6 kurssikerta, erinäisiä hasardeja ja pi(l)kkuvikoja

Valitettavasti en päässyt tälle kurssikerralle, joten suoritin kerran itseopiskeluna kotona. Luin muiden blogeista, että kurssikerralla oli päästy keräämään itse dataa sovelluksella nimeltä Epicollect5. Muun muassa Vilma Koljosen blogissa datan keräämistä oli kuvailtu näin “Sovellus paikansi sijaintimme ja kohteen merkinnän yhteydessä määrittelimme kohteen laatua. Kysymyksinä oli esimerkiksi kohteen turvallisuus sekä kohteen viihtyvyys. Arvioimme jokaisen kysymyksen asteikolla 1-5”.  Muiden blogeja lukemalla pääsi ihan hyvin jyvälle siitä, mitä kurssikerralla oli saatu sovelluksen avulla aikaiseksi.

Hasardeja kartalla

Kurssikerran itsenäistehtävän ideana oli luoda itse hasardeihin liittyviä karttoja QGissin avulla. Törmäsin tietysti taas heti alussa ongelmiin, kun latasin tietokoneelleni Moodlesta löytyvän 6 kurssikerran aineistopaketin. Lataamani aineistot latautuivat jonkin sortin error.exe -tiedostoina enkä saanut tarvittavaa taustakarttaa auki QGissillä. Muistinkin sitten, että kurssilla on joskus jossain yhteydessä näytetty NaturalEarthData.com -sivusto, josta löytyy ilmaisia paikkatietoaineistoja.  Ainakin sivustolta lataamani aineisto aukesi QGississä maailmankartaksi, joten se kelpasi.

Laadin kartan, jossa näkyvät vuosien 1980-2012 aikana tapahtuneet yli 8 magnitudin maanjäristykset. Ongelmia ilmeni tässäkin vaiheessa, kun Excel halusi tunkea pilkkuja outoihin paikkoihin. Tajusin ongelman kuitenkin jo noin parin tunnin (:D) tuskailun jälkeen ja sain sitten ongelman korjattua. Kun aloin tekemään seuraavaa karttaa huomasin, että olin hakenut tiedot väärin maanjäristystietokannasta. Eli olinkin vahingossa ottanut tiedot vain 1/4 maapallosta…no hain sitten tiedot uudestaan ja sain järkevän kartan laadittua.

Tulivuoria 

Laadin kartan pyroklastisten kerrostulivuorten sijainnista maapallolla (kuva 1.).  Kuvasta 1. nähdään pyroklastisten tulivuorten sijainti pääpiirteisesti koko maapallolla. Tulivuoret sijoittuvat litosfäärilaattojen saumakohtiin, mutta tätä ei voi Kuvan 1. kartasta suoraan havaita, sillä litosfäärilaattojen ääriviivoja ei ole esitetty kartalla. Kuvan 1. kartan avulla voi siis enemmän havainnollistaa tämän tyyppisten tulivuorten määrää ja sijaintia maapallolla, mutta muuta yksityiskohtaisempaa kartan avulla ei oikein voi havainnoida.

Kuva 1. Pyroklastisten tulivuorten sijainti maapalolla.
Kuva 2. Vuosien 1980-2012 aikana tapahtuneet yli 8 magnitudin maanjäristykset.
Kuva 3. Vuosina 1980-2012 tapahtuneet yli 6,5 magnitudin maanjäristykset.

Aikaansaannosten analysointia

Kurssikerralla luotuja karttojen opetuspotenttiaalia tuli pohtia opettajan näkökulmasta. Tästä Mikko Kangasmaa totesi blogissaan hyvin:  “Astuessa opettajan saappaisiin saa hyvän uuden näkökulman kartan tarkasteluun.”

Kuvien 2. ja 3.  karttojen avulla voi opetusnäkökulmasta havainnollistaa hyvin voimakkuuksiltaan erilaisten maanjäristysten esiintyvyyttä ja sijaintia (kts. vertailukartta). Hyvän lisän opetusmielessä karttoihin toisi litosfäärilaattojen ääriviivojen esittäminen kartalla. Tällöin yhteys voimakkaiden maanjäristysten ja litosfäärilaattojen liikkumisen välillä olisi helpompi havaita.

Kuvassa 2.. näkyvät maanjäristykset sijoittuva Tyynenmeren tulirenkaaksi kutsutulle alueelle. Koko maapalloa kuvaava kartta auttaa myös hahmottamaan kyseisten maanjäristysten sijaintia alueellisesti koko maapallolla. Lisäksi kuvan 1. kartasta nähdään, että yli  8,4 magnitudin maanjäristyksiä tapahtuu verrattain harvoin.

Kuvassa 3. on kartta vuosina 1980-2012 tapahtuneista yli 6,5 magnitudin maanjäristyksistä. Kuvan 3. kartasta voi huomata, että suurin osa maanjäristyksistä sijoittuu Tyynenmeren tulirenkaan alueelle sekä litosfäärilaattojen saumakohtiin, vaikkakin maanjäristyksiä tapahtuu myös muuallakin. Kartoistani ei kuitenkaan löydy mittakaavaa, sillä QGis jostain syystä ei millään suostunut luomaan mittakaavaa oikein. Muiden blogeja lukiessa huomasin, että samaa ongelmaa oli ollut muillakin.

Lähteet:

Koljonen. V. Raikasta ulkoilmaa!  Käyty: 01.04.2020

https://blogs.helsinki.fi/vilmakol/2020/02/19/raikasta-ulkoilmaa/

Kangasmaa. M. Kenttätöitä ja hasardeja (Kurssikerta 6) Käyty: 01.04.2020

https://blogs.helsinki.fi/kanmikko/

Taustakartat:

https://www.naturalearthdata.com/

(kts. vertailukartta) Vertailua varten linkki wikipediasta löytyvään maanjäristyskarttaan:

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/29/Map_of_earthquakes_1900-.svg

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *