Ensimmäiset törmäykset siirtyvät vuodelle 2009

LHC-kiihdyttimen uudelleenkäynnistäminen siirtyy ensi vuoden puolelle, joten ensimmäisiä törmäyksiä saadaan odottaa vielä jonkin aikaa.

LHC-kiihdyttimen sektorin 3-4 suureen heliumvuotoon liittyvät tutkimukset viittaavat siihen, että syynä oli kahden magneetin välisen sähköliitoksen pettäminen. Vaurioiden kartoittamiseksi kyseinen sektori täytyy lämmittää huoneenlämpötilaan ja vaurioituneet magneetit avata tutkimuksia varten. Tähän kuluu kolmesta neljään viikkoa.

LHC dipolimagneetti
Kuva: LHC dipolimagneetti. Mahdollinen syy heliumvuodolle oli kahden dipolimagneetin välisen sähköliitoksen läpilyönti, joka poltti reiän heliumputkeen ja päästi kaasua vuotamaan tyhjiöeristykseen. Lisääntynyt lämpökuorma kiehautti heliumin, joka vuoti LHC-tunneliin. [(C) CERN]

“Heti erittäin menestyksekkään LHC-kiihdyttimen käynnistämisen jälkeen tämä on epäilemättä psykologinen isku”, sanoi CERNin pääjohtaja Robert Aymar. “Siitä huolimatta, LHC:n menestys ensimmäisten hiukkassuihkujen käsittelyssä on todistus vuosikausien erittäin perusteellisista valmisteluista sekä CERNin kiihdytinkompleksin rakentaneiden ja sitä operoivien ryhmien taidoista. En epäile yhtään, etteikö tätäkin ongelmaa selvitettäisi samalla huolellisuudella ja antaumuksella.”

Tutkimusten ja huoltotöiden vaatima aika estää LHC-kiihdyttimen uudelleenkäynnistyksen ennen CERNin pakollista talvihuoltoseisokkia, joten kiihdytinkompleksin uudelleenkäynnistys siirtyy alkukevääseen 2009. LHC-kiihdyttimen hiukkassuihkut seuraavat sitten perästä.

Hiukkaskiihdyttimet kuten LHC ovat ainutkertaisia laitteita, jotka on rakennettu viimeisimmällä teknologialla. Kukin on oma prototyyppinsä ja hankaluudet käynnistysvaiheessa ovat aina mahdollisia.

“LHC on hyvin monimutkainen ja mittakaavaltaan valtava instrumentti, joka puskee teknologian rajoja monella alueella,” sanoo Peter Limon, joka vastasi maailman ensimmäisen suuren mittakaavan suprajohtavan kiihdyttimen, Yhdysvaltalaisen Fermilabin Tevatron-kiihdyttimen, käyttöönotosta. “Silloin tällöin sattuu toiminnan keskeyttäviä pidempiä ja lyhempiä välikohtauksia, erityisesti alkuvaiheessa.”

CERN on saanut vastaavia kannustavia lausuntoja useilta laboratorioilta, mukaan lukien Saksan DESY, jossa 1992–2007 toimi suprajohtava kiihdytin HERA.

“Me olemme DESY:ssä seuranneet LHC:n käyttöönottoa hyvin innostuneina ja olemme erittäin vaikuttuneita ensimmäisen päivän menestyksestä,” sanoo Albrecht Wagner, DESY:n johtaja. “Luotan, että kollegamme CERNissä selvittävät ongelman nopeasti ja jatkamme heidän tukemistaan niin paljon kuin pystymme.”

2 Replies to “Ensimmäiset törmäykset siirtyvät vuodelle 2009”

Comments are closed.