Living on Campus at Essex University

Hei te kauniit ihmisolennot ja hyvää alkanutta joulukuuta!

Tänään sai avata ykkösluukun joulukalenterista, kai teilläkin on adventtikalenterit valmiina? Mä hankin omani eilen kampuksen kaupasta, ja sain kassapojalta pitkän huvittuneen katseen, mikä ei sinänsä ollut ihme, sillä valitsin valtavan Cadburyn (paikallinen Fazer) kalenterin. No shame.

Joulu saapui kampukselle jo halloweenin jälkeen, minkä voi nähdä niin lukuisista joulukuusista siellä täällä kuin Starbucksin joulumukeistakin.

Kirjoittelen tänään kampuksella asumisesta. Niin itsestäänselvältä kuin se kuulostaakin, vaihtopaikan varmistumisen jälkeen täytyy alkaa pohtia, missä aikoo vaihtonsa ajan majailla. Kiteytettynä Essexin yliopiston opiskelijalla on kaksi vaihtoehtoa: joko hakea asuntoa kampukselta tai yksityisiltä markkinoilta. Kampusasuminen saattaa suhteessa olla jopa kalliimpaa kuin yksityiseltä kämpän hankkiminen, mutta itse päädyin silti siihen, sillä kampuksella asuminen on opiskelun kannalta käytännöllistä (mulla kestää noin neljä minuuttia kotoa luennoille). Lisäksi asumuksen hankkiminen yliopiston kautta oli turvallisempaa, sillä toisin kuin yksityisiltä markkinoilta kämppää metsästäessä, tiedät tasan, mitä saat. Tämän linkin takaa löytyy Essexin yliopiston tarjoamat kampusasumisen muodot:

https://www1.essex.ac.uk/accommodation/residences/default.aspx

Koko vuoden Erasmus-vaihto-opiskelijana Essexin yliopisto takasi minulle katon pään päälle kampukselta. Hakemus täytyi lähettää kesällä, ja perustietojen lisäksi siihen täytettiin toiveet asunnosta. Kaikki asuntovaihtoehdot kampuksella ovat soluasuntoja, mikä tarkoittaa käytännössä, että opiskelijalla on oma makuuhuone, mutta keittiötilat jaetaan asunnosta riippuen 4-16 henkilön kanssa. Joissain asunnoissa on myös jaetut suihkut ja vessat, toisissa jokaisella opiskelijalla on omansa. Vuokra on luonnollisesti sitä halvempi, mitä enemmän opiskelijoita samassa asunnossa on ja mitä enemmän yhteisiä tiloja jaetaan muiden kanssa.

Syksyn väriloistoa ja yksi pohjoistornitaloista

Hain ensisijaisesti asumaan The Houses -asuntoon, mutta minulle tarjottiin vaihtoehtoani numero kaksi, huonetta The North Towerista. Housessa minulla olisi ollut vain 3-5 kämppäkaveria, mutta Towerissa luku kolminkertaistui: jaan Essexin kotini 13 ihmisen kanssa.

Auringonlaskut ovat upeita yhdennestätoista kerroksesta!

Olen asunut yhdentoista hengen kommuunissa kaksi vuotta, joten tiesin jollain tasolla, mitä odottaa. Pakko silti myöntää, että panikoin siitä huolimatta vähän etukäteen: 14 ihmistä erilaisista kulttuuritaustoista, 1 keittiö, 2 vessaa, 2 suihkua. Yhdistelmä kuulostaa jännittävältä sanan sekä positiivisissa että negatiivisissa konnotaatioissa. Mielessä ehti jo pyöriä muutama kauhukuva loputtomista suihkujonoista, muruisten keittiötasojen lomassa juoksentevista ötököistä ja äänekkäistä öistä.

Onnekseni uskalsin ottaa riskin kauhukuvista huolimatta ja hyväksyin asuntotarjouksen. Suihkuun tarvitsee jonottaa vain harvoin, keittiö on yleensä suhteellisen siisti ja korvatulpat eivät ole vakiovaruste öisin. Ennakkoluuloni osoittautuivat siis vääriksi, ja heti ensimmäisestä päivästä alkaen olo on ollut todella kotoisa täällä Tawney Towerin yhdennessätoista kerroksessa kolmentoista kansainvälisen kämppikseni kanssa. Kaikki tulevat hyvin toimeen keskenään, ja useista kämppiksistä on tullut hyvinkin läheisiä ystäviä ottaen huomioon, että olemme tunteneet vain kaksi kuukautta.

Ranskalaisia juustoja, saksalaisia pretzeleitä, japanilaisia rapukeksejä sekä salmiakkia ja ruislepää maistelemassa

Yliopiston kämppien promovideolla mainostetaan kliseeltä kalskahtaen torneissa asumisen ehdottoman plussan olevan, että saa saman tien kolmetoista uutta ystävää. Kunpa se olisikin noin yksinkertaista, muistan ajatelleeni, mutta uskokaa tai älkää: se oli. Kämpässämme on hyvä yhteishenki – me autamme toinen toistamme, tsemppaamme heikkoina hetkinä, juhlimme yhdessä halloweenia, kiitospäivää sekä joulua ja jaamme arjen ilot ja surut.

Me tulemme maailman eri kolkista: Brasiliasta, New Yorkista, Illinois’ta, Louisianasta, Hongkongista, Kiinasta, Japanista, Englannista, Italiasta, Ranskasta, Saksasta ja Suomesta. Äidinkieliä on vielä enemmän kuin maita. Väsymyksen hetkinäkin olen kuitenkin loputtoman kiitollinen mahdollisuudesta asua näin monikulttuurisessa ympäristössä ja oppia uutta joka päivä. Vastaavaa tilaisuutta ei välttämättä tulevaisuudessa ole!

Totesimme, että pannukakut kotimaissamme eroavat toisistaan, joten järjestimme pannukakkubrunssin ja herkuttelimme pannukakkujen kirjolla.

Kampuksella asumisessa on muitakin hyviä puolia kuin ihanat kämppikset. Kuten jo mainitsin, luennoille ehtii muutamassa minuutissa. 24/7 auki oleva viisikerroksinen Albert Sloman -kirjasto on aivan vieressä. Yliopiston kymmenet harrastuskerhot toimivat kampuksen tiloissa. Meillä on kaksi ruokakauppaa, pitkä valikoima kahviloita (myös Starbucks ja Costa, hello fellow common white girls) ja ravintoloita, kaksi yökerhoa, useampi baari, kampaaja, kirjakauppa ja jopa elokuvateatteri. Kampuksella on lisäksi laajat mahdollisuudet urheiluun niin sisä- kuin ulkotiloissa, ja lähettyvillä on myös lenkkipolkuja. Kun lisätään yhtälöön vielä se tosiseikka, että Essexin yliopistossa noin 40 prosenttia opiskelijoista on kansainvälisiä opiskelijoita, on tuloksena melkoiset maailma kylässä -vibat. Ja hei, unohdinko mainita kampuskissan? Kyllä, meillä on Essexin yliopiston mustavalkoinen kampuskissa Pebbles, joka ilahduttaa opiskelijoiden päiviä vaeltelemalla milloin missäkin. Kuulostaa hullulta, mutta täältä ei tarvitse lähteä yhtään mihinkään. Ei ole varmaan vaikea päätellä, että olen ollut todella tyytyväinen tähän asumisratkaisuun. Voin lämpimästi suositella Essexin yliopiston kampusasumista tuleville vaihtareille!

Ei-niin-tyylikkäät mutta sitäkin söpömmät joulukoristeet keittiössämme

Huomenna on ensimmäinen adventtisunnuntai. Tawney Tower Flat 11:ssä se tarkoittaa piparintuoksua ja makeaa mahantäydeltä, sillä järjestämme yhteistuumin jouluisan leipomispäivän deadlinehässäkän ja lukukauden loppukiireiden helpottamiseksi. Olen tänä aamuna valmistanut perinteisen piparitaikinan maustumaan yön yli jääkaapissa, ja siitä on tarkoitus tehdä niin piparkakkuja kuin talokyhäelmäkin. Tekeillä on myös munatoti, mulled cider ja saksalainen joulukeksitaikina.

Paljon terveisiä ja rauhallista joulunodotusta koti-Suomeen! Yritetään muistaa kiireiden keskelläkin, mikä on oikeasti tärkeää ja olennaista.

Xx  Aino

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *