Tapaaminen norssien rehtorin kanssa

HAOn hallituksen Aleksi Heikola, Julia Halonen, Jaakko Kokkonen ja Jenna Salmijärvi tapasivat normaalikoulujen johtavaa rehtoria, Tapio Lahteroa, maanantaina 21.3.2016 klo 9:00 Viikin normaalikoululla.

Lahtero aloitti syksyllä 2015 työnsä johtavana rehtorina. Tätä ennen hän on työskennellyt muuan muassa kenttäkoulun rehtorina. Koska hän oli vasta aloittanut uuden työn, hänellä riitti intoa kehittää myös harjoittelua – tältä meistä ainakin tuntui. Tapaaminen sujuikin todella hyvin ja Lahtero oli täysillä mukana. Lahtero myös kertoi paljon omasta työnkuvastaan.

Aineenopettajaharjoittelijoita Viikissä on keskimäärin 150 20, samoin Ratakadulla. Tänä keväänä Viikissä on noin 160 ao-harjoittelijaa ja Ratakadulla 140. Vaihtelua siis on, mutta tämä ei kuulemma näy koulun tasolla. Tämän lisäksi Viikissä on myös luokanopettajaharjoittelijat, joten porukkaa on paljon. Ohjaajilla harjoittelijoiden määrän vaihtelevuus puolestaan näkyy. Ohjaajille yritetään antaa yhtä monta harjoittelijaa vastuulleen, ihan palkkausasioidenkin takia.

Kerätystä palautteesta eniten jäi kaivertamaan eriarvoiset ohjaajat. Toiset ovat aivan huippuja, he osaavat antaa rakentavaa palautetta, kannustavat ja motivoivat auskuja. Toiset puolestaan eivät perustele palautteitaan ja ovat muutenkin epäreiluja. Herääkin kysymys, miten ohjaavat opettajat koulutetaan työhönsä. Tähän Lahtero ei osannut antaa tarkkaa vastausta, koska vastuu on OKL:lla. Koulutusta vetävät yhteistyössä Helsingin yliopisto ja e-norssi. Kevään päätteeksi ohjaavat opettajat ja johtava rehtori kokoontuvat ja käyvät tapahtumia läpi. Lahtero lupasi puuttua ohjaavien opettajien eriarvoisuuden vähentämiseen parhaalla mahdollisella tavalla.

Keskustelimme myös seurantakortista, joka on edelleen paperiversiona ja palautteenkin mukaan se pitäisi siirtää sähköiseksi. Ehdotimme tätä ja Lahtero on asiasta samaa mieltä. Ongelmana on se, että kuka seurantajärjestelmän tekee sähköiseksi ja kuka sitä ylläpitää. Keskustelimme paljon kenttäkoulujen ja normaalikoulujen eroista. Lahtero ymmärsi eroja hyvin, onhan hän itsekin työskennellyt kentällä.

Tapio Lahtero on myös herättämässä henkiin johtoryhmää molempiin normaalikouluihin. Johtoryhmä ei ole ollut pariin vuoteen toiminnassa. Johtoryhmän tavoitteena on kehittää ohjaavien opettajien työskentelyä ja harjoittelua ylipäänsä. Siihen kuuluu siis ainakin Tapio Lahtero, edustajia OKL:lta ja myös opiskelijaedustaja! Tästä kuulemme myöhemmin keväällä lisää. Tavoitteena on, että johtoryhmä kokoontuisi ensimmäisen kerran syksyllä 2016.