Viikko 7: Viimeistä viedään ja muita höpinöitä

Höpinää aineistoista

Seitsemännellä eli viimeisellä kurssikerralla saimme itse etsiä meitä kiinnostavan aineiston ja tehdä siitä lähes mitä halusimme. Aineiston valinnassa iski valinnanvaikeus, sillä onhan internet täynnä mitä mielenkiintoisimpia aineistoja. Päädyinkin lopulta valitsemaan aineiston, joka kuvasi Ranskan suurlähetystöjä maailmalla, sillä halusin tutkia maailmaa jostain muusta kuin Suomen perspektiivistä. Olin siis hyvin valmistautuneena menossa viimeiselle kurssikerralle …kunnes luin ohjeet kurssikerran alussa ja tajusin, että aineiston olisi kenties hyvä käsitellä pienempää aluetta, ei koko maapalloa. Jatkoin siis etsimistä ja aika pian aloin tutkimaan, löytäisinkö hyviä aineistoja minulle rakkaasta Réunionin saaresta (ks. sijainti kuva 1).

Kuva 1. Réunionin sijainti. Karttana Google Mapsin peruskartta (2024).

Annasofia Toivosen tavoin vietin useamman tunnin selaillen erilaisia sivustoja aineiston toivossa. Ranskan valtion datasivut tulivatkin minulle erittäin tutuiksi. Ranskan muista alueista (région) että departementeista (département) löytyi vaikka mitä, mutta merentakaisista alueista ja departementeista ei lähes mitään, vaikka ne ovatkin juridisesti samalla viivalla muiden alueiden ja departementtien kanssa. Lyhyesti selitettynä alue eli région on siis yleensä suurempi ja sisältää useita departementteja, mutta Réunionin kohdalla näin ei ole, vaan saari on itsessään sekä alue että departementti.

Pitkällisen tutkimisen jälkeen löysin kuin löysinkin monta hyvää aineistoa Réunionista. Aluksi vastaan tuli vain Ranskan valtion vesilaitoksen Système d’Information sur l’Eaun tuottamaa vesiin ja niiden virtaamiseen liittyvää aineistoa ja olinkin todella lähellä tehdä kurssikerran kartat jostakin veteen liittyvästä. Olen kuitenkin lähtökohtaisesti enemmän kiinnostunut ihmismaantieteestä, joten jatkoin vielä hetken etsimistä ja löysinkin lopulta useamman väestöön keskittyvän aineiston. Listaan käyttämäni aineistot tekstin loppuun ennen lähteitä.

 

Kartan laatiminen

Réunion on eräänlainen takapajula Ranskan alueiden joukossa ja esimerkiksi työttömyysluvut ovat Ranskan toiseksi korkeimmat sisarsaarensa Mayotten ollessa ensimmäisenä (Acheré et al., 2023). Siitä syystä halusinkin lähteä tutkimaan työttömyyslukuja Réunionin kunnissa. Yhdistin tämän pariksi aineiston Réunionin kuntien äänestysprosenteista vuoden 2017 presidentinvaaleissa ja aloin suunnittelemaan toteutusta. Molemmat aineistot olivat taulukkomuotoisina, joten niiden liittäminen vaati taulukoiden muuttamisen csv-muotoiseksi. Se onneksi sujuu minulta jo todella hyvin, eikä ongelmia juurikaan ollut. Äänestysprosenteista kertova aineisto sattui olemaan turhan laaja, sillä se sisälsi kaikkien Ranskan kuntien äänestystiedot. Sitä täytyi siis karsia ennen QGISiin viemistä, mutta tästäkään ei onnekseni muodostunut ongelmaa. Pääsin siis hyvin aloittamaan kartan tekoa.

Kuva 2. Kurssikerralla laatimani kartan lopputulos.

Neljännellä kurssikerralla kokeilimme diagrammien tekoa, eikä se mennyt minulta kovinkaan mallikkaasti. Halusinkin yrittää uudelleen ja saada ikään kuin korjaavan kokemuksen. Onnistuin hetken tuskailun, ja pikaisen YouTube-tutoriaalin avulla, saamaan diagrammit näkyviksi ja muu olikin yhtä leikkiä. Yhdistin diagrammien pariksi vanhan kunnon koropleettikartan työttömyysasteesta kunnittain, ja voilà, kartta oli valmis (kuva 2).

Tausta-aineisto ei valitettavasti sisältänyt Petite-Ilen ja l’Etang-Salén äänestystuloksia, joten ne jäivät lopputuloksesta uupumaan. Toiseksi ongelmaksi muodostui kartan värimaailma. Painin sen kanssa pidemmän aikaa, eikä lopputulos vieläkään oikein miellytä. Tällä kurssilla onkin käynyt harvinaisen selväksi, etten osaa valita hyvää värimaailmaa kartoille. Ehkä siinäkin vielä kehityn tulevilla kursseilla.

 

Muita mielenkiintoisia vaihtoehtoja

Käyttämieni aineistojen lisäksi löysin aivan todella mielenkiintoisen aineiston, joka kuvasi saaren infrastruktuuria ja luontoalueita. Se oli erittäin yksityiskohtainen ja sisälsi kaikki tiet, talot käyttötarkoituksineen, erilaiset maankäyttöalueet, vesistöt ja ”une liste de point d’intérêt” listan eräänlaisista kiintopisteistä kuten huoltoasemista tai turistikohteista. Kuvassa 3 on pieni esimerkki tästä aineistosta. Olin jo ehtinyt valita toisen käyttämistäni aineistoista, enkä äkkiseltään keksinyt, miten tämän olisi voinut yhdistää siihen, joten päädyin hylkäämään tämän hienon aineiston. Aion kuitenkin käyttää kyseistä aineistoa joskus myöhemmin, jos siihen tulee mahdollisuus.

Kuva 3. Esimerkkikuva löytämästäni todella yksityiskohtaisesta aineistosta. Kuvassa Saint-Pierren kaupungin keskusta-aluetta.

Yksi vaihtoehto olisi ollut myös yhdistää edellä mainittu aineisto löytämiini vesiaineistoihin ja tutkia sitä, kuinka moni maatalousalue sijoittuu pohjaveden kannalta huonolle alueelle tai sen välittömään läheisyyteen. Tätä ideaa toteuttaessa olisin voinut esimerkiksi bufferoida.

 

Loppuhöpinöitä

Lopulta viimeinen kurssikerta meni yllättävän hyvin ja oli mukavaa perehtyä ranskankielisiin aineistoihin suomen- tai englanninkielisten aineistojen sijaan. Nyt tiedän myös mistä löytää ranskankielistä dataa, jos, tai toivottavasti kun, sitä tulevaisuudessa tulen tarvitsemaan.

Yleisesti kurssi oli mukava ja ehdottomasti sisällöltään tärkeä. GISin maailma on käynyt tämän kurssin myötä edes vähän tutuksi, vaikka toki opittavaa on vielä todella paljon. Muita GIS-kursseja odotellessa!

 

Aineistot

Käyttämäni aineistot:
– Työttömyysluvut:  La Direction générale des Collectivités locales. (2023). Données locales département : La Réunion. Open Collectivités. URL: https://www.open-collectivites.fr/departement/la-reunion/
– Äänestysprosentit: Ministère de l’Intérieur et des Outre-Mer. (24.4.2017). Election présidentielle des 23 avril et 7 mai 2017 – Résultats du 1er tour. Data.gouv.fr. URL: https://www.data.gouv.fr/fr/datasets/election-presidentielle-des-23-avril-et-7-mai-2017-resultats-du-1er-tour-1/
– Pohjakartta: OpenStreetMap. (5.1.2022). Découpage administratif communal français issu d’OpenStreetMap. Data.gouv.fr. URL: https://www.data.gouv.fr/fr/datasets/decoupage-administratif-communal-francais-issu-d-openstreetmap/

Aineistot, joista puhuin:
– Vesiaineistot: Système d’Information sur l’Eau. (3.11.2020). Zones sensibles – Réunion. Data.gouv.fr URL: https://www.data.gouv.fr/fr/datasets/zones-sensibles-reunion/ ja Système d’Information sur l’Eau. (26.1.2020). Obstacles à l’écoulement – Réunion. Data.gouv.fr. URL: https://www.data.gouv.fr/fr/datasets/obstacles-a-lecoulement-reunion/
– Infrastruktuuria ja luontoa käsittelevä yksityiskohtainen aineisto: Lexman, A. (2.12.2019). Carte des départements. Data.gouv.fr. URL: https://www.data.gouv.fr/fr/datasets/carte-des-departements-2-1/

 

Lähteet

Acheré P., Bouville A., Chrétien V., Hoair G., Méral C., & Philogène V. (11.5.2023). Emploi : La Réunion, une île aux deux visages. Franceinfo. URL : https://www.francetvinfo.fr/france/la-reunion/emploi-la-reunion-une-ile-aux-deux-visages_5819981.html

Toivonen, A. (7.3.2024). VIIKKO 7: Aineistot, minä ja luovuus hukassa. Annasofian blogi. URL: https://blogs.helsinki.fi/annasoto/2024/03/07/viikko-7-aineistot-mina-ja-luovuus-hukassa/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *