7. ja viimeinen kurssikerta, Ongelmia ja pientä kehitystä

Kurssikerran tarkoituksena oli soveltaa kurssilla opittuja taitoja oman vapaavalintaisen kartan laatimiseen. Kartan laadintaan tarvittavat aineistot tuli itse etsiä netistä ja muokata niitä sopiviksi, jotta ne soveltuivat oman kartan käyttötarkoituksiin. Juho Leskinen totesi blogissaan “Vapaus ei ole helppoa.”, koska oman kartan sai laatia mistä aiheesta tahansa oli vaikeaa valita järkevä aihe, josta kartan nyt laatisikaan. Päädyin kuitenkin itse luomaan teemakartan Suomen kuntien nettomuuton mahdollisista vaikutuksista kuntien talouden yli-ja alijäämiin.

Oman kartan laadintaprosessia

Oman teemakartan luomiseksi latasin ensin paITulista Suomen vuoden 2020 hallinnollisten alueiden aineiston, josta sain tarvitsemani maakuntien alueellisen jaon QGissiin. Seuraavaksi etsin Tilastokeskuksen StatFin-tietokannasta taulukkomuodossa tietoa maakuntien nettomuutosta ja tilinpäätöksistä, joiden ulkoasua parantelin sitten itse excelissä, jotta sain ne kätevästi QGissiin csv-tiedostoina. Tämän jälkeen alkoivat ongelmat, kun en saanut tietokantoja yhdistettyä enkä ymmärtänyt mikä oli vikana 🙁  Sain onneksi opettajalta apua moneen otteeseen ja saimme ongelman vihdoin ratkaistua ja tietokannat yhdistettyä.

No sain vihdoin jonkinnäköisen teemakartan aikaan, mutta siitä ei tullut hirveän informatiivinen. Koitin muuttaa nettomuuton tietoja prosenteiksi, jotta kartta olisi vähän selkeämpi enkä onnistunut, vaikka yritin googlen avulla moneen otteeseen erilaisia toimintoja.  Nyt kartassa (kuva 1.) näkyvät pylväsdiagrammit näyttävät vain muuttovoittokunnat ja tilinpäätöksetkin ovat vähän haastavat hahmottaa.  Kuvan 1. kartasta ei voi hirveästi päätellä mitään vedenpitäviä päätelmiä tilipäätösten ja nettomuuton välillä.

Kuva 1. Suomen maakuntien tilinpäätösten ali-ja ylijäämät ja muuttovoittokunnat 2018

Mietteitä kurssista

QGis tuntuu kyllä itselleni kaiken kaikkiaan aika haastavalta ja toimintojen hahmottaminen on tosi vaikeaa. QGissin näpertäminen on kuitenkin ihan kivaa puuhaa silloin kun karttojen ja analyysien tekeminen sujuu toivotulla tavalla. Muiden blogeja selatessa huomasin, että jotkut kurssitoverit olivat saaneet aikaan todella hienoja ja informatiivisia karttoja. Itse olen oppinut nyt kurssilla käyttämään vasta ihan perustoimintoja. Toivottavasti opintojen edetessä QGissin käyttö harjaantuu ja ihan niiden simppeleimpienkin analyysien tekeminen ei enää tuota ongelmia, aika näyttää 🙂

Lähteet:

Juho Leskinen. Viimeinen näytös: Yhdysvaltojen koulutustaso ja äänestyskäyttäytyminen. Viitattu 18.03.2020 https://blogs.helsinki.fi/juhongem1/

kartan tuottamisessa käytetyt aineistot:

Paituli paikkatietopalvelu: https://avaa.tdata.fi/web/paituli/latauspalvelu

StatFin-tilastotietokanta: https://www.stat.fi/tup/statfin/index.html

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *