LHC-kiihdytin aloitti toimintansa

LHC-kiihdyttimen tämänpäiväinen käynnistys on ollut suuri mediatapahtuma CERNissä. Toimittajat ovat kierrelleet alueella jo päiviä valmistautumassa uutisoimaan tapahtumista tuoreeltaan ja TV-kameroita on vilahdellut siellä täällä. LHC:n ohjaamoon mahtuvien ihmisten määrä on rajoitettu, joten paikalle oli asennettu useita TV-kameroita ja vain avainhenkilöt ja kiihdyttimen valvojat päästettiin aamulla paikalle.

CERNin väki kokoontui aamulla klo 9 alkaen useisiin saleihin ympäri aluetta seuraamaan LHC:n käynnistystä. Itse olin päärakennuksen salissa, joka oli aivan tupaten täynnä väkeä. LHC:n käynnistys alkoi varovasti pisteestä 2 edeten sektori kerrallaan. Aivan kylmiltään LHC:n ohjaamon väki ei tehtävään lähtenyt, vaan suihkun kierrättämistä oli harjoiteltu jo puoli kierrosta myötä- ja vastapäivään, ja puolimatkan CMS-kokeessa nähtiin edellisenä iltana jo ensimmäiset suihkun poistamisesta syntyneet myonit.

Kunkin sektorin jälkeen hiukkassuihku pysäytettiin ja sen kohdistus tarkastettiin. Eteneminen sektorista 2 sektoriin 5 saakka oli nopeaa ja tapahtui noin 20 minuutissa. Sektorista 5 eteenpäin päästiin neitseelliselle alueella ja hiukkassuihkun laatua jouduttiin korjaamaan muutamia kertoja. Tästä huolimatta eteneminen oli odottamattoman nopeaa ja suihku ohitti Atlas kokeen ensimmäistä kertaa pisteessä 1 jo alle tunnissa. Matkalla ehdittiin testata niin kutsutun “beam dumpin” (piste, jossa huonolaatuinen suihku voidaan poistaa) toimintaa sekä ajastaa ilmaisimia yhteen hiukkassuihkun kanssa.

First beam-induced events seen at CMS
Kuva 1 (klo 9:50): Ensimmäiset osumat CMS-kokeella! Hiukkassuihku pysäytettiin kollimaattoreihin juuri ennen pistettä 5, ja ilmaisin havaitsi tästä syntyneitä jäännöshiukkasia. [CMS e-commentary]

Viimeinen etappi alkoi hieman ennen klo 10:30, vain vähän reilu tuntia sen jälkeen kun ensimmäinen suihku oli saatu kiihdyttimeen klo 9:15. LHC-kiihdyttimen johtajan Lyn Evansin opastuksella kaikki seurasivat suihkun paikkaa seuraavaa ilmaisinta, jossa täyden kierroksen tehnyt suihku näkyisi kahtena pisteenä (yksi piste kummaltakin ohituskerralta). Tarkalleen Evansin laskettua 3, 2, 1… hiukkassuihku 1 saatiin kiertämään ensimmäisen kerran ja salissa puhkesivat raikuvat aplodit!

First complete LHC orbit!
Kuva 2 (klo 10:25): Hiukkassuihku on juuri tehnyt ensimmäisen täyden kierroksen ja palannut takaisin pisteeseen 2. [CMS e-commentary]

Kerrassaan loistava suoritus LHC:n rakentaneilta ihmisiltä! Paineet ovat varmasti olleet kovat, kun sadat toimittajat ja tuhannet kollegat seurasivat käynnistyksen etenemistä silmä kovana. LHC-väellä on nyt syytäkin hymyillä.

LHC:n ohjaamo jatkaa nyt ohjaamalla hiukkassuihkua 2 (vastapäivään kulkeva suihku) ensimmäiselle kierrokselle samaan tapaan kuin suihku 1 (myötäpäivään) jo teki.

CMS-kokeen päiväkirjamerkintöjä sekä kuvia CMS-kokeen havaitsemista LHC-kiihdyttimen synnyttämistä hiukkasista voi katsella osoitteessa:
http://cmsdoc.cern.ch/cms/performance/FirstBeam/cms-e-commentary.htm

edit klo 15:00: Hiukkassuihku 2 teki juuri ensimmäisen kierroksen kiihdyttimen ympäri! Molemmat suunnat on nyt testattu, ja hiukkassuihku 1 on tehnyt parhaimmillaan kolme täyttä kierrosta.

P.S. Nelosen uutisissa juttua tänään klo 19:30.

3 Replies to “LHC-kiihdytin aloitti toimintansa”

  1. Pingback: www.blogispotti.fi

Comments are closed.