Kurssikerta 6, Varo näppäilyvirheitä

Kuudennella kurssikerralla tutustuttiin GPS-paikantimeen, sillä kerättyjen tietojen esittämiseen kartalla, geokoodaamiseen ja pistemuotoiden tiedon tuottamiseen kartalle. Kurssikerran blogitehtävänä oli tuottaa kolme mielellään erilaista karttaa maanjäristyksistä, ja arvioida niiden soveltuvuutta opetusmateriaaliksi.

Kurssikerrasta lyhyesti

Oman osaryhmämme kanssa kartoitimme Kumpulan kampuksen lähialueiden suojateitä. Kaikki meni muuten varsin hyvin, mutta koordinaatteja Exceliin kirjatessa tuli pieni näppäilyvrihe, jonka seuraksena puolet suojateistä sijaitsivat jossain Mikkelin suunnalla. Tästä opimme, että aineisto kannattaisi tarkistaa ainakin kerran, ennen kuin epäilee virhettä paikkatieto ohjelmassa. Muuten varsin näppäriä ja helppoja toimintoja.

Maanjäristyskartoista

Tein kolme erillistä karttaa yli 7,0, yli 8,0 ja yli 9,0 richterin maanjäristyksistä 13.5.1992 alkaen kurssikerran päivämärään 22.3.2012 asti. Kyseiset päivämäärät valitsin lähinnä huvikseni  ja nähdäkseni suurinpiirtein montako suurehkoa maanjäristystä elinaikanani on tapahtunut. Mikäli todella käyttäisin näitä karttoja opetukseen, olisin valinnut jonkin toisen ajanjakson, vaikkapa viimeiset 5 tai 10 vuotta tai sitten oppilaiden elinajan. Karttoina nämä kolme ovat ihan ok, mutta eivät todellakaan parasta tasoani. Maailmankartassa pohjoisnuolta ei tarvita, mutta mittakaava ja legenda olisivat silti varsin mukavat, mikälie aivopieru ollut kun jääneet laittamatta. Kartassa tosin on vain yksi symboli, joten pienellä arvailulla tarkoituksen voinee saada selville. Värit ovat sentään toimivat! Sininen meri on looginen ja mantereet mukavan haalean tasavärisiä, joten punaiset vinoneliöt, jotka symboloivat järistyskeskuksia erottuvat hyvin.

Kuva 1, yli 7,0 Richterin maanjäristykset

 

 

 

Kuva 2, yli 8,0 Richterin maanjäristykset

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuva 3, yli 9,0 Richterin maanjäristykset

 

Ilmiöstä

Mielestäni kartoilta käy varsin hyvin ilmi, että mitä heikompi maanjäristys niin sitä useammin saman tasoisia esiintyy. Yli 9 richterin järistyksiä on vain kaksi viimein 20 vuoden aikana, mutta yli 7 ricterin järistyksiä on jo useampi sata. Alle seitsemän richterin järistyksiä taas oli niin paljon, että käytössä olevat ohjelmat eivät kyenneet käsittelemään niiden määrää vaan kaatuivat. Mieluiten en opettaisi näiltä kartoilta, vaan tekisin uudet ja paremmat tai käyttäisin muuta materiaalia.

Kurssikerran tehtävänä oli myös etsiä maanjäristyksiin tai muihin niihin liittyviin ilmiöhin jonkinlaista visualisointia, eli karttoja tai kuvia. Etsintäretkelläni törmäsin mielestäni todella hyvään karttaan, jonka tekijäkin löytyy yllättävän läheltä. Tässä(https://blogs.helsinki.fi/annaylin/files/2012/02/maanjaristukset.jpg) Anna Ylisen tällä kurssikeralla tekemässä kartassa näkyvät yli 6 magnitudin maanjäristykset viimeisen kolmenkymmenen vuoden ajalta. Ylinen itse kertoo kartastaan näin:” Halusin myös esittää kaikki erisuuruiset maanjäristykset samalla kartalla, sillä minusta tällöin asian informaatio on selkeämpi. Esiintyneet järistykset on kuvattu omilla väreillään ja vielä niin että tuhoisammat esitetty hälyttävällä punaisella, pienemmät neutraalilla keltaisella ja kaikkein vaarattomimmat lähes positiivista kuvaavalla vihreällä värillä.” Mielestäni Ylinen on tehnyt karttansa kanssa todella hyvää työtä, ja siksi valitsin sen yhdeksi tämän kurssi kerran vertailukohteistani.

Kartoiltani pystyisi (jos olisi pakko) maanjäristysten lisäksi opettamaan joitakin laattarajoja, tai ainakin pystyisi laittamaan oppilaat arvamaan missä laattojen rajat voisivat mahdollisesti sijaita. Tältä (http://johomaps.com/world/worldtecton.html) kartalta saa kuitenkin huomattavasti paremman kuvan litosfäärilaatoista, niiden rajoista ja eri rajatyypeistä. Maanjäristyksiin liittyy liitosfäärilaattojen lisäksi usein myös vulkaanista toimintaa, joten tässä erittäin mukava interaktiivinen kartta maailman tulivuorista: http://www.cccarto.com/volcanofinder.html .

Yhteenveto

Kurssikerralla tuli opittua monta uutta ja hyvää keinoa MapInfon ja muiden paikkatieto-ohjelmien kanssa työskentelyyn. Maanjäristyskartat eivät olleet erityisen onnistuneita, mutta ainakin perusasiat ovat jokseenkin kunnossa. Lisäksi tiedän maanjäristyksistä, laattatektoniikasta ja vulkanismistä yleisesti aika paljon, kun aihe on ihan pienestä asti kiinnostanut, joten tekstikin jäi hiukan yksitoikkoiseksi, kun suurin osa asioista tuntuu itsestäänselvyyksiltä.

Lähteet:

Tectonic Plates of the Earth (2012). 11.3.2012

<http://johomaps.com/world/worldtecton.html>

Volcano finder (2012). 11.3.2012

<http://www.cccarto.com/volcanofinder.html>

Ylinen, A. (2012). Kuudes kurssikerta – Pelikoneita ja maanjäristyksiä 11.3.2012

<https://blogs.helsinki.fi/annaylin/2012/02/21/kuudes-kurssikerta-pelikoneita-ja-maanjaristyksia/>

9 thoughts on “Kurssikerta 6, Varo näppäilyvirheitä

  1. The Zune concentrates on being a Portable Media Player. Not a web browser. Not a game machine. Maybe in the future it’ll do even better in those areas, but for now it’s a fantastic way to organize and listen to your music and videos, and is without peer in that regard. The iPod’s strengths are its web browsing and apps. If those sound more compelling, perhaps it is your best choice.

  2. Your style is very unique compared to other people I have read stuff from. I appreciate you for posting when you have the opportunity, Guess I’ll just bookmark this blog.

  3. This put up is truly helpful. I’m able to override author’, email’ and url’ default settings, but I am not able to override comment_field’, it is getting duplicated, i.e. the default textarea is also appearing with my custom comment textarea. Any help would be appreciated.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *