Opeopiskelijan blogi #1

Tämä on Helsingin aineenopettajiksi opiskelevien blogin ensimmäinen kirjoitus. Blogissa kerrotaan aineenopettajaopiskelijan arjesta liittyen opettamiseen ja opettamisen opiskeluun. Kirjoittajat ovat eri alojen aineenopettajaopiskelijoita ja kirjottaja vaihtuu joka kerta. Uudet kirjoittajat ovat tervetulleita, joten jos haluat kirjoittaa blogitekstin, ota yhteyttä HAOn sihteeriin.


Avaan tämän blogin kertomalla sijaistamisen iloista.

Opeopiskelija pääsee välillä tutustumaan tulevaan ammattiinsa myös harjoittelujen ulkopuolella. Opiskelukaverin suosittelemana pääsin tekemään kolmen päivän sijaisuuden, ja vielä matematiikassa ja fysiikassa. Olen aikaisemmin sijaistanut myös kemian opettajaa, mikä oli toki kokemuksena mielenkiintoinen. Omat aineet ovat kuitenkin omia aineita (ja tautologiat tautologioita).

Olihan se vähän jännittävää mennä opettamaan Itäkeskuksen toiselle puolelle, mutta lähdin koululle silti tarmoa puhkuen.

Ensimmäisenä päivänä yksi oppilas oppi termofysiikkaa käsittelevällä tunnilla, että kannattaa olla aina valppaana. Koskaan ei tiedä, milloin joku päättää heittää lunta niskaan. Toisena päivänä opin itse, että yhtälöparit ovat erittäin vaikeita, ja yli puolet luokasta voi saada aihetta käsittelevästä pistokokeesta hylätyn. Kolmantena päivänä opin, että avaruus ei ole automaattisesti pohjattoman kiinnostava aihe.

Oli työurakassa tähtihetkensäkin. Ensimmäisellä matematiikan tunnilla minulla oli tunnilla avustaja, joka sivumennen sanoen oli sijainen kuten minäkin ja opetti itse lähinnä musiikkia. Tunnin aikana eräs oppilas oli tiedustellut, oliko opettaja (eli allekirjoittanut) humalassa. Päällimmäinen tuntemus tunnin jälkeen sen myötä oli pettymys oman kujauksen määrään, mutta avustajani yllättäen kehui rauhallisuuttani ja tunnin sujuvuutta. Viimeisenä päivänä taas olin ilmeisesti saavuttanut jonkin verran edes yhden oppilaan kunnioitusta, koska hän kyseli some-aktiivisuudestani. Minulla pitäisi kuulemma ehdottomasti olla Snapchat.

Nämä olivat ihan kivoja juttuja. Mutta mitalin arvoinen suoritus oli se, että huomasin parissa tunnissa erään lahjakkaan oppilaan muiden joukosta. Kehotin häntä tekemään haasteellisempia tehtäviä.

Eriytin opetusta.

Sain inkluusion onnistumaan.

Olen kuukauden edistyksellisin ja muodikkain opettaja!!

Iina Jokinen, neljännen vuoden fysiikan ja matematiikan aineenopettajaopiskelija ja HAOn tapahtumavastaava.