Artikkeli 1, Kahden muuttujan koropleettikartta

Toisen kurssikerran aiheena oli kahden muuttujan teemakartta ja lisätehtävänä kahden muuttujan teemakarttaa käsittelevä artikkeli.

Artikkelissaan ”Two-variable choropleth maps as useful tool for visualization of geographical relationship” (Geografija 42: 1, 33-37. 2006.) Anna Leonowicz pohtii kahden muuttujan koropleettikarttojen hyödyllisyyttä maantieteellisten riippuvuuksien kuvaamisessa kartoilla. Leonowiczin mukaan yleisessä käytössä olevat ja yksinkertaiset yhden muuttujan koropleettikartat eivät ole hyviä kahden muuttujan välisten suhteiden kuvaamisessa. Tämä johtuu siitä, että samankaltaisuuksien hahmottaminen on hankalaa, kun ensin pitäisi tutkia kahta karttaa erikseen ja sitten etsiä yhteneväisyyksiä niiden väliltä. Näin ollen tarvitaan tehokkaampi tapaa esittää maantieteellisiä suhteita. Kahden muuttujan koropleettikartalla voidaan esittää ilmiöitä siten, että niiden väliset korrelaatiot nousevat pääosaan. Kuitenkin kahden muuttujan koropleettikartta voi olla hankala luettava, varsinkin jos lukijalla ei ole aiempaa kartografista kokemusta tai kartta on tehty vaikeaksi ymmärtää.

Kahden muuttujan koropleettikartassa on siis samalla kartalla esitetty kahta eri ilmiötä. Jotta tällaisessa esittämistavassa olisi mitään järkeä, tulisi näiden kahden ilmiön jollain tavalla liittyä toisiinsa ja mielellään myös korreloida. Yhteneväisyyksiä on toki mahdollista esittää kahdella erillisellä koropleettikartalla, mutta kyseinen tapa ei aina ole toimiva. Vaikka suurimman arvon alueet olisivat samat ja helposti yhdistettävissä, jäisi muiden alueiden yhteneväisyyksien hahmottaminen puutteelliseksi. Koska olen itse maantieteilijä, olen harjaantunut  lukemaan erilaisia karttoja. Näin ollen koen kahden muuttujan koropleettikartan lähinnä äärimmäisen hyödyllisenä työkaluna yhteneväisyyksien visualisoinnissa.

Kahden muuttujan koropleettikarttaa tehdessä on kuitenkin muistettava tiettyjä asioita, tai lopputulos voi olla ylimaallisen kammottava ja mahdoton tulkita. Ensimmäinen ja tärkein asia on luokkien määrä, sillä jos luokkia on liikaa on kartan tulkinta mahdotonta. Tämä pätee ihan yhden muuttujankin kartoissa. Leonowiczin artikkelissa sopivaksi määräksi luokkia on ehdotettu 2×2 luokkaa eli yhteensä 4, jolloin erotettavissa ovat korkeat ja matalat arvot, tai 3×3, eli yhteensä 9 luokkaa, missä tapauksessa erotettavissa ovat matalat, keskitasoiset ja korkeat arvot. Toinen muistettava asia on värien tai rasterien loogisuus. Yhtä ilmiötä on parempi kuvata yhden värin eri sävyillä, kuin useilla toisistaan selkeästi eroavilla väreillä. Lisäksi ilmiön intensiivisyyttä olisi hyvä kuvata jotenkin loogisesti, vaikkapa siten, että mitä suurempi arvo, sitä tummempi väri. Lisäksi näiden kahden käytettävän värin olisi hyvä muodostaa toisistaan erottuvia välivärejä. Jos nämä asiat muistaa, niin mielestäni kahden muuttujan koropleettikartasta pitäisi tulla varsin selkeä ja luettava, joskin ymmärtäminen vaatinee enemmän kuin normaalit koropleettikartat. MapInfolla kahden muuttujan koropleettikartan tekeminen todennäköisesti onnistuisi äärimmäisen vaivattomasti, kunhan toisen muuttujan esittämiseen käyttäisi värejä ja toisen rastereita. Näin siksi, että MapInfo ei ole piirto-ohjelma, joten päällimäinen väri vain peittää toisen alleen, eikä läpinäkyvyyttä voi säätää.

Kartan erikoisuudesta johtuen on myös sen legendan oltava tavallisesta poikkeava, jotta tulkinta olisi edes teoriassa mahdollista. Samaa artikkelia käsittelevässä blogitekstissään Timo Säyrinen muotoilee hyvin kahden muuttujan koropleettikartan legendan syvimmän olemuksen:  ” Lähtökohtahan on se, että legendassa esitetään muuttujien 1 ja 2 osalta väri- ja rasterikoodien sisällöt, esimerkiksi siis kolmeen luokkaan jaotellun muuttujan 1 osalta kolme värikoodia ja kolmeen luokkaan jaetun muuttujan 2 osalta kolme rasterikoodia. Kaksiulotteisessa legendassa esitetään muuttujakenttä, eli tässä tapauksessa yhdeksän erilaisen pinnan selitykset.” Näin legendaksi muodostuu koordinaatisto, jossa välimuodotkin on kuvattu. Normaaleissa kartoissa legenda on yleensä rivi laatikoita, joissa värit on selitetty, tai sitten rivi erilaisia symboleita selityksineen. Näin ollen legendan erilaisuus voi hämmentää. Kuitenkin jälleen säyristä lainaten: ” Se on, jos luetaan kirjaimellisesti jo aikaisemmin oppimamme sääntö, että kaikki kartassa esiintyvät symbolit on selitettävä legendassa, ainoa hyväksytty tapa muodostaa 2-muuttujaisen koropleettikartan legenda.” Tästä olen äärimmäisen samaa mieltä, sillä ei ole erityisen järkevää tehdä karttaa, jonka legenda on huono, eikä juurikaan auta tulkitsemisessa vaan lähinnä sekoittaa lisää. Ensimmäinen rajoitus tähän asti käyttämämme ohjelman eli MapInfon takia tuleekin juuri legendassa, sillä sitä ei juurikaan voi itse muokata ja kaksiulotteisen legendan tekeminen on ainakin nykyisillä taidoillani mahdotonta. Piirto-ohjelmaa apuna käyttäen saisin varmaankin ihan pätevän legendan aikaiseksi.

Tällaisten karttojen käyttäminen vaatii kohdeyleisöltä hyvää hahmotuskykyä ja mielellään myös jonkinlaista kartografista pohjaa, joka helpottaisi esimerkiksi legendan tajuamista. Esimerkiksi Panu Lammi ja Viljami Ruohonen epäilevät kahden muuttujan koropleettikartan mahdollisuuksia. Artikkelissa on esimerkkinä huonosta kartasta esitetty U.S. Bureau of the Census:ksen 1970-luvulla tehty kartta, jonka lukemisen koehenkilöt kokivat vaikeaksi luettavaksi ja yhden muuttujan koropleettikartan selkeämmäksi ja informatiivisemmaksi. Ruonen kirjoittaa:  ”Artikkelista tuli mieleen se, että jos kerran jopa Bureau of the Census (Yhdysvaltain kauppaministeriön yksikkö) onnistuu sössimään kahden teeman teemakarttojen teon, niin millä todennäköisyydellä ne ovat edes suurimmassa osassa tapauksista selkeitä, intuitiivisia ja ennen kaikkea informatiivisia?” Lisäksi Lammi myötäilee Ruohosta ja toteaa: ”Pääsin samantyyppiseen päätelmään hänen kanssaan siitä, että Leonowicz itsekin alkaa jo epäillä kartan hyödyntämismahdollisuuksia monilla kiertoilmauksilla.”

Tokihan Leonowiczin artikkelin lopusta saa epäileväisen kuvan, kun kiertoilmauksia kuten ”seem an interesting alternative” käytetään. Kuitenkaan mielestäni epäileväinen asenne, tai se, että yksi kartantekijä on tehnyt huonon kartan ei ole hyvä syy olla käyttämättä kyseistä karttatyyppiä ollenkaan. Varmastikin kahden muuttujan koropleettikartat olisivat yleisen käytön alussa ei niin hyvä vaihtoehto, koska niiden tekijät, saatika sitten lukijat, eivät olisi tottuneet kyseiseen karttatyyppiin. Kuitenkin karttatyypin yleistyessä niihin tottuaisiin, niiden lukeminen todennäköisesti helpottuisi tottumisen myötä ja kartografit oppisivat tekemään selkeimpiä mahdollisia karttaesityksiä. Tosin aina joku onnistuu tekemään epäselvän kartan, vaikka kuinka opetettaisiin ja lisäksi joku toinen lukee kuitenkin jotain väärin eikä siksi ymmärrä. Kuitenkin kaikki asiat ja metodit ovat joskus olleet uusia, ja niitä on mahdollisesti sen ja perinteistä poikkeavan esittämistavan takia vieroksuttu.

Itse näen kahden muuttujan koropleettikartan hyvänä vaihtoehtona kahden muuttujan välisen yhteyden esittämiseen, mikäli kartta on tehty teknisesti oikein ja esittää järkeviä asioita. Tuskin itsekään lähtisin ensimmäisenä vaihtoehtonani tekemään kahden muuttujan koropleettikarttaa, mutta joihinkin tarkoituksiin se voisi sopia parhaiten. Mikäli ei sovi, niin kahta muuttujaa voi esittää kartalla muillakin tavoin kuin koropleetein. Esimerkiksi kartogrammit ovat yleensä varsin selkeitä ja helposti ymmärrettävissä, joten vaihtoehtoja kyllä löytyy. Lisäksi ottaisin huomioon karttani kohdeyleisön. Mielestäni esimerkiksi maantieteen opiskelijoille voisi hyvinkin esittää kahden muuttujan koropleettikarttoja, mutta Helsingin Sanomiin laittaisin mieluummin vaikkapa kartogrammin. Lisäksi tekniikka asettaa joitakin rajoituksia, ja ainakin MapInfo ohjaa kartan tekoa, kun osaa vaihtoehdoista ei vain ole mahdollista toteuttaa.

Lähteet:

Lammi, P. (2012).  Artikkeli 1: Kahden muuttujan koropleettikartta korrelaatiolla, kiitos 16.2.2012

<https://blogs.helsinki.fi/panlammi/2012/02/03/artikkeli-1-kahden-muuttujan-koropleettikartta-korrelaatiolla-kiitos/>

Leonowicz, A. (2006). Two-variable choropleth maps as a useful tool for visualization of geographical relationship. Geografija 42. 33-37.

Ruohonen, V. (2012). Artikkeli 1 – Two-variable coropleth maps as a useful tool for visualization for geographical relationship 16.2.2012

<https://blogs.helsinki.fi/viljamir/2012/01/26/artikkeli-1-two-variable-coropleth-maps-as-a-useful-tool-for-visualization-for-geographical-relationship/>

Säyrinen, T. (2012). Artikkeli 1. Näkemyksiä Anna Leonowiczin näkemyksiin 16.2.2012

<https://blogs.helsinki.fi/sayrinen/2012/01/25/artikkeli-1-nakemyksia-anna-leonowiczin-nakemyksiin-keskenhan-tama-viela-on/>

18,140 thoughts on “Artikkeli 1, Kahden muuttujan koropleettikartta

 1. continuously i used to read smaller articles which as well clear their motive, and that is also happening with this paragraph which I am reading at this time.

 2. Hi my family member! I want to say that this article is amazing, great written and include
  approximately all vital infos. I’d like to see extra posts like this .

 3. I’m not sure exactly why but this weblog is loading very slow for me.
  Is anyone else having this problem or is it a problem on my end?
  I’ll check back later and see if the problem still exists.

 4. Hello, i believe that i saw you visited my weblog thus i got here
  to go back the desire?.I am attempting to find things to improve my site!I guess its adequate to make use of some of your ideas!!

 5. Thank you for the auspicious writeup. It in reality was a leisure account it.
  Glance complicated to far introduced agreeable from you!
  However, how can we communicate?

 6. You’ve made some really good points there. I checked on the internet for more info about the issue and found most individuals will go along with
  your views on this website.

 7. I got this web page from my friend who told me regarding this web
  page and at the moment this time I am browsing this website and
  reading very informative articles or reviews here.

 8. Hey there! I know this is sort of off-topic however I had to ask.
  Does managing a well-established website like yours
  require a large amount of work? I am brand new to operating a blog however I do write in my journal every day.

  I’d like to start a blog so I can easily share my personal experience and thoughts online.

  Please let me know if you have any ideas or tips for new aspiring blog owners.
  Appreciate it! http://alexisxncr03703.worldblogged.com/4153229/%D8%B3%D9%8A%D9%88

 9. Hello! This post couldn’t be written any better!
  Reading this post reminds me of my previous room mate! He always
  kept talking about this. I will forward this write-up to him.
  Fairly certain he will have a good read. Thanks
  for sharing!

 10. I like the valuable info you provide in your articles. I will bookmark your
  weblog and check again here regularly. I’m quite certain I will learn plenty of new stuff right here!

  Good luck for the next!

 11. Hola! I’ve been following your site for some time now and finally got the bravery to go ahead and give you a shout ouut
  frm New Caney Tx! Just wanted to say keep up the exellent job!

  webpage

 12. Hmm is anyone else encountering problems with the pictures on this
  blog loading? I’m trying to determine if its a problem on my end or if it’s
  the blog. Any feed-back would be greatly appreciated.

 13. I needed to thank you for this fantastic read!! I absolutely
  enjoyed every bit of it. I have got you book-marked to look at new stuff you post…

 14. เปล่าตรัสรู้จักเริ่มแรก พนันเว็บไรเยี่ยมยอด คิด Ufabet ผู้นำตอน
  คาซิปูดออนไลน์ แห่งหนรับงานสำแดงพนันขันต่อสดทั่วระบอบ เดิมพันมือหยิบ
  Moblie iPhone ตลอดปูน ได้รับเงินก้อนจริงๆ ร้อย% ทำเนียบเด่น เว็บ Ufa
  ฉันบริการด้วยใจ ขนมจากกลุ่มการทำงานมือโปร แดนพร้อมสรรพอุปถัมภ์
  วิสัชนาปัญหา ซัพพอร์ทคุณทุก 24
  ชั่วโมง วานเพิกไม่ยาก ขั้นต่ำน้อย รับทั้งปวง บ/ชธนาคารฉลาด คลำหา เว็บพนันบริสุทธ์ยิ่ง จำต้อง ยูฟ่าเบท
  แค่นั้น
  สมัครยูฟ่าเบท เว็บตรงพร้อมด้วยตนเอง
  เปล่าข้ามเอเยนซ์
  เพราะดำรงฐานะ เว็บพนันสัตว์แหลมทอง ประกอบกิจส่งให้ผู้แถวแคร์เชี่ยวชาญ ลงสมัคร ufabet ได้ง่ายๆ แค่เพียงลื้อหยิบมือสรุป กระแอมกระไอโฟน ซัมขอนไม้
  ไม่ก็สัญลักษณ์อื่นๆ แล้วไปมาถึงเดินทางถิ่นที่ แอป
  Line จากนั้นเนรมิตงาน Add เพื่อนพ้องอีกครั้ง ufa360 หลังจากนั้นเปิดฉากการพูดจา ก็จะกอบด้วยกิจการงานคอยท่าอินังขังขอบ ตอบคำถามข้อสงสัย ตลอดหัวข้อณท่านมุ่งแจ้ง ลงสมัครยูฟ่าเบท ไง สมัครทรามตัวไหม ใช้เวลาหูกนาที แตะต้องกินไหนในที่การสมัครมั่ง ครบถ้วน Standby ศักย ลงสมัครลูกทีมนวชาต จัดหามาทั้งหมดทิวา
  เปล่ามีวันหยุด
  โปรแตงโมชั่น Ufabet สมาชิกสดโบนัสบวก ร้อย%
  พิเศษด้วยว่าผู้มัครสชาติมาชิชิกใหม่ โปรแตงโมชั่นยูฟ่าเบท แต่ต้นเข้ามา ฝากสตางค์ คล้องเงินปันผล ฟรีความน่าเชื่อถือ เติมต่อปัจจุบันทันด่วน ไม่มีเงื่อนไข จัดหามาทุกผู้ทุกนาม
  ทั่ว USER ขอร้องแค่มิใช้เลขลำดับซ้อน ผู้ร่วมทีมดั้งเดิม ข้าส่งให้ทรัพย์สินส่งกลับ คาซิปูดสด
  เกมส์สล็อต กลับเจ๋งชำรุด
  ชั้นเยี่ยม 10% ทั้งปวงอาทิตย์ ตำแหน่งเอ้ คุณประโยชน์คอมมิชชั่นบานเบอะ ชักนำเพื่อนฝูงมาหา เป่ายูฟ่า ได้รับให้เปล่าเครดิต พอกพูน 20% ต้นร่างง่ายดาย มิจงประกอบเทิร์นโอเวอร์ เข้าไปโพยบุคคลพินิตเพราะเที่ยง โปรแตงโมชั่นคุ้มๆ ดีๆ บริบูรณ์มัตถกะ จำเป็นทำเนียบ ufabet-th360
  ทางเข้า Ufabet ใหม่อัพเดตปัจจุบัน 2020
  Ufabet ลงความว่า เว็บพนันสำหรับสมาชิกเมืองไทย เพื่อขาไทยเนื่องด้วยป้อง โดยเฉพาะ ลงมือมอบเรารู้เรื่องข้อคดีเรียกร้องขั้นแรกสิ่งของผู้เล่นยังมีชีวิตอยู่แผนกประณีต
  ลื้อจึงเปล่าจำเป็นต้องต้องหา
  ทางผ่าน Ufa อีกครั้ง ทั่วเวลากลางวัน ถวายยากเปลืองเวลา ทั้งนี้เพราะไม่ว่ามึงจักชำระคืนงานเลี้ยง Molibe หมู่ปฎิบัติงาน iOS, Android หรือไม่ก็เข้าไปบรรเลงทะลวงคอม เขบ็ตบุ๊ก
  เจ้าก็อาจมาถึง เพราะว่าตรงจุด หาได้ทันใด ไม่ควรหวั่น ลิงค์ทรุดโทรม เพียงแค่คลิกระวาง ทางเข้ายูฟ่าเบท

 15. Essentially, winning the contest in the article directory will determined how your blog fares
  on the criteria. I don’t know whether this statement was in an article or in a filmed interview.

  You know you need to start blogging to grow your business, but you don’t know how.
  Sorry for the rant, I know it’s a bit misplaced,
  this is just a long-standing pet peeve of mine. A writer for many
  years for Herb Companion and Mother Earth News, she was
  a maker of herb jelly regularly and I love her recipes better
  than most I find. So with a Jelly theme, I thought I must share one of hers first.
  The key with a shower bag is the herbs must come in contact with the
  skin to impart their herbal properties. I make shower
  bags with herbs and soap that can be used to wash with. Tina’s recipe uses
  only herbs and you just wipe it over the skin after wetting it.

  I am going to break herb use and growing into
  simple bits and explain techniques and share recipes and prove to everyone how easy it is to
  incorporate herbs into your life.

 16. It’s enormous that you are getting ideas from
  this piece of writing as well as from our dialogue made
  at this place.

 17. Thanks for a marvelous posting! I quite enjoyed reading it, you happen to be a great author.I
  will be sure to bookmark your blog and may come back someday.
  I want to encourage you to ultimately continue your great job, have a
  nice day!

 18. If some one wishes to bbe updated with most up-to-date technologies afterward he must be go
  to see this web site
  and be up to date everyday.
  web site

 19. Nice post. I was checking continuously this weblog and I’m impressed!

  Very helpful info particularly the final part :) I care for such information a lot.

  I was looking for this certain info for a long time.
  Thanks and best of luck.

 20. Aliexpress – это популярный интернет-магазин электроники,
  модной одежды и обуви, аксессуаров, товаров для дома и многих других товаров от китайских производителей.
  Широкий ассортимент продукции представлен более 100 миллионами изделий по низким ценам. http://weheartit.com.g3.kz/go.php?url=https://akciya.kiev.ua/store/aliexpress/

 21. I have read some excellent stuff here. Definitely value bookmarking for revisiting.

  I wonder how so much attempt you set to create such a
  great informative web site.

 22. Heya! I just wanted to ask if you ever have any trouble with hackers?
  My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing many months of hard work due
  to no back up. Do you have any solutions to protect against hackers?

 23. My partner and I stumbled over here from a different web address and thought I might check things out.
  I like what I see so now i’m following you. Look forward
  to finding out about your web page yet again.

 24. You’ve made some really good points there. I looked
  on the internet for more information about the issue and found most individuals will go
  along with your views on this web site.

 25. Hey! This is kind of off topic but I need some
  help from an established blog. Is it tough to set up your own blog?

  I’m not very techincal but I can figure things out pretty fast.
  I’m thinking about setting up my own but I’m not sure where to begin. Do
  you have any ideas or suggestions? Thanks

 26. Sew, Mama, Sew! for featuring my HoJo Space Spores on their blog
  yesterday! Sonu wanted to know if my little Abstract No.5, (pictured below) which I created about a year and a half ago as part of a small series, could be
  included in a future post featuring quilts as color inspiration. I also wish to thank the very sweet and talented Amy Cartwright for passing on the The Bella Sinclair Award which was created by the delightful artist Bella Sinclair.
  Bella has had a major shift in her life with
  the loss of her husband. I am really in an exploratory stage right
  now, fumbling a bit in the dark and I truly appreciate how accepting
  everyone is each time I shift directions in my work!
  I will be emptying my Etsy Shop of any remaining
  merchandise, (the big sale is still on, but not for too much
  longer!) and slooooowwwwly be filling it back up with
  new stitched work. Doing a bit better, but still having some problems with the ‘ol back and sitting comfortably
  for even short periods of time proves very uncomfortable.

  So, I have been doing exercises that he gave me, at home,
  to try and get things back on track.

 27. It’s actually a great and useful piece of info. I’m satisfied that you shared this useful information with us.

  Please stay us up to date like this. Thank you for sharing.

  Also visit my page; gmail login

 28. I think that everything wrote made a bunch of sense. But, what about this?

  what if you were to create a killer post title?
  I ain’t suggesting your information is not solid, however what if you added something that
  makes people want more? I mean Artikkeli 1, Kahden muuttujan koropleettikartta | Helin TVT3-blogi is kinda boring.
  You might glance at Yahoo’s home page and note
  how they write post headlines to get people interested. You might add a video or a related pic or two
  to grab readers excited about what you’ve written. Just my opinion, it could make your posts a
  little bit more interesting. https://www.onfeetnation.com/profiles/blogs/social-media-marketing-fact-and-also-is-situated

 29. It’s an remarkable post designed for all the internet people;
  they will take advantage from it I am sure.

 30. Great post. I was checking constantly this blog and I’m impressed!
  Extremely useful info particularly the last part :) I care for such information much.
  I was seeking this certain info for a long time.
  Thank you and best of luck.

 31. I have been surfing online more than three hours
  today, yet I never found any interesting article
  like yours. It is pretty worth enough for me. In my opinion, if all site owners and
  bloggers made good content as you did, the internet will
  be much more useful than ever before.

 32. I know this site gives quality based articles or reviews
  and additional material, is there any other website which provides such things in quality?

  Check out my web site betflik

 33. Hello to every one, since I am truly keen of reading
  this blog’s post to be updated regularly. It includes good
  stuff.

 34. Hmm it looks like your site ate my first comment (it
  was super long) so I guess I’ll just sum it up what I wrote
  and say, I’m thoroughly enjoying your blog. I as well am an aspiring blog
  writer but I’m still new to the whole thing. Do you
  have any points for rookie blog writers? I’d
  definitely appreciate it.

 35. Thank you for sharing your thoughts. I truly appreciate
  your efforts and I will be waiting for your next write
  ups thank you once again.

 36. Because the admin of this site is working, no question very quickly it
  will be renowned, due to its quality contents.

 37. Do you mind if I quote a few of your posts as long as I provide credit and sources back to your blog? My website is in the very same niche as yours and my users would truly benefit from a lot of the information you present here.

 38. Wow, wonderful blog structure! How lengthy have
  you been running a blog for? you made running a blog glance easy.
  The entire glance of your website is magnificent, as
  smartly as the content material!

 39. The accompanying time I look at a blog webpage, I trust that it doesn’t disappoint me as long as this set. I suggest, I realize it was my alternative to audit, yet I really accepted youd have something captivating to say. All I tune in to is various protesting in regards to something that you can deal with in the event that you werent likewise furious attempting to discover center.

 40. I’m not very techincal but I can figure things out pretty fast. I’m thinking about creating my own but I’m not sure

 41. Hi! I could have sworn I’ve been to your blog
  before but after looking at many of the articles I realized it’s new to me.
  Regardless, I’m certainly pleased I found it and I’ll be book-marking
  it and checking back often!

 42. You have made some decent points there. I looked on the internet for more information about
  the issue and found most individuals will go along with your views on this site.

 43. I think the admin of this web site is genuinely working hard for his website,
  as here every information is quality based stuff.

 44. 2. I, consequently, take steps to get one poker book this week and
  to study a few of it, at any charge, in the future seven days.

  You’re going to get instant fortress of your means to satisfy this goal.
  You can get one used on eBay. Not like shedding pounds, taking part in all the
  extra firmly, or learning one other lingo – issues which might
  be questionable or can save an extended exertion so that you can see any headway – getting
  a scratchpad will carry obvious and snappy results.

  Ashley Adams has been enjoying poker for fairly some time and elucidating
  it since 2000. He is the creator of numerous articles and two
  books, Winning 7-Card Stud (Kensington 2003) and
  Successful No-Limit Hold’em (Lighthouse 2012). He’s equally the host of poker radio show Home of Cards.

  If you understand scarcely any poker gamers, take a
  gander at the discussion social affairs, for instance, the ones
  on Two Plus Two, PocketFives, or CardsChat. Nonetheless, for
  all intents and purposes, all moreover said that by a wide
  edge probably the most noteworthy and significant studying they accomplished happened by
  talking sometimes or being in a dialogue bundle about poker.

  рекомендую эту рубрику hd sex game

 45. I simply need to say I am amateur to websites and truly delighted in this blog. Likely I’m intending to bookmark your site . You certainly have fantastic articles. Respects for imparting to us your site.

 46. I think the admin of this web site is really working hard in support of
  his web page, because here every data is quality based
  information.

 47. รีวิวเว็บแทงบอลออนไลน์หมายถึงการ
  รีวิวเว็บแทงบอล บอลออนไลน์ที่เปิดให้บริการผ่านเว็บแทงบอล
  ให้นักการพนันได้เข้ามาใช้บริการ โดยทุกคนสามารถเล่นได้ง่ายๆเพียงมีอินเทอร์เน็ตแล้วก็สมาร์ทโฟนต่างๆก็เข้าถึงได้แล้ว ซึ่งบอกได้เลยว่าในตอนนี้การพนันบอลนี้เป็นนิยมอย่างมากในหมู่นักพนันหรือบางทีอาจเรียกได้ว่าเป็นการพนันบอลออนไลน์ยอดฮิตอันดับที่ 1 เลยก็ว่า เนื่องแต่ปัจจัยหลายๆอย่างที่ทำให้การพนันบอลนี้อยู่ในอันดับหนึ่งของการเล่นพนัน การพนันบอลมีแบบที่นานาประการมากๆโดยเลือกที่แทงบอลออนไลน์แบบใดก็ได้จากที่ประทับใจเช่น แทงคู่-คี่ แทงสูง-ต่ำ
  แทงตัวที่ถูกใจ แทงชนะ
  แทงเตะมุม แทงเสมอ และยังสามารถเดิมพันบอลออนไลน์แบบเต็งหรือแบบสเต็ปสุงสุดถึง 12 คู่
  ทำให้ชอบใจนักเสี่ยงโชคเป็นอย่างยิ่ง ยิ่งเพิ่มแรงดึงดูดให้กับผู้ที่อยากลงทุนที่มีงบน้อยจนกลายเป็นรูปแบบการพนันที่ฮอตมากๆ:: สมัครแทงบอลออนไลน์ 5 ชั้น เว็บไซต์พนันบอลยอดฮิต

 48. Hurrah! At last I got a blog from where Ibe capable of really get useful information concerning my study and knowledge.

 49. Thanks for every other great post. Where else could anybody get that kind of info in such a perfect manner of writing?

 50. Hi there just wanted to give you a quick heads up.
  The text in your post seem to be running off the screen in Internet explorer.
  I’m not sure if this is a format issue or something
  to do with internet browser compatibility but I
  thought I’d post to let you know. The layout look great though!
  Hope you get the issue resolved soon. Kudos

 51. I’m glad to search out various supportive data here inside the post, we need work out additional strategies in such manner, much appreciated

 52. I might want to thank you for the endeavors you have placed in writing this site. I’m expecting to look at a similar high-grade content from you later on too. Truth be told, your experimental writing capacities has urged me to get my own personal site now 😉

 53. magnificent post, very informative. I wonder why the other
  specialists of this sector don’t realize this. You should continue your writing.
  I am confident, you’ve a huge readers’ base
  already!

 54. This is an awesome tip particularly to those new to the blogosphere. Brief however exact data… much gratitude for sharing this one. An absolute necessity read post!

 55. I’m really impressed with your writing talents and also with the layout in your
  weblog. Is this a paid theme or did you modify it yourself?
  Either way keep up the excellent quality writing, it’s uncommon to look
  a great blog like this one these days..

 56. Wow that was strange. I just wrote an incredibly long comment but after I clicked submit
  my comment didn’t show up. Grrrr… well I’m not writing all
  that over again. Anyway, just wanted to say superb blog!

 57. Pretty section of content. I just stumbled upon your blog and in accession capital to assert that I acquire in fact enjoyed account your
  blog posts. Anyway I’ll be subscribing to your augment
  and even I achievement you access consistently fast.

 58. Wow, marvelous blog layout! How long have you been blogging for?
  you make blogging look easy. The overall look of your
  website is magnificent, as well as the content!

 59. Cilt lekeleri, cilt tonu farklılıkları leke kremi gibi cildinizde oluşan herhangi
  bir leke için
  Hccare leke kremini deneyebilirsiniz iddalı bir marka olan bu firmanın tüm ürünleri güvenilir olduğu gibi leke kremi de güvenlidir.

  Leke kremi ; https://rebrand.ly/lekekremi

 60. Instagram takipçi satın alarak profilini büyütebilir, sonrasında hiç birşey yapmadan kişilerin seni beğenmesine hazırmısın?
  O halde hemen instagram takipçi satın al sitemizi ziyaret et, paketini 1000, 2000, 10.000 gibi seçeneklerden birini seç ister Türk
  takipçi istersen yabancı

  instagram takipçi satın al için hemen sitemizi ziyaret et

 61. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to
  my blog that automatically tweet my newest
  twitter updates. I’ve been looking for a plug-in like this for
  quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this.
  Please let me know if you run into anything. I
  truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

 62. I’m eager to uncover this page. I need to thank you for ones time only for this phenomenal read!! I certainly appreciated all aspects of it and I have you saved to fav to look at new data on your site.

 63. An amazing offer! I have quite recently sent this onto a colleague who was doing a little research on this. Also, he truth be told requested me supper since I found it for him… haha. So permit me to revamp this… . Much obliged for the feast!! In any case, no doubt, much obliged for investing some energy to examine this subject here on your site.

 64. Instagram Takipçi Satın Alma Hizmeti

  Kişiler instagram da öncelikle takipçi satın almak isterler çünkü Fazla takipçi adedi
  olan hesaplar, daha çok ilgi çeker daha çok kişinin onu takip etme isteğini uyandırır
  Bu sebepten firma, Size dilediğiniz kadar takipçi paketleri sunuyor.

  1000 takipçi den 100.000 takipçiye kadar gönül
  rahatlığı güvenli ödeme ile ,
  instagram takipçi satın al hizmetini hemen alabilirsiniz.

 65. Hey there I am so excited I found your blog page, I really found you by mistake,
  while I was searching on Google for something else, Regardless I am here now and would
  just like to say thanks for a tremendous post and a all round interesting blog (I also love the theme/design), I don’t have
  time to go through it all at the minute but I have saved it and also included your RSS feeds, so
  when I have time I will be back to read much more, Please do keep up the great work.

 66. Instagram takipçi konusu oldukça büyümüştü kişiler tarafından itibar görmekte.

  Instagram kullanıcılarının yakından ilgilendiği
  bu hizmetler sayesinde, kullanıcılar Instagram
  kapsamında ki tüm desteğe sahip olmaktadır

  Günümüzde en çok kullanılan toplumsal medya vasıtalarından Instagramı, takipçi kazanarak geliştirmek, normal
  olarak mümkündür. fakat internet ortamında binlerce takipçi site mevcut olduğu benzer biçimde her sitenin de doğal takipçi üretmediğini unutmamak
  gerekiyor. normal olarak web ortamında ki her site, naturel takipçi kazandırmayacaktır.
  Takipçi Satın AL

 67. Undeniably consider that that you stated. Your favourite justification seemed to
  be on the net the easiest factor to remember of. I say to you, I certainly get irked at the same time as folks think about
  worries that they plainly don’t recognize about.
  You managed to hit the nail upon the highest and defined out the
  whole thing without having side effect , people could take a signal.

  Will probably be back to get more. Thank you

 68. HC Retinol Serum: Bir A vitamini formu olan Retinol, ince çizgilerin ve yaşlanma belirtilerinin görünümünü
  azalttığı klinik olarak kanıtlanmış güçlü bir aktiftir.

  Retinol aynı zamanda leke oluşumuna ve ciltteki ton eşitsizliklerine karşı mücadele eder.
  Canlı, taze ve daha genç bir cilt görünümü kazandırmaya yardımcı olur.

  HC Retinol Serum’un, en ileri düzeyde konsantre edilmiş saf Hyaluronik Asit, Pentavitin (Saccharide Isomerate), Anadenanthera Colubrina Bark Extract
  ve Bisabolol ile güçlendirilmiş aktif içeriği, güçlü nemlendirici ve canlandırıcı özelliği sayesinde cildi
  sıkılaştırmaya yardımcı olur.

  HC Retinol Serum akneli ve yağlı ciltlerde, lekelerde ve ciltte oluşan A Vitamini
  eksikliğinde kullanılır.

  Bu tür ciltlerde daha iyi bir etki alınabilmesi
  için HC Çay Ağacı (Tea Tree) Temizleme Jeli ile birlikte kullanılması tavsiye edilir.

  Retinol Serum

 69. Does your website have a contact page? I’m having trouble locating it but, I’d like to shoot you an e-mail.
  I’ve got some recommendations for your blog you might be interested in hearing.

  Either way, great website and I look forward to seeing it expand over time.

 70. I’m more than happy to discover this great site.

  I wanted to thank you for your time just for this wonderful read!!
  I definitely savored every little bit of it and I have you
  saved to fav to see new information on your website.

 71. Hello everybody, here every one is sharing such
  experience, thus it’s pleasant to read this blog, and I used to pay a visit this website every day.

 72. It’s only been 40 minutes at a 2/four hold’em, online desk the
  place you were determined from the start to play smart, aggressive poker.
  Those playing cards look good, particularly at a loose table, in opposition to foolish opponents, but it surely is absolutely a hand to play
  in place, with aggression, and never early with weakness
  where a detrimental EV is guaranteed. This is
  very crucial when you might have simply received or lost a hand or two
  previously, as a result of at that time it is more likely you will play your current hand on account of previous fingers.
  You consider your busted play, and then justify it as an funding for another hand.
  The remainder of your losses all got here while seeing cheap
  flops in late place, except that once, when the small blind raised you, and then it came back round.
  The flops haven’t been hitting you yet.

  My blog post … porn site

 73. You could certainly see your enthusiasm within the article you write.
  The sector hopes for more passionate writers such
  as you who are not afraid to say how they believe.
  All the time go after your heart.

 74. Great post. I was checking continuously this weblog and
  I’m inspired! Extremely helpful info specifically
  the ultimate phase :) I deal with such info much. I used to be looking for this certain information for
  a long time. Thank you and best of luck.

 75. Instagram da Takipçi Satın Alarak Ek Gelir Sağlayabilirsin!

  İnstagram hesapları hem de önemli birer gelir kapısıdır.
  Özellikle reklam gelirleri biroldukça hesap sahibi
  için ek gelir oluşturmaktadır.
  şayet hesaplarınızda reklam alabilmek yahut Instagram üzerinden birşeyler satarak para kazanmaksa hedefiniz Türk gerçek takipçi
  paketlerini tercih etmelisiniz. Şayet bot yada bota benzer instagram takipçi satın alırsanız bunu gören hiç bir müşteri kitlesi size güvenmeyecektir.

  Hatta şunuda söylemekte fayda varki sizi takip etmek dahi istemeyebilirler.

  Bu sebepten sizleri kalitenin adresi olan takip201 e
  davet ediyoruz.
  En iyi Instagram takipçi satın alınabilir site.

  https://cutt.ly/instagramtakipcisatinal

 76. This design is spectacular! You certainly know how to keep a reader amused.
  Between your wit and your videos, I was almost moved to start my
  own blog (well, almost…HaHa!) Great job. I
  really loved what you had to say, and more than that, how you presented it.
  Too cool!

 77. Aw, this was a really nice post. In thought I would like to put in writing like this additionally – taking time and actual effort to make an excellent article… however what
  can I say… I procrastinate alot and certainly not appear to get one thing done.

 78. What’s up to all, how is the whole thing, I think every one is getting more from this web page, and your views are nice for new users.

 79. Heya i am for the first time here. I came across this board and
  I find It truly useful & it helped me out much. I hope to
  give something back and help others like you aided me.

 80. Instagram hesabınızı büyütmek ve yeni müşteriler yada
  arkadaşlara sahip olmak için çok fazla düşünmenize kesinlikle gerek yoktur.

  Geri takipler ile uğraşmak yerine hemen takip2018.com a
  giderek
  instagram Takipçi satın al işleminizi kolayca halledebilirsiniz
  Fenomen ve populer bir kişi olmak için hemen siteyi ziyaret et

  instagram takipçi satın al

 81. Good post however I was wondering if you could write a litte more on this topic?
  I’d be very thankful if you could elaborate a little bit
  more. Thanks!

 82. Howdy! Do you know if they make any plugins to protect against hackers?
  I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any recommendations?

 83. SAÇ DÖKÜLMESİNE KARŞI GÜÇLÜ VE ETKİN BAKIM

  Saç dökülmesi ile mücadele bazen zorlu bir maratona dönüşebilir.

  Bu maratona HC Doping ile bir adım önde başlayın…

  Bitiş çizgisine geldiğinizde saçlarınızdaki değişimi ve ne
  kadar güçlendiğini hissedeceksiniz…
  Üstelik hergün sadece 2 dakikanızı ayırarak.

  HC Doping’in procapil, follicusan, bitki özleri ve vitaminler içeren formülü,
  saçlarına ihtiyaç duyduğu desteği kazandırmak isteyen her yaş
  aralığındaki kadın ve erkek için uygundur.

  HC Doping’in formülünde, saçlarınızın ihtiyacı olan doğadaki yararlı bileşenler mevcuttur.

  Ayrıca bir başka ürün kullanmanızı gerektirmeyecek ölçüde zengin içeriği, saçınız için uygun oranlarda
  formülize edilmiştir. Birçok saç bakım ürünün aksine
  HC Doping oldukça kolay bir kullanıma sahiptir.
  Saçta kalıntı veya kötü koku bırakmaz. Uyguladıktan sonra
  durulamaya veya yıkamaya gerek yoktur.

  Saç BakıM

 84. Have you ever thought about writing an ebook or guest authoring on other websites?
  I have a blog centered on the same information you discuss
  and would love to have you share some stories/information. I know my audience would enjoy your work.
  If you’re even remotely interested, feel free to send me an e-mail.

 85. Yaz aylarında tercih edilebilecek cilt bakım ürünleri, nem
  ağırlıklı maskeler ve kremler olmalıdır.
  Kışın kullanılan meyve asitli, leke pigment jelleri veya yoğun kremler yazın kullanılmamalıdır.

  O hALde sizi
  En iyi LEKE KrEmi markası ile tanıştırmak istiyoruz!

 86. I am not sure where you are getting your information, but good topic.
  I needs to spend some time learning much more or understanding more.

  Thanks for fantastic information I was looking for this info for my mission.

 87. Hello There. I found your weblog using msn. This is an extremely neatly written article.

  I’ll make sure to bookmark it and return to learn more of your helpful info.
  Thank you for the post. I will definitely comeback.

 88. I every time spent my half an hour to read this blog’s articles or reviews every day
  along with a mug of coffee.

 89. HC Vitamin-C Serum, özel olarak geliştirilmiş yüksek stabilite özelliğine sahip Lipozomal Vitamin-C kompleksi
  ve en ileri düzeyde konsantre edilmiş saf Hyaluronik Asit ile formülize edilen yoğun bakım serumudur.

  Liposomal C Vitamini Serumu , Saf Hyalüronik Asit, Yeniden Diriliş Bitkisi (Glyceryl Glucoside), Pentavitin (Saccharide Isomerate) ve Anadenanthera Colubrina Bark Extract
  içeren formülü ile ciltte oluşabilecek lekeleri minimuma indirmeye ve kırışıklıkları önlemeye
  yardımcı olur. Çevresel faktörlere karşı etkili korumayı destekler.

  Yoğun nemlendirici ve tazeleyici özelliği sayesinde cildin sıkılığını
  arttırır ve aydınlanmasını destekler. Ciltteki ton eşitsizliklerine
  karşı mücadele eder.

  Kozmetik piyasasında bulunan C vitamini serumu bir
  çoğunda Askorbik Asit’in stabil olmayan %15’lük formu kullanılmaktadır.
  Bu ürünler stabil olmadıklarından zamanla okside olur, rengi koyulaşır ve doğal olarak da zamanla
  etkinliğini kaybeder.

  HC Vitamin-C Serum içerisinde stabil formda ve lipozomal kapsül
  şeklinde %3′ lük Etil Askorbik Asit kullanılmıştır.
  Lipozomal taşıyıcı sistemler, hedef noktaya
  aktif maddeyi taşımak için geliştirilen üst düzey teknolojidir.
  Ürün içindeki aktif madde (C VİTAMİNİ) cilt altına
  indikten sonra çözülür ve daha kısa sürede maksimum etki gösterir.

  Bu sayede hem uzun raf ömrü boyunca stabilitesini kaybetmeden etkisini sürdürür, hem de etkisi diğer
  formlara göre çok daha başarılıdır.

  c vitamini serumu

 90. KIRIŞIK KREMİ

  Yeniden diriliş bitkisi, tek bir damla su olmadan uzun süre hayatta kalabilmek için eşsiz ve büyüleyici bir kabiliyete sahiptir.
  Bu süre Sahra Çölü’nde 100 yılı bulabilir. Bu süre zarfında
  diriliş bitkisi tamamen kurur ve yaşadığına dair herhangi bir belirti göremezsiniz.
  Bitkinin yaprakları küçülür, solmuş ve ölü görünür.
  Ancak görünüşler aldatıcıdır; her seferinde yağmurlar başlar başlamaz bitki adına
  yakışır şekilde yeniden canlanır. Kırışıklık
  kremi Yağmurlar durduktan sonra, tekrar kurur ve bir sonraki diriliş
  mucizesini bekler.

  HC Yaşlanma ve Kırışıklık Karşıtı ürünlerde
  kullanılan Glycoin® natural, yeniden diriliş bitkisinin büyüleyici
  varlığını ve hayatta kalma stratejisini
  sağlayan yapı taşıdır. Tam kuruma sırasında, Glycoin® natural bitkinin yapısını hasara
  karşı korur. Yağmurlar geldiğinde bir enerji yükseltici görevi görür
  ve bitkinin yeniden yeşillenmesini etkinleştirir.

  Kırışıklık Kremi

 91. Takipçi Satın Alarak İşini Büyüt!

  Instagram’da nasıl takipçi kazanacağınızı anlamaya başlamadan önce, en önemli adımlardan biri hesabınızın tamamen optimize edilmesidir.
  Markanızın Instagram biyografisini hesabınızın aynası olarak düşünebilirsiniz.

  Instagram takipçi satın almak isteyen kullanıcıları, öncelikle profillerinde ne kadar takipçi
  istediklerine yönelik karar vermeleri gerekmektedir.
  İnstagram hesaplarınızda güçlü bir etkiye sahip olmak istiyorsanız takipçi sayınızı en kaliteli yaani Türk takipçi satın al işlemi
  yaparak belirli bir düzeye getirmelisiniz.
  Türk takipçiler tamamen organik olarak site üzerinde satışa sunulmuştur :
  https://cutt.ly/takipcintrcom

 92. Hello There. I found your blog using msn. This is a very well written article.
  I will be sure to bookmark it and come back to read more of your useful info.
  Thanks for the post. I’ll certainly return.

 93. Usually I don’t read article on blogs, however I
  wish to say that this write-up very compelled me to take a look at and do so!
  Your writing taste has been surprised me. Thanks, very nice post.

 94. İnstagram türk takipçi satın al hizmeti öne çikan bir profile sahip olmak
  isteyen kişilerin en fazlaca tercih etmesi
  gereken hizmetler arasinda yer almaktadir. Yoğunluğun yabanci takipçiler olmasi, ayni zamanda mevcut takipçilerin de bu durumu sorgulamasina sebebiyet
  verebilmektedir. Bu bakimdan Türk takipçiler ile çok daha reelçi ve etken bir görüntü yaratmak olanakli hale gelmektedir, Gerçek bir instagram
  kullanıcısı olarak kaliteli takipçi almak için kesinlike instagram türk takipçi satın al
  işlemi yapmalısınız

 95. İnstagram Takipçi Satın Alınabilir Kaliteli Site!

  İnstagram hesaplarınızın aktif ve yükselen bir takipçi grubuna haiz olması için son yıllarda takipçi
  satın alma işlemi yapılıyor. Bu işlem sayesinde takipçi rakamlarınızın artması olası oluyor.

  Hesabınızın tercih edilme olasılığını arttırmak için instagram takipçi satın almak en kolay yol olduğunu hepimiz biliyoruz.

  aktif bir hesap sahibi olmak için bu kolay seçeneklerden yararlanabilirsiniz.

  Hesaplarınızla ses getirmek istiyor ve size özel bir hesap özelliği
  kazandırmak için instagram takipçi satın almak ve beğeni sayılarına da özen işaret etmek örutubet taşır.
  Takipçi satın alma ve gönderme hizmetleri arasında şifresiz takipçi alma işlemi de bulunuyor.

  İnstagram takipçi satma sayfaları genellikle otomasyon sistemine dayalı bir halde çalışır.
  Tek yapmanız gereken sitemize giderek size uygun paketi seçmek olacaktır…

  Başlatmış olduğunuzda takipçileriniz hesaba gelmeye başlar.
  bu şekilde takipçileriniz yavaş yavaş profilinizde görünmeye adım atar.

  Siz de hizmetimizden memnun kalmış olduğunız için daha da güvenle yapabilirsiniz.
  Bu da en hızlı şekilde takipçi satışı gerçekleştiren platform olduğumuzu destekler.

  instagram takipçi satın al

 96. Hi there very cool website!! Man .. Beautiful .. Amazing ..
  I will bookmark your site and take the feeds additionally?
  I’m glad to seek out so many helpful info here within the submit, we’d like work out more strategies on this regard, thank you for sharing.
  . . . . .

 97. Sosyal medya günümüzde oldukça önemli bir yere sahiptir.
  Bu neden ile pek çok kişinin bu ağlarda hesabı vardır ve aktif kullanıcılardır.
  Hayatları, giydikleri ve yediklerini paylaşıp eğlence amaçlı bu platformda olan kişilerin yanı sıra bu platformları kazanç olarak değerlendirenler de
  fazla olur. Instagram üzerinden pek çok firma satışlarını
  artırmayı düşünürken bireysel hesaplar için de fenomen olma arzusu vardır.
  Sizde satışlarınızı arttırmak için instagramtakipz.com dan dilediğiniz kadar instagram Takipçi Satın Al

 98. Takipçi Alarak Fenomen yada İş hayatınızı büyütebilirsiniz
  Instagram’ da var olmak ve tanınmak için belli bir kitleye sahip olmaktan geçer.
  Bu kitleye sahip olmanın yolu öncelikle doğal şekilde ilerlemek olur.
  Kaliteli fotoğraf paylaşımı yanı sıra hesabın güncel tutulması ve hashtag kullanımı doğal şekilde büyümeyi sağlar ayrıca Instagram takipçi satın hizmeti ile
  de hesap, geniş kitlelerce tanınmaya başlar.
  Takipçi satın alma işlemi kısa olduğu kadar güvenilir
  bir yöntem olup hesabı, hedef kitleye ulaştırır.
  Hesapta paylaşılan gönderiler bu sayede Instagram keşfet’e de düşer.
  Bu alanda görülen her hesap, daha fazla takipçi elde etme
  imkânı bulur.
  Takipçi Satın Al

 99. Instagram Takipçi Satın Almanın Gelecekte Size Faydaları
  Günümüzde milyonlarca sosyal medya meraklısının tercih ettiği Instagram’ da en değer verilen şey
  takipçi sayısı olur. Sosyal medya hesaplarını büyütmek amacı ile kullanılan Takipçi Satın Al
  yöntemi çok kullanılır. Bu yöntem ile hesap, önerilen sayfa haline gelip hızlıca
  yükselir. Bu yöntemin başlıca avantajları arasında beğeni ve yorumlar ile etkileşimin artması yer alır.

  Sosyal medya ’da aynı pozisyonda olan rakiplerin önüne geçilir böylelikle daha fazla
  izlenme, beğeni ya da ürün satışı yapılır. Takipçi sayısının fazlalığı ayrıca hesabın daha kaliteli ve güvenli görünmesini sağlar.
  Arama olduğunda daha fazla görünüm elde edildiği gibi ziyaret trafiği, paylaşım ve profil istatistikleri
  artar.

 100. When someone writes an article he/she maintains the thought of a
  user in his/her brain that how a user can be aware of it.
  Thus that’s why this piece of writing is perfect.
  Thanks!

 101. It’s hard to find knowledgeable people in this particular subject, however, you sound like
  you know what you’re talking about! Thanks

 102. İnstagram Takipçi Satın Al
  İnstagramda ürün satışları sıklıkla tercih edilen imkanlardan biridir.
  Firmalar marka bilinirliğini arttırmak amacıyla da İnstagramı tercih etmektedir.
  Peki, İnstagram takipçi satın al seçenekleri nelerdir?

  instagram takipçi satın al ucuz
  instagram takipçi satın al 1 tl paketi, en ucuz fiyat ile
  instagram takipçi sayısı arttırma fırsatını size sunan bir pakettir.

  Ancak kısa zaman içerisinde takipçi sayısında düşüş gözlemlenmektedir.
  Bunun dışında instagram bot takipçi, instagram 20 K
  takipçi veya instagram takipçi satın al 5 tl gibi kampanyalar ile
  karşılaşmanız mümkündür.

  https://bit.ly/instagram-takipci-satinal

 103. I do agree with all of the ideas you’ve presented in your post.
  They are really convincing and will certainly work.
  Nonetheless, the posts are very short for newbies.
  May just you please lengthen them a bit from subsequent time?

  Thanks for the post.

 104. Thanks for every other informative blog. The place else may I get that kind of information written in such a perfect
  method? I’ve a project that I am simply now running on, and I have been on the glance
  out for such information.

 105. En iyi leke kremi markası

  Türkiyenin lider kozmetik firması olan hccare sizlere
  en iyi ödüllü leke kremi markasını sunuyor,
  Cilt lekelerine karşı kesin çözüm olan bu en iyi leke kremini kullanmadan karar vermemenizi tavsiye ediyoruz.

  En iyi Leke Kremi

 106. Heya i’m for the first time here. I came across this
  board and I find It truly useful & it helped me out much.

  I hope to give something back and aid others like you helped me.

 107. I simply need to say I am amateur to websites and truly delighted in this blog. Likely I’m intending to bookmark your site . You certainly have fantastic articles. Respects for imparting to us your site.

 108. This is the correct blog for any individual that expects to find this subject. You perceive such a lot of its practically difficult to contend with you (not that I truth be told would want?HaHa). You undoubtedly recast a point that has been published content to a blog about for a long time. Awesome stuff, simply fantastic!

 109. Tiktok izlenme Satın Al

  Türkiye ve dünyada bir anda yıldızı parlayan tiktok video izlenme uygulaması çok kısa
  sürede şüphesiz en çok izlenen video uygulaması arasına giriş
  yaptı
  bir çok kişi bu video izlenme sitesi üzerinden para kazanmaya
  başlayarak
  birbirinden çeşitli videolar yayınlamışlardır. Sizde bu tür video yayınlayarak
  bütçenize katkıda bulunmasını dilerseniz videolarınızın keşfete düşmesi
  gereklidir.

  Keşfet için Tiktok izlenme satın al

 110. Right here is the perfect webpage for everyone who wants
  to find out about this topic. You realize a whole lot its almost tough to
  argue with you (not that I personally will need to…HaHa).
  You definitely put a brand new spin on a topic which has been written about for decades.
  Excellent stuff, just wonderful!

 111. you are really a just right webmaster. The site loading pace is incredible.
  It sort of feels that you’re doing any unique trick.
  Moreover, The contents are masterwork. you’ve performed a great activity
  on this subject!

 112. That is an excellent tip particularly to those new to the blogosphere. Basic yet precise data… Thank you for sharing this one. An absolute necessity read post!

 113. I’m amazed, I have to admit. Seldom do I encounter a blog that’s both equally educative and entertaining, and without a doubt, you have hit the nail
  on the head. The issue is something that too few people are speaking intelligently about.
  Now i’m very happy that I found this during my hunt for something
  relating to this.

 114. Hi there! I know this is kind of off-topic but I needed
  to ask. Does building a well-established website like
  yours require a lot of work? I’m completely new to writing a blog but I do
  write in my journal on a daily basis. I’d like to start a blog so I can share
  my experience and thoughts online. Please let me know if you have any
  ideas or tips for new aspiring blog owners. Appreciate it!

 115. It’s elusive experienced individuals about this point, be that as it may, you sound like you hear what you’re saying! Much obliged

 116. Attractive section of content. I just stumbled upon your website and in accession capital to assert that I acquire in fact enjoyed account your blog posts.

  Any way I’ll be subscribing to your feeds and even I achievement
  you access consistently rapidly.

 117. Having read this My partner and i believed it had been very enlightening.
  My partner and i appreciate you investing some time in addition to energy to put this content together.
  I actually once more find me personally spending a whole lot of time each reading and commenting.

  먹튀사이트

 118. It’s almost difficult to track down instructed individuals in this specific point, nonetheless, you sound like you hear what you’re saying! Much appreciated

 119. Howdy extremely cool site!! Man .. Great .. Awesome .. I’ll bookmark your blog and take the feeds moreover?

 120. In the wake of taking a gander at a couple of the blog articles on your page, I really like your method of composing a blog. I book-stamped it to my bookmark site list and will inquire soon. If it’s not too much trouble, look at my site also and disclose to me how you feel.

 121. Hi to all, the contents present at this website are in fact remarkable for people knowledge, well, keep up the good work fellows.

 122. Im dazzled, I should state. Actually infrequently do I experience a blog webpage that?s both educative and furthermore entertaining, and let me advise you, you have really nailed it. Your idea is great; the issue is something that not almost enough individuals are talking cleverly around. I’m incredibly fulfilled that I ran over this as I continued looking for something identifying with this.

 123. Admiring the dedication you put into your website and detailed information you offer.
  It’s good to come across a blog every once in a while that isn’t the same unwanted rehashed material.
  Great read! I’ve bookmarked your site and I’m including your RSS feeds to my Google account.

 124. Link exchange is nothing else except it is just placing the other
  person’s weblog link on your page at proper place and other person will also
  do similar in favor of you.
  Kit

 125. Hi! Someone in my Myspace group shared this website with us so I came to check it out.
  I’m definitely loving the information. I’m bookmarking and will be tweeting this to my followers!
  Outstanding blog and terrific design and style.

 126. Do you have a spam problem on this site; I also am a
  blogger, and I was wondering your situation; many of us have developed some nice practices and we are
  looking to swap strategies with others, be sure to shoot me an e-mail if interested.

 127. Good gracious! Mind blowing article man! Much obliged, However I am going through issues with your RSS. I don’t comprehend the motivation behind why I can’t go along with it. Is there any other person getting indistinguishable RSS issues? Anyone who realizes the appropriate response can you compassionately react? Thanx.

 128. An inspiring conversation is unquestionably worth remark. There’s no uncertainty that that you should expound more regarding this matter, it probably won’t be an untouchable matter yet by and large people don’t discuss such subjects. To the following! All the best!

 129. Excellent way of explaining, and fastidious piece of writing to obtain information on the topic of my presentation subject,
  which i am going to present in university.

 130. Hi, I do believe this is a great web site. I stumbledupon it ;
  ) I may revisit yet again since i have saved as a favorite
  it. Money and freedom is the greatest way to change,
  may you be rich and continue to help others.

 131. Hi friends, nice article and good arguments commented here, I
  am actually enjoying by these.

 132. I have been exploring for a little bit for any
  high quality articles or blog posts on this sort of space .
  Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this website.

  Reading this information So i am glad to convey that I’ve a very just
  right uncanny feeling I discovered exactly what I needed.

  I most definitely will make certain to do not overlook this web site and
  give it a look on a continuing basis.

 133. I was wondering if you ever thought of changing the structure of your website?
  Its very well written; I love what youve got to say.

  But maybe you could a little more in the way of content so
  people could connect with it better. Youve got an awful lot of text
  for only having one or 2 images. Maybe you could space it out better?

 134. I’ve learn several good stuff here. Certainly worth bookmarking for revisiting.
  I wonder how a lot effort you put to create this
  type of magnificent informative web site.

 135. My partner and I stumbled over here different web address and thought I might
  check things out. I like what I see so now i am following
  you. Look forward to looking at your web page for a second time.

 136. Hi there! This article couldn’t be written any better! Looking at this post reminds me of my previous roommate!
  He always kept preaching about this. I’ll forward this article to him.
  Fairly certain he’ll have a very good read. Thank
  you for sharing!

 137. Definitely believe that which you stated. Your favorite justification appeared to be on the web the
  simplest thing to be aware of. I say to you, I definitely get annoyed while
  people consider worries that they just do not know about.
  You managed to hit the nail upon the top as well as defined out
  the whole thing without having side effect , people could take a signal.
  Will likely be back to get more. Thanks

 138. Excellent post. I used to be checking continuously this blog and I am inspired!
  Extremely helpful info specially the final section :) I maintain such information much.
  I was looking for this particular info for a long time. Thanks and best
  of luck.

 139. Just desire to say your article is as surprising. The clarity in your post is just spectacular and i can assume you’re an expert on this subject.
  Fine with your permission let me to grab your RSS feed to
  keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the rewarding work.

 140. I’m really loving the theme/design of your blog. Do you ever run into any
  internet browser compatibility problems? A number of
  my blog readers have complained about my website not operating correctly in Explorer but looks
  great in Chrome. Do you have any recommendations to help fix this problem?

 141. I would like to voice my admiration for your kind-heartedness suppoirting
  people that actually need help with your question. Your special dedication to getting the
  solution all around appeared to bbe rther functional and has in every case helped pople just like me to attain their desired goals.
  Your persoonal helpful report signifies a great deal to me and additionally to my office workers.

  Warm regards; from all of us.

 142. Hi there! I could have sworn I’ve been to this site before but after checking through
  some of the post I realized it’s new to me.
  Nonetheless, I’m definitely happy I found it and I’ll be book-marking and checking back often!

