Mielipiteitä Kumpulan kunnailta ja QGisin käyntiä kuudetta kertaa

Hei vain kaikille siellä jotka edelleen seurailevat tämän opintoblogin etenemistä!  Kuudes kerta on käsillä ja jotain pitäisi saada kerrottua siitä joten eiköhän aleta taas hommiin ja kertailla millaisissa merkeissä sitä onkaan oltu viimeisimmällä kurssikerralla.

Tosiaan kuten jo viime blogitekstissäni jo vihjailinkin niin heti aivan aluksi kurssiopettajamme Arttu passitti koko konkkaronkan ulkoilmaan reippailemaan! Tehtävänä oli kerätä dataa epicollect5 -nimisellä kännykkäsovelluksella tämänkertaista tehtävää varten. Reilun tunnin ajanhan sitä jaksoikin sompailla ympäri Kumpulaa, harmi vain että päiväksi sattui tulemaan varsin kirpakas pakkaspäivä mikä rajoitti datankeruun mielekkyyttä. Urhoollisimmat kurssilaiset ehtivät aina Viikin kampukselle asti, mutta omalta osalta rajoitin datankeruuta lähiympäristöön varsinkin kun siinä sen ympärillä oli niin mainiosti mielipiteenarvoisia kohteita. Puhde alkoikin kääntymään yöllisen pimeän puolelle kun kierros oli saatu lopulta tehdyksi. Luokkahuoneeseen saavuttuamme tutkailimme sitten tekemäämme ja keräämäämme paikan turvallisuuden ja miellekkyyden data-aineistoa. Pienen visualisointiharjoituksen jälkeen (josta minulla ei ole kuitenkaan valitettavasti kuva-aineistoa, voi surkeutta!) aloimmekin miettimään yhdessä tapoja joilla voisi kerätä vastaavankaltaista mielipideaineistoa kotikoneelta käsin jos säätyyppi sattuisikin olemaan sellainen ettei vastaavan kaltainen kävelykierros kaupungilla säästä johtuen innostaisikaan arvioimaan paikan ominaisuuksia siellä fyysisesti vieraillen. Kurssiopettajamme Arttu oli mainiosti ideoinut että tälläisissä tilanteissahan oivana työkaluna toimivat Google Mapsin Street View -näkymät.
Tässä kohdin menikin mukava pieni hetki Googlen API keyn hankkimiseksi mutta ohjeita tunnollisesti seuraamalla QGisiin sai kyllä lisättyä Street View -katunäkymän joilla pystyi tarkkailemaan maisemaa Googlen katukuvien avustuksella. Street Viewistä tuttu oranssi reippailijaukkeli ilmestyi pienen taistelun jälkeen QGisin valikkoon ja pääsimme tekemään kaupallisuusasteen arviota “streetviewätyn” kaupungin keskustan kaduille arviointiasteikolla 1-5. Valitsin alueekseni Temppeliaukion kirkon korttelit Etu-Töölöstä josta löytyi tehtävää varten ties mitä mukavaa kivijalkaliikettä kaupallisuuasteen arvioimiseen. Pisteitten merkitseminen ja kaupallisuuasteen arvioiminen katukuvaan onnistuikin oikein mainiosti aina prosessia huipentavaa interpolointia myöten yliopistokampuksella luokassa  – omalta osaltani kävi kuitenkin niin kurjasti etten myöhemmin sitten kotona omalla ajalla ja omalla koneella pystynyt enää toistamaan harjoitusta QGisissä ilmenevien pikkuongelmien johdosta. Kotona harjoituksen toistaminen tuntui kaatuvan nimenomaan interpolointiin – tietämättömien iloksi Meri Suppulan blogissa on muuten varsin ytimekkäästi kiteytetty mitä se semmoinen interpolointi oikeen on, käykääpä lukemassa se täältä (https://blogs.helsinki.fi/merisupp/2018/02/23/6-kurssikerta-mielenkiintoista-hasardidataa/). Mutuillen siitä voisi lyhyesti todeta että interpoloinnissa luodaan uusia arvoja vanhojen tunnettujen arvojen väliltä. Monta tuntia ottaneista yrityksistä huolimatta interpoloinnin myötä syntyvää karttaa ei kuitenkaan koskaan ilmestynyt kotona merkitsemieni pisteitten taakse. Jos joku osaa auttaa ongelman ratkaisemisessa niin olen mielelläni kuulolla asian tiimoilta – tuntuu vähän erikoiselta että sama toiminto toimii kyllä luokassa muttei enää koulussa!

Tunnilla tehtyjen harjoitusten jälkeen olikin aika siirtyä uusien aineistojen pariin. Saamamme ohjeistuksen mukaisesti oli meidän määrä tuottaa erilaisia karttoja kurssiaineiston ja -ohjeistuksen pohjalta. Tarkoituksena olisi tehdä alunperin kolme mutta opettajamme Artun sallimana yksi tai useampi, karttaa hasardeista joita varten oli annettu loistavia datankeruusivustoja ja maailmankartta johon saisi noita data-paketteja visualisoitua. Lisäksi vielä neuvottiin että lopputuloksen tulisi olla havainnollinen ja opetuksellinen. Esimerkkinä hyvästä lopputuloksesta voitanee pitää tätä vaatimattoman kuvahaun jälkeen löytynyttä esimerkkiä maailman tulivuorista. Jotain tällaista pitäisi siis varmaan saada aikaan:
(lähde: https://www.tes.com/lessons/xnUurYTGYroIzA/plate-tectonics)

Tuumasta toimeen! Vaikka tuossa on nyt esimerkkinä tulivuorikartta niin aloin sen pohjalta muotoilemaan hyvää karttaesitystä maanjäristyksistä ennen kuin tulivuoret pääsisivät vuoroon. Ensimmäiseksi kartaksi aloin muotoilemaan maanjäristyskarttaa maailmalla esiintyneistä yli 6.0 magnitudin maanjäristyksistä, osittain siksi että tämän kartan kokoaminen alkoi jo luokassa. Aikaväliksi tapahtuneille maanjäristyksille valikoitui vuodet 2004-2017 koska vuodessa 2004 nyt oli vain jotain särmää mikä sai sen valitsemaan aikaisimmaksi vuodeksi. Maanjäristystietoahan saa kätevästi visualisointiin esimerkiksi tältä muuan sivustolta: http://quake.geo.berkeley.edu/anss/catalog-search.html

Kuva 1. Maanjäristyskartta vuosien 2004 ja 2017 välillä tapahtuneista yli 6.0 magnitudin maanjäristyksistä.

Ja komia karttahan siitä tulikin. Kartta osoittaa selkeästi tunnettuja maanjäristyksiä väriskaalan avustuksella. Kartasta voikin melko hyvin hahmotella joitakin litosfäärilaattojen reunoja vaikka täydellisyyteen se ei pääsekkään. Mielestäni kartta on ihan onnistunut, kuvaten selkeästi suurimpia yli 6.0 magnitudin maanjäristyksiä. Tälläisenään kartta on mielestäni melko hyvin sovellettavissa opetukseen kun halutaan tarkastella vain maanjäristyksiä ja niitten voimakkuutta. Esitys jää kuitenkin ehkä kaipaamaan litosfäärilaattojen saumakohtia joihin maanjäritykset useinmiten liittyvät. Karttaselitteen maanjäristysasteikko on saatu jaettua järkevän kokoiseksi, vaikka tasa tai puolilukuihin perustuvat magnitudiluvut voisivatkin toimia paremmin muistettavuuden kannalta. Pääpiirteittäin kartta ajaa kuitenkin asiaansa varsin mallikelpoisesti.

Jatkaen ensimmäisen kartan siivittämällä tiellä jatkoin hasardikarttojen väsäämistä. Aineistoksi valikoitui tulivuorien purkaukset joka onkin luonteva jatke seismologian alustamalla tiellä. Data-aineistoa tulivuorten purkauksien visualisointiin saa muun muuassa täältä: https://www.ngdc.noaa.gov/nndc/struts/form?t=102557&s=5&d=5

Kuva 2. Tulivuorenpurkaukset viimeisen noin 500 vuoden ajalta. Litosfäärilaattojen reuna-alueet erottuvat tältäkin kartalta jossain määrin, mutta ennenkaikkea se tuo ilmi myös ns. kuumia pisteitä litosfäärilaattojen sisäosista.

Tämä karttaesitys on edelleen osa onnistuneitten karttojen kaartia, joskin heikkouksena voitaisiin pitää sitä ettei väriskaalan oranssit sävyt erotu toisistaan kunnolla. Tälle en kuitenkaan löytänyt mitään keinoa jotta asiaa saisi jokseenkin järkevästi korjattua. Kartta kuitenkin havainnoillistaa mainiosti mielenkiintoisia tulivuorivyöhykkeitä joita harjaantunut silmä voikin jo hahmotella mukailevan joiltain osiltaan maanjäristyskarttaesityksen pisteitä. Tästä kartasta käy ilmi hyvin myös niin sanotut kuumat spotit jonka johdosta esimerkiksi Havaijin saariryhmä tulee ansaitusti esitytetyksi vulkaanisesti aktiivisena alueena. Tämä esitys toiminee perustasoisesti vulkanismista opetettaessa – kaikki tarvittavat peruselementit on koottu hyvin yhteen tässä kartassa. Tuskin se nyt kovin epäymmärrettäväkään voi olla!

Lopulta päädyin hakemaan netistä lisätietoa ja mahdollista lisäaineistoa edellä olevien karttojen seuraksi. Minua edelleen harmitti litosfäärilaattojen uupuminen karttaesityksistä joten tein kaikkeni löytääkseni aineistoa näitten tärkeäksi kokemieni rajojen esittämiseen. Pienen googlailun päätteeksi päädyinkin löytämään varsin hyvätasoista tavaraa näistä rajoista tämän sivuston kautta (https://nordpil.com/resources/tectonic-plates-gis-data/) jossa olikin tarjolla verrattain vapaasti käytettävissä olevaa laattatektoniikkagrafikkaa muitten esitysten tueksi. Tästä innostuneena teinkin lopulta aiemmat karttaesitykset kokoavan esityksen johon on merkattu myös litosfäärilaattojen reunat. Näin ollen palat niin sanotusti loksahtelivat paikoilleen ja kaipaamani rajat saatiin vihdoinkin visualisoitua.

Kuva 3. Tunnetut maanjäristykset (v. 1964-nykyaika), maanjäristykset (v. 2004-2017) ja litosfäärilaatat. Kaipaamani laatat on saatu lopulta visualisoitua tässä hasardien yhteisessä kartassa.

Lopultakin! Litosfäärilaatat on vihdoin näkyvissä. Jotta kartan aikahaarukalle saataisiin edes jotain tolkkua olen pyrkinyt saamaan hasardeja jotka ovat tapahtuneet jokseenkin samalla aikavälillä, rajoittaen näin tulivuorenpurkaukset vuodesta 1964 eteenpäin purkautuneisiin. Olisihan se nyt vähän hölmöä jos tulivuorenpurkauksia näkyisi usemman sadan vuoden ajalta mutta maanjäristyksistä on visualisoitu vain viimeisimmät 13 vuotta. Nyt tapahtumat on saatu rajattua edes jotenkuten tähän päivään! Rajauksen tuomana etuna huomasin että jättäessäni näkyviin vain tuoreimmat tulivuorenpurkaukset on karttaesitys paljon selkeämpi. Näin ollen punaiset pisteet erottuvat karttataustasta todella hyvin. Sen sijaan maanjäristykset joutuivat tyytyvään väriskaalanvaihtoon jotta karttatausta litosfäärilaattoineen tulisi paremmin esille. Toki harmaan eri sävytkin toimivat magditudies visualisoimiseen joskin antaa kenties turhan ankeita vivahteita kartan värimaailmaan. Joka tapauksessa erottuvuus on kuitenkin kaikista tärkeintä – nyt kartasta voi löytää selkeästi tulivuorenpurkaukset, maanjäristykset ja laattojen saumat yhdellä kertaa! Voisi jopa todeta että tämä on kenties paras kaikista tehdyistä karttaesityksistä jota käyttäisin opetuksessa – se yksinkertaisesti summaa niin hienosti monet asiat kerralla yhteen!

Oijoi, alkaisikohan se olemaan nyt siinä? Monta tuntiahan tätä on nyt kasattu yhteen joten eiköhän ole taas aika laitella pillejä pussiin. Blogi palailee nyt ainakin vielä kerran QGisin maailmaan seuraavalla kerralla josta kehkeytyneekin kirjoittelusaagamme päätösosa – noh, katsotaan mitä nyt tehdään sitten myöhemmin. Toivon kaikille mukavaa viikkoa ja jaksamista omien touhujensa parissa.

Lähteet ja viittaukset:
Meri Suppula, 6. kurssikerta – Mielenkiintoista hasardidataa, https://blogs.helsinki.fi/merisupp/2018/02/23/6-kurssikerta-mielenkiintoista-hasardidataa/, luettu 26.2.2018

North California Earthquake Center Data Center, ANSS Composite Catalog Search https://www.ngdc.noaa.gov/nndc/struts/form?t=102557&s=5&d=5, luettu 19.2.2018

National Centers of Environmental Information – Volcano Location Database Search (tulivuoridata) http://quake.geo.berkeley.edu/anss/catalog-search.html, luettu 26.2.2018

Litosfäärilaatat QGisiin: https://nordpil.com/resources/tectonic-plates-gis-data/, luettu 26.2.2018
Kuvahaussa löytynyt esimerkkikartta maailman tulivuorista: https://www.tes.com/lessons/xnUurYTGYroIzA/plate-tectonics, luettu 26.2.2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *