Viikko 2: Pinta-aloja ja projektioita

Toisella kurssikerralla tutustuimme rajapintojen käyttöön ja oikean projektion käytön tärkeyteen. Rajapinta terminä oli minulle täysin vieras ennen tätä tuntia. Olin toki kuullut puhuttavan niistä aiemmin, mutten tiennyt ollenkaan, mitä ne ovat. Toisaalta en vieläkään tiedä kovinkaan paljoa niistä, mutta ainakin perusidea on nyt tuttu. Lisäksi rajapintojen hyödyntämisen osaaminen esimerkiksi QGIS:in käytössä tulee varmasti helpottamaan tulevia opintoja, ja uskoisin sen muuttuvan peruskauraksi viimeistään tulevien GIS-kurssien aikana.

Kuva 1. Mercatorin projektio verrattuna ETRS-TM35FIN-projektioon.

Projektioiden vertailu

Projektioiden vertailuun halusin valita minulle tuttuja projektioita, jotta näen, kuinka suuri ero niiden ja ”todellisuuden” eli TM35-projektion välillä on. Mercatorin projektiolta osasin etukäteen odottaa suuria vääristymiä, joten lopputulos ei tullut yllätyksenä. Vähemmän tutut projektiot Robinson ja Winkel Tripel yllättivät hieman, sillä en muistanut niiden olevan niin samankaltaisia keskenään. Näin jälkikäteen onkin hyvä todeta, että molemmilla projektioilla on pyritty saamaan aikaan jonkinlainen kompromissi virheiden minimoimiseksi (ESRI, 2024 & ICSM, 2024).

Projektioiden vertailussa minun olisi kannattanut miettiä karttojen väriskaalaa tarkemmin. Nyt skaala menee sinisestä vihreän, keltaisen ja oranssin kautta punaiseen kaikissa kolmessa teemakartassa (Kuvat 1, 2 ja 3). Tästä voi saada kuvan, että pinta-alavääristymät olisivat samaa luokkaa kaikissa projektioissa,

Kuva 2. Robinsonin projektio verrattuna TM35FIN-projektioon.

vaikka todellisuus on aivan toista. Pienin Mercatorin projektion aiheuttama pinta-alavääristymä oli 3,95 % kun taas Robinsonin ja Winkel Tripel -projektioiden suurimmat vääristymät olivat 1,5 % luokkaa. Nyt värityksen takia näyttää kuitenkin siltä, että Mercatorin pienin vääristymä olisi pienempi kuin kahden muun projektion vääristymät. Toki karttojen legendoja tarkastelemalla huomaa eron, mutta tämä voi silti olla harhaanjohtavaa.

Projektioiden vertailu pinta-alan muutosten mukaan oli helppoa, ainakin

Kuva 3. Winkel Tripel -projektio verrattuna TM35FIN-projektioon.

teoriassa. Kurssikerralla onnistuin aluksi hienosti luomaan uusia vektoritasoja sekä laskemaan ja luokittelemaan kuntien pinta-alan muutoksia eri projektioita apuna käyttäen. Jotain meni kuitenkin pieleen pian kaikkien uusien tasojen luomisen jälkeen, eikä QGIS suostunut enää näyttämään kaikkia olemassa olevia tasoja. Yhden tason Arttu onnistui pelastamaan, mutta muut tasot eivät palanneet alkuperäisen kaltaisiksi, vaan luokittelu sotkeutui niissä kokonaan. Yritin turhautuneena pelastaa niitä, siinä kuitenkaan onnistumatta. Loppujen lopuksi päädyin tekemään tasot ainakin kaksi kertaa uudelleen. Ainakin sain paljon kertausta tasojen luomisesta ja viimeisten tasojen kohdalla tekeminen oli jo rutiininomaista.

 

Lähteet

ESRI. (Luettu 1.2.2024). Winkel Tripel. ArcGIS Pro.
URL: https://pro.arcgis.com/en/pro-app/latest/help/mapping/properties/winkel-tripel.htm

ICSM – Intergovernmental Committee on Surveying and Mapping. (Luettu 1.2.2024). Commonly Used Map Projections. Fundamentals of Mapping.
URL: https://www.icsm.gov.au/education/fundamentals-mapping/projections/commonly-used-map-projections

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *