuksessa kuoria ja siemeniä testattiin erikseen, mutta hyvin voisi tutkia esimerkiksi parantaisiko niiden käyttö yhdessä vaikkapa värinkesto-ominaisuuksia. Muutenkin värinkesto-ominaisuuksia olisi hyvä tutkia tarkemmin. Uskon, että tutkimus tuo monia hyviä vinkkejä kotivärjäreille ja auttaa kartoittamaan erilaisten luonnonväriaineiden käyttöä tekstiilien värjäyksessä.

 

Saara Tahvanainen

Luonnonvärjäys avokadon kuorilla ja siemenillä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *