Toimintakertomus 2020

Aluksi 

Vuosi 2020 jää aikakirjoihin poikkeuksellisena koronapandemian vuoksi. Hilma-verkoston toiminnassa vuoteen liittyy monenlaisia uusia alkuja, ideointia ja suunnitelmia, joista monet toteutuvat toivottavasti seuraavalla strategiakaudella.

Verkoston jäseniä olivat Helsingin, Itä-Suomen, Jyväskylän, Lapin, Oulun, Tampereen ja Turun yliopistot sekä Åbo Akademi. Helsingin yliopisto koordinoi verkostoa. Vuoden kuluessa käytiin neuvotteluja verkoston laajenemisesta, ja vuoden 2021 alusta Taideyliopisto palaa jäseneksi, ja Aalto-yliopisto liittyy uutena.

Johtoryhmän jäsenet ja kokoukset

Verkoston johtoryhmään kuuluivat vuonna 2020 seuraavat varsinaiset ja varajäsenet:

Helsingin yliopisto: Mira Karjalainen (vars.); Jukka Lehtonen (vara); lisäksi Kirsi Saarikangas humanistisen tiedekunnan /kulttuurien osaston edustajana
Itä- Suomen yliopisto: Jaana Vuori (vars.); Sinikka Vakimo (vara)
Lapin yliopisto: Lotta Kähkönen (vars. 5/20 saakka), Päivi Naskali (6–12/20); Kirsti Lempiäinen (vara)
Oulun yliopisto: Suvi Pihkala (vars.); Mervi Heikkinen (vara)
Jyväskylän yliopisto: Minna Nikunen (vars.), Martina Reuter (vara)
Tampereen yliopisto: Tuija Koivunen (5/20 saakka), Hanna Ojala (6–12/20); Marja Vehviläinen (vara)
Turun yliopisto: Taru Leppänen (vars.); Marianne Liljeström (vara)
Åbo Akademi: Nina Nyman (vars.); Katariina Kyrölä (vara)
Opiskelijoiden edustajat: Venla Järvensivu (HY) ja Tuuli Nivala (LaY)

Johtoryhmä kokoontui vuoden aikana yhteensä 8 kertaa, 17.1,  13.3, 17.4, 20.5, 16.6, 4.9, 20.11 ja 11.12. Lisäksi 23.10 järjestettiin strategian työstämiseen liittyvä työpaja yhdessä tulevien uusien jäsenten kanssa. Kaikki kokoukset järjestettiin etänä, teamsin tai zoomin välityksellä. Puheenjohtajana toimi yliopistonlehtori Taru Leppänen Turun yliopistosta ja varapuheenjohtajana professori Jaana Vuori Itä-Suomen yliopistosta.

Toteutetut kurssit ja opintopistemäärät

Verkosto toteutti vuonna 2020 seuraavat kurssit, joiden päivämäärät, opettajien ja opintopisteiden määrät ilmoitetaan alla:

  • Feministisen ajattelun klassikot; Hannareeta Seling, suoritettavissa koska vaan, 360 op
  • Gender Perspectives on Finland; Eira Juntti, 90 op
  • Feminist food studies; Pieta Hyvärinen ja Freja Högback, 90 op
  • Feministinen yliopistopedagogiikka, osa 2; Hanna Ojala, Kristiina Brunila, Leena-Maija Rossi, Tuija Saresma & Kirsi Tuohela, 100 op
  • Introduction to Gender Studies, Eira Juntti, 105 op
  • Tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistäminen työnä; Hannareeta Seling, Elisabeth Wide, Anna Mikkola & Aino-Maija Elonheimo, 90 op
  • Sukupuolentutkimuksen metodologiaa, Piia Lavila, 60 op
  • Grassroots – theorizing activism; Freja Högback, Be Nordling, Albira Gakuru, 50 op

Yhteensä 945 opintopistettä.

Opintopistemäärät yliopistoittain:

Helsingin yliopisto 465
Itä-Suomen yliopisto 20
Jyväskylän yliopisto 40
Lapin yliopisto 35
Oulun yliopisto 25
Tampereen yliopisto 150
Turun yliopisto 180
Åbo Akademi 30

 

Taloudesta ja resursseista

Verkoston toimintamenot katetaan yliopistojen jäsenmaksulla. Vuonna 2020 jäsenmaksu oli lähtökohtaisesti 5000 euroa, josta kuitenkin osa jäsenistä sai alennuksen ja maksoi puolet. Vuoden kokonaistuotot olivat 27 500 euroa ja menot 15 619 euroa. Koronatilanteen myötä syntyi säästöä, kun kaikki lähitapaamisiksi suunnitellut asiat ja yhteiset kokoukset järjestettiin pelkästään etäyhteyksien avulla. Koko siirtymä (11 881 euroa) ei kuitenkaan kohdennu seuraavaan vuoteen, vaan sillä tasataan aiempia budjetin ylityksiä. Helsingin yliopisto ei maksa jäsenmaksua, vaan kustantaa verkoston työntekijän osana omaa yliopistopalvelujen budjettiaan.

 

Kehittämistyötä ja työryhmiä

Verkostolla oli johtoryhmän lisäksi kehittämisryhmät verkkokursseille ja feministisen pedagogiikan koulutukseen. Ensin mainittuun kuuluivat Jaana Vuori, Lotta Kähkönen ja Aino-Maija Elonheimo, se kokoontui 15.4, 11.6 ja 12.10. Feministisen pedagogiikan kurssien ohjausryhmään kuuluivat Leena-Maija Rossi, Hanna Ojala, Kristiina Brunila, Kirsi Tuohela ja Aino-Maija Elonheimo, tämä ryhmä kokoontui 4.2, 26.5 ja 24.11.2020.

Tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistäminen työnä-kurssin lähitapaaminen toteutettiin samoin kokonaan etänä, ja se onnistui opiskelijapalautteen mukaan erinomaisesti. Kurssilaiset osallistuivat yhtenä tehtävänään samoin verkossa toteutettuun Gender matters- tapahtumaan osana valtakunnallisia tasa-arvopäiviä.

Feministisen pedagogiikan kakkoskurssin opiskelijat toimittivat myös osana kurssisuoritustaan avointa blogia opettajuuden ja sukupuolen yhteyksistä.

Henkilökunta ja opettajat

Verkoston suunnittelijana toimi FM Aino-Maija Elonheimo, ja hänen vuorotteluvapaan sijaisenaan FT Mari Kupiainen (1/20). Tuntiopettajina verkkokursseilla toimivat vuonna 2020 Eira Juntti, Freja Högback, Pieta Hyvärinen, Hannareeta Seling, Piia Lavila, Elisabeth Wide, Anna Mikkola, Be Nordling ja Albira Gakuru, lisäksi maksettiin palkkioita tasa-arvokurssin yksittäisille alustajille.

Taloushallintoa hoiti Maikki Viitikko HY:n Yliopistopalveluiden (YPA) talousyksiköstä ja henkilöstöasioita HY:n YPA:n HR-tiimi, erityisesti Leena Viitaniemi ja Rosa Bäckman.

 

Muu toiminta

 

Osana verkoston Feministisen yliopistopedagogiikan koulutusta Aino-Kaisa Koistinen ja Pieta Hyvärinen järjestivät Tampereen yliopistossa avoimen seminaarin aiheesta “Feministinen yliopistopedagogiikka ympäristökriisien aikana” 31.1.2020 klo 13–16. Alustajina olivat Sanna Karkulehto (JY), Lauri Lahikainen (TaY) ja Sanna Ryynänen (UEF). Tilaisuuteen osallistui 20 ihmistä.

Vuoden 2020 Sukupuolentutkimuksen päivät tapahtuivat myös verkossa ja etänä. Hilma-verkosto järjesti niiden yhteydessä seminaarin zoomilla, 11.11.2020 klo 9:30–12, aiheena Feministisen pedagogiikan tulevaisuus. Seminaarissa alustivat professorit Päivi Naskali (LaY) ja Kristiina Brunila (HY) ja siihen osallistui 40 ihmistä.

Verkosto laati toukokuussa 2020 kannanoton Lapin yliopiston johdolle sukupuolentutkimuksen yliopistonlehtorin odottamattoman irtisanomisen johdosta. Huolen ilmauksia tuli useita ja asia sai runsaasti julkisuutta, mutta päätös heikentää tieteenalan virkatilannetta säilyi.

Verkoston perustajajäsenen professori Marianne Liljeströmin jäähyväisluento järjestettiin 25.8.2020 Turun yliopistossa ja etänä. Verkosto osallistui ja onnitteli!

Uudet kehittämishankkeet; uudet jäsenet 

Jatkuvan oppimisen muodostaessa tulevaisuudessa yhä suurempaa osuutta yliopistojen rahoituksesta, käynnistettiin verkkokurssien kehittäminen yhteydessä avoimiin yliopistoihin. Tavoitteena on saada sitä kautta kursseille lisää osallistujia ja laajempaa rahoituspohjaa, sekä varmistaa mukana olevien yliopistojen sitoutumista verkostoon myös tulevaisuudessa.

Syksystä 2021 alkaen kolmannes Hilman opetuksesta tulee olemaan yhteistyössä avoimen kanssa järjestettävää. Tämän tiimoilta on kokoustettu Pauliina Kupilan (HY:n jatkuvan oppimisen projektipäällikkö) kanssa (15.4.20), Leena Santavuoren ja Jenni Krapun (HY:n avoin) kanssa (11.5.20) sekä Anu Laukkasen (TY:n avoin) kanssa (25.8.20)

Hilma-verkoston suosittu Feministisen yliopistopedagogiikan koulutus, joka tähän mennessä on vuodesta 2004 alkaen toteutettu kahtena 10 op jaksona (1. osa yhteensä 6 kertaa, 2.osa kahdesti) päätettiin muokata viideksi 5 op moduuliksi, joita voidaan suorittaa myös irrallisina ja paljolti etänä. Koulutuksen ensimmäiset osat toteutetaan lv. 2021-22.

Vuoden aikana neuvoteltiin Taideyliopiston ja Aalto yliopiston kanssa verkoston jäsenyydestä. Aallon kouluista erityisesti Business ja Arts osallistuvat jatkossa verkoston toimintaan. Uusien jäsenten myötä päätettiin uusia verkostosopimus kaikille yhteiseksi ja toistaiseksi voimassa olevaksi.

Syksyn 2020 aikana laadittiin myös strategiaa kaudelle 2021-24. Uusi strategia pohjaa entiselle perustalle, jatkaa perusopiskelijoiden sukupuolentutkimuksen teoreettista ja metodista verkko-opetusta, mutta laajentuu myös jatkuvan oppimisen ja koulutuksen tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämisen kentälle.

 

Lopuksi

 Sukupuolentutkimuksen verkosto Hilma on selviytynyt hyvin aikana, jona monet valtakunnalliset, yliopistojen väliset tieteenala- ja opetusverkostot ovat vähitellen joutuneet lopettamaan toimintansa. Uudistamalla kurssitarjontaa ja koulutustoimintaa, hankkimalla uusia jäseniä ja yhteistyökumppaneita sekä jatkuvasti kehittämällä feminististä pedagogiikkaa verkosto pyrkii jatkossakin vastaamaan sekä opiskelijoiden toiveisiin että tarjoamaan työtilaisuuksia ja koulutusta opettajille ja lisäarvoa kaikille mukana oleville jäsenyliopistoille. Merkityksellistä etäopiskelun ja etätyön aikakaudella on myös valtakunnallisen opettajien ja tutkijoiden virtuaalisen yhteisön luominen ja ylläpitäminen.