 143. Wydział
  Budownictwa

  Wydział
  Elektryczny

  Wydział Inżynierii Mechanicznej
  i Informatyki

  Wydział Inżynierii Produkcji i Technologii Materiałów

  Wydział
  Infrastruktury
  i Środowiska

  Wydział
  Zarządzania

  Politechnika Częstochowska

  ul. J.H. Dąbrowskiego 69, 42-201 Częstochowa

  NIP: 573-011-14-01, Tel.: (34) 3255-211

  BIP Biuletyn Informacji Publicznej
  Zamówienia publiczne
  Informacje o cookies
  Deklaracja Dostępności

  ePUAP Adres skrytki podawczej Politechniki Częstochowskiej
  w systemie epuap: /PolitechnikaCzestochowska/SkrytkaESP(link is external)

  Copyright © Politechnika Częstochowska. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  Viagra a żaczek

 144. Attractive component of content. I just stumbled upon your site and in accession capital
  to claim that I acquire in fact loved account your blog posts.

  Anyway I’ll be subscribing for your augment or even I success you get right of
  entry to constantly rapidly.

 145. I savor, lead to I found exactly what I was looking
  for. You’ve ended my four day lengthy hunt! God Bless you man. Have
  a great day. Bye

 146. Slots have always been a source of entertainment for all. In the past, land based casinos used to host simple yet attractive slot machines

 147. that could turn the reels. However, as technology progressed, games were accessible on the internet. The credit for this obviously goes to Microgaming, as they introduced world’s very first online casino.

 148. adopted by networked casinos, to attract gamers to their site. On the contrary, gamers easily give in to it intentionally,

 149. recommended, especially for slot seekers who consider it as their favourite pastime. For all those who are in doubt, play

 150. What i do not understood is in fact how you’re not
  actually a lot more smartly-favored than you might be now.
  You’re very intelligent. You understand thus significantly in relation to
  this subject, made me in my view consider it from a lot of various angles.
  Its like men and women are not involved except it is something to accomplish
  with Lady gaga! Your individual stuffs nice. At all times take care of
  it up!

 151. Good web site you have here.. It’s difficult to
  find high quality writing like yours these days.
  I really appreciate people like you! Take care!!

 152. I ddo not know whether it’s just me or if perhaps everyone else encountering problems wioth your website.
  It appears as though some of the text witrhin your content are running off the screen. Can somebody
  else please coomment and let me know if this is happening to
  them as well? This may be a problem with my internet browser because I’ve had this happen previously.
  Thanks
  site

 153. Thanks for the marvelous posting! I quite enjoyed reading it, you’re
  a great author. I will make sure to bookmark your
  blog and may come back at some point. I want to encourage
  you to definitely continue your great job, have a nice
  afternoon!

 154. Helllo there! I could have sworn I’ve been to this bloog before
  but after looking at some oof the articles I realized it’snew to me.
  Anyhow, I’m certainly happy I found it and I’ll be
  boookmarking it and checking back frequently!
  web page

 155. Fascinating blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?

  A design like yours with a few simple tweeks would really make my
  blog shine. Please let me know where you got your
  theme. Many thanks

 156. Hi, i feel that i saw you visited my blog so i came to
  return the choose?.I am attempting to in finding issues to improve my
  site!I suppose its ok to use some of your concepts!!

 157. Do yyou have a spam problem on this website; I also am a blogger,
  and I was wondering yor situation; wwe have created some nice practices
  and we are looking to exchange techniques with other folks, why not shoot me
  an email if interested.
  webpage

 158. excelllent publish, very informative. I ponder why the opposite experts off this sector do not realize this.

  You must continue your writing. I am confident, you have
  a huge readers’ base already!

 159. If some one needs expert view on the topic of blogging
  and site-building after that i advise him/her to visit this website,
  Keep up the good job.
  website

 160. Amazing! Tһiѕ blog looks exactly like my old one!
  It’ѕ on a completeⅼy different subject bᥙt it һas pretty much
  tһe ѕame layout аnd design. Excellent choice ⲟf colors!

 161. Whats up very cool site!! Guy .. Excellent ..
  Wonderful .. I’ll bookmark your site and take the feeds additionally?
  I’m glad to seek out so many useful information right here in the put
  up, we want develop more techniques in this regard, thanks for sharing.
  . . . . .

 162. hey there and thank yoou on your info – I’ve definitel picked up anything new
  from proper here. I did alternatively expertise a few technical issues the use of this website, as I experienced too reload the website lots of instances previous
  tto I may get it to load correctly. I had been considering iif
  you web hosting is OK? Now not that I am complaining, but sluggish loading instances times will
  often impact yor placement in google and could harm your high quality
  score if ads and ***********

 163. where you pull rabbits from the hats to reveal cash prizes of up to 50500 coins. The slot also features a free spins round, ต้น

 164. พนันออนไลน์ http://www.warr8.com พนันออนไลน์ที่มีตามกระแสแบบที่ไม่ซ้ำใคร สำหรับลิง์รับทรัพย์หรือระบบแนะนำเพื่อน ถือเป็นช่องทางรวยในตอนนี้

 165. The wide bet limits are suitable for all types of players and, while not numerous, the bonus features offer plenty of big rewards. ต้น

 166. I think this is among the most important info for me.
  And i’m glad reading your article. But want to remark on few
  general things, The website style is great, the articles is really nice :
  D. Good job, cheers

 167. Hello, i think that i saw you visited my site so i came to “return the favor”.I am trying to find things
  to enhance my site!I suppose its ok to use some of your ideas!!

 168. As one of the online players, you can find several sites, offering their slot games of various types. ต้น

 169. Hi there, I would like to subscribe for this website to obtain latest updates, therefore where can i do it please assist.

 170. Nice post. I was checking constantly this blog and I am impressed!
  Very useful info specially the last part :) I care for such information a lot.
  I was looking for this certain info for a long time.
  Thank you and best of luck.

 171. Thank you for the auspicious writeup. It in truth
  used to be a enjoyment account it. Look advanced to far brought agreeable from you!
  However, how could we be in contact?

 172. Pingback: buy priligy no prescription

 173. This website was… how do you say it? Relevant!!
  Finally I have found something which helped me.
  Many thanks!

 174. Hi! Do you use Twitter? I’d like to follow you if
  that would be ok. I’m undoubtedly enjoying your blog and look forward to new posts.

 175. Wonderful site үⲟu haνe here but I ѡas curious іf you knew օf any discussion boards tһɑt cover the ѕame topics dіscussed іn this article?
  I’d really ⅼike to be a part оf community wheге I can ցet opinions from otheг experienced individuals
  thаt share tһe sɑme inteгest. Іf уou have any recommendations, рlease let me know.
  Thankѕ!

 176. This web site truly has all of the information I needed about this subject and didn’t
  know who to ask.

 177. These extras usually hide so beloved by fans of fruit machines treats such as huge multipliers, free shots, and incredible chain reactions able to “kill” a large number of different fishes.ต้น

 178. In a November 2020 interview with one of the largest gaming portals out there, Marcus Honney said “PopWins™ is something that’s likely to become part of our DNA and will be a regular feature of future releases for now”. ต้น

 179. Good day! I know this is kinda off topic but I was wondering if you
  knew where I could get a captcha plugin for my comment form?
  I’m using the same blog platform as yours and I’m having
  difficulty finding one? Thanks a lot!

 180. Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and
  wishedd to ssay tbat I have truly enjoye surfing around your blog posts.
  In any case I will be subscribing to your feed and I hope you write again soon!
  web site

 181. Pingback: hydroxychloroquine use for covid19

 182. I constantly spent my half an hour to read this website’s articles everyday along with a mug of
  coffee.

 183. I have been surfing online greater than 3 hours nowadays,
  yet I by no means discovered any interesting article like
  yours. It is pretty price enough for me. In my view, if all site owners and bloggers made just right
  content as you probably did, the net will be a lot more helpful than ever before.

  Feel free to surf to my blog :: hcg injections online

 184. I’m impressed, I must say. Rarely do I encounter a blog that’s both equally
  educative and amusing, and let me tell you, you have hit the nail
  on the head. The issue is something which not enough folks are speaking intelligently
  about. I am very happy that I stumbled across this during my
  search for something concerning this.

 185. I think that everything said made a lot of sense. However, think about this, what if you
  composed a catchier title? I ain’t saying your information is
  not good, however what if you added a headline to maybe grab a person’s attention? I mean Artikkeli 1, Kahden muuttujan koropleettikartta | Helin TVT3-blogi is a little plain. You
  ought to glance at Yahoo’s home page and note how they create
  news titles to grab viewers interested. You might add a video or a
  related pic or two to grab people interested about what you’ve got to say.

  Just my opinion, it might make your website a little livelier.