Viimeisellä kurssikerralla oli tarkoitus tuottaa itsenäisesti omavalintaisesta aiheesta kartta tai karttasarja. Työssä käytettävä aineisto oli etsittävä itse. Aineiston etsimiseen ja avointa gis dataa tarjoavien sivustojen tutkimiseen käytin todella paljon aikaa ennen varsinaista kurssikertaa. Samoin kuin Pihla Haapalolla, myös minulla kului datan etsimiseen hurjasti suunniteltua kauemmin aikaa. Minun oli vaikeaa valita mistä aiheesta haluaisin kartan toteuttaa tai ylipäätään löytää sopivia aineistoja valitsemaani aiheeseen. Latasin koneelleni lukuisia eri tiedostoja ja testailin, kuinka saan ne QGIS:ssä toimimaan. Osa toimi ja osa ei. Lopulta päädyin tekemään karttasarjan väestön jakautumisesta maailmalla, Euroopassa ja Suomessa. Kartoissa on esitetty myös suuret kaupungit. Näiden lisäksi tuotin vielä kartan köyhyyden jakautumisesta (ostovoimalla kuvattuna) valtioittain maailmalla.
Ennen aineiston hankkimista tai varsinaisten karttojen tuottamista palasin aikaisempien kurssikertojen harjoituksiin. Kävin kotona harjoituksia läpi ja palauttelin opeteltuja asioita mieleen. Harjoituksia tehdessäni koin uusia oivalluksia ja ymmärsin joidenkin toimintojen tarkoituksen. QGIS:n käyttäminen muuttui heti astetta mielekkäämmäksi, kun koko ajan ei tarvinnut miettiä miten kaikki toimii.
Kuva 1. Väestön suhteellinen jakautuminen maailmalla sekä yli 8 miljoonan asukkaan kaupungit.
Kuten väestön suhteellista jakautumista kuvaavasta kartasta (Kuva 1.) nähdään, on maailman väestö jakautunut hyvin epätasaisesti ympäri maapalloa. Epätasaista jakautumista voidaan selittää mm. luonnontekijöillä. Harvan asutuksen syitä voivat olla mm. kylmyys, kuumuus, kuivuus, ikirouta, eroosioherkkyys tai saavutettavuuden kannalta vuoristot ja mannerten sisäosat. Tiheään asutukseen puolestaan vaikuttaa esim. riittävän pitkä kasvukausi, tasaiset ja alavat maastot, riittävä mahdollisuus kastella kuivia alueita, hedelmällinen maaperä, rannikot sekä luonnonvarojen esiintyminen. Esimerkiksi kylmä Perunvirta viilentää sekä kuivattaa perun ja chilen rannikoita, ja sinne onkin syntynyt yksi maailman kuvimmista alueista, Atacaman aavikko. Kiinassa puolestaan jokilaaksot hedelmöittävät maaperää ja niiden varrella sijaitsee myös satamakaupunkeja.
Kuva 2. Köyhyyden jakautuminen maailmalla ostovoimalla esitettynä, sekä väestön suhteellinen jakautuminen valtioittain.
Toisesta kartasta (kuva 2.) nähdään, että monin paikoin maailmaa ostovoima on parempaa mitä pienempi osa maailman väestöstä alueella asuu. Kaikkialla maailmassa, esim. Afrikassa, tämä yhteys ei toisaalta päde. Kehitysmaissa köyhyyden syynä on pidetty väestön kasvua. Toisaalta väestön kasvua voidaan pitää myös köyhyyden seurauksena (Junttila, K). Oli syy köyhyyteen mikä hyvänsä on selvää, että köyhyys näkyy selvimmin kehittyvissä maissa, kun taas ostovoima on parhaimmillaan teollisuusmaissa; Pohjois-Amerikassa, Euroopassa ja Australiassa. Kuvassa 2. ostovoimaltaan korkealle sijoittuvat myös muutama Lähi-Idän valtio. Niiden kohdalla valtion varallisuus koostuu pääasiassa öljyn tuotannosta, eikä jakaudu valtion sisällä tasaisesti. Näiden valtioiden varallisuus on siis hyvin polarisoitunutta. Valtion johto elää ylellisyydessä ja suurin osa kansasta köyhyydessä.
Kuva 3. Väestön suhteellinen jakautuminen Euroopassa sekä yli miljoonan asukkaan kaupungit.
Väesön suhteellinen jakautuminen Suomessa sekä yli 50 000 asukkaan kunnat.
Väestön jakautumista Euroopassa ja Suomessa kuvaavat kartat (kuvat 3 & 4) tuotin lähinnä harjoituksen vuoksi. Nyt kun vihdoin ymmärrän QGIS:n toimintoja paremmin, karttojen tuottamisesta on tullut kivaa.
Vaikka QGIS kurssin aikana tuottikin useaan otteeseen harmaita hiuksia, ja välillä tuntui, etten ymmärrä yhtään mitä olen tekemässä, voin sanoa, että opin QQIS:n perusominaisuudet. Asioiden oivaltaminen loi uutta intoa ja kiinnostukseni yleisesti paikkatietoa kohtaan kasvoi kurssin loppua kohden.
Lähteet:
Haapalo, P (26.2.2020). Onnellisuus, konfliktit ja viimeiset hetket [blogiteksti]. Luettu 26.2.2020. https://blogs.helsinki.fi/haapalop/2020/02/26/onnellisuus-konfliktit-ja-viimeiset-hetket/
Junttila, K (23.10.2006). Köyhyyden syitä [artikkeli]. Luettu 26.2.2020. https://www.maailma.net/uutiset/koyhyyden-syita
https://www.gfmag.com/global-data/economic-data/worlds-richest-and-poorest-countries