2 kurssikerta, asiaa projektioista

 

Kurssikerran ideana oli saada käsitystä eri projektioiden käyttöön liittyvistä ominaisuuksista QGississä. On tärkeää ottaa huomioon projektioiden väliset muutokset pinta-aloissa. Tätä havainnollistettiinkin vertailemalla eri projektioiden pinta-alan muutoksia rajatulla alueella. Harjoituksessa piirsin QGississä Suomineidon päälle kolmion muotoisen hatun, jonka pinta-alan muutoksia taulukoin. Taulukoinnin avulla voi hyvin havainnoillistaa eri projektioiden välisiä eroja pinta-aloihin. Taulukoinnin lopputulokset ovat alla taulukossa 1. Taulukosta 1. voidaan huomata, että projektoiden välillä voi olla huomattaviakin eroja pinta-alojen koon muutoksissa esimerkiksi vertailtaessa Spehere Mercator projektiota ja Abersin projektiota.

Taulukko 1. Eri projektioiden pinta-alojen ja pituuksien vertailua QGissin avulla.

Toisessa kurssikeralla tehdyssä harjoituksessa ideana oli vertailla eri projektioiden välisiä pinta-alan muutoksia eri aluiella Suomessa. Projektiot vääristävät aina jotakin kartan ominaisuutta ja se taas vaikuttaa kartan informaation hahmottamiseen. Ulrika Ainasoja tekikin projektioiden käytöstä hyvän johtopäätöksen: “Johtopäätöksenä voidaankin sanoa, että käytetyillä projektioilla on merkitystä karttojen luettavuuteen sekä niistä muodostuviin mielikuviin. Siksi onkin tärkeää valita aineiston esittämiseen kulloinkin parhaiten soveltuva projektio.”

Kurssikerralla tehdyn tehtävän tekemisen hahmottaminen oli minulle ylitsepääsemättömän haastavaa ja yritin laatia kurssikerran karttaa useaan otteseen omatoimisesta, mutta homma tyssäsi aina samaan kohtaan, jossa QGissiin oli tarkoitu saada kaksi projektiota auki samanaikaisesti.  Saana Järvisen blogia lukiessa selvisi, etten ollut ainoa joka oli “aivan pihalla” QGissin kanssa. Sain kuitenkin apua avuliaalta kurssikaverilta, joka opasti kohta kohdalta mitä piti tehdä ja ilman apua en olisikaan tosiaan saanut karttaa valmiiksi. En ihan siltikään ymmärtänyt mitä harjoituksessa oikeasti tehtiin, mutta sain luotua yhden kartan (Kuva 1.), jossa on havainnollistettu Mercatorin projektion ja ETRS-TM35FIN -projektion välisiä eroja vertailuprosenttien avulla.

Kuva 1. Vertailuprosentit kunnittain Suomessa Mercatorin projektion ja ETRS-TM35FIN -projektion välillä.

 

Lähteet:

Ainasoja. U. Tietokantojen käsittelyä sekä eri projektioiden vertailua Käyty: 30.03.2020

https://blogs.helsinki.fi/ulrikain/

Järvinen. S. Geoinformatiikan menetelmät, 2. kurssikerta Käyty: 30.03.2020

https://blogs.helsinki.fi/jarvsaan/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *