Ensimmäinen kurssikerta

Ensimmäisen kurssikerran tavoitteena oli tutustua MapInfoon; sen ominaisuuksiin ja perustoimintoihin. Aluksi koko ohjelman käyttäminen tuntui vaikealta. Jos herpaannuin hetkeksikään ohjeiden kuuntelemisesta, olin aivan pihalla. Lisäksi unohdin kaiken heti ja toimintojen toistaminen oli tämän takia melko hankalaa.. Käsittelimme tunnilla myös paikkatietoa käsitteenä. Nämä olivat jo tuttuja aiheita aiemmilta kursseilta ja lukiosta. Kurssikerran itsenäistehtävänä oli laatia teemakartta käyttäen aineistona Suomen kuntien paikkatietoaineistoa. Aiheen sai valita vapaasti.

Valitsin tarkasteltavaksi aiheekseni työssäkäyvien prosentuaalisen määrän kunnittain. Loppujen lopuksi kartan tekeminen on melko yksinkertaista MapInfon avulla. Aineistot tuodaan suoraan ulkoisista lähteistä ja kartta luodaan vain tekemällä eri komentoja ohjelmalla. Hanna Hirvonen on hyvin blogissaan (Hirvonen, 2017) maininnut, että kartan luominen MapInfon avulla tapahtuu piirtämisen sijaan enneminkin valintoja tekemällä. Teemakartan tekemisen yksinkertaisuus voi toki johtua myös siitä, että ainoat asiat, joihin tekijänä pystyin vaikuttamaan, olivat kartan ulkonäkö ja aineiston luokitus. Yksinkertaisuus oli toki hyvä asia ensimmäisellä kerralla, sillä välillä perustoimintojenkin muistaminen saattoi kestää liian kauan.

Kuva 1. Työssäkäyvien suhteellinen määrä kunnittain

Kartassa käyttämäni värisävyt ovat muuten hyvät, mutta kahden suurimman luokan värierot olisivat voineet olla selkeämmät. Nyt ero on melko pieni ja kartta ei tämän takia ole niin selkeä. Saman huomion oli tehnyt Pinja Tolvanen blogissaan (Tolvanen, 2017).

Itse pidän väriskaaloja käyttävistä kartoista, sillä niistä erottuu esitetty tieto selkeästi, jo nopeallakin katsauksella. Tästäkin kartasta huomaa ensiksi, että suhteellisesti eniten työssäkäyviä on suurien keskusten läheisyydessä. Näitä ovat esimerkiksi pääkaupunkiseutu ja sitä ympäröivät kunnat. Samoin Vaasan, Turun, Tampereen, Jyväskylän sekä Oulun alueilla on tummempaa värisävyä. Syy tällaiseen ryhmittäytymiseen on siinä, että suuremmissa kaupungeissa on tarjolla eniten työpaikkoja, joten tietenkin työssäkäyvät asuvat niiden lähestyvillä. Vertaamalla Heidi Kiviahon blogissa esiintyvään karttaan (Kiviaho, 2017), joka kuvaa korkea-asteen tutkinnon suorittaneiden määrää prosentuaalisesti, voi huomata yhtäläisyyksiä. Molemmissa kartoissa samat kaupungit ovat korkeammalla.

Kartta on hyvä suuntaa antava esitys aiheesta. Kovin syvällisiä johtopäätöksiä kartan avulla ei kuitenkaan kannata tehdä, sillä infoa kunnista ei ole paljoa ja ne on luokiteltu viiteen luokkaan. Luokkien sisällä voi olla eroavaisuuksia ja yleistetty kartta tiivistää tiedon. Lisätiedot tai vertailtavat aineistot saattaisivat antaa lisää informaatiota aiheesta ja tuomaan vaihtelua päätelmiin.

Lähteet:

Hirvonen, H. (2017). 1. kurssikerta: Tutustuminen MapInfoon.

https://blogs.helsinki.fi/hahihahi/  Luettu 26.2.2017

 

Tolvanen, P. (2017). Tästä se alkaa – Kurssikerta 1.

https://blogs.helsinki.fi/pinjatol/  Luettu 26.2.2017

 

Kiviaho, H. (2017) Kumpula, täällä taas!

https://blogs.helsinki.fi/heivalto/  Luettu 26.2.2017

 

 

 

 

Tallenna

Tallenna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *