Stoppa terrorn!

Li Andersson skrev något solidariskt på Twitter. Minns inte exakt vad hon skrev, men det var något jag gillade. Av en ogrundad orsak kollade jag igenom kommentarstråden. Där fanns allt det man kunde förvänta sig. Några uppmuntrande och instämmande kommentarer. Och sen, en mängd spydigheter; sådant som man bara måste anta att fyller trådarna efter Lis kommentarer – oberoende vad hon uttalar sig om.

Vet inte varför jag klickade mig vidare från en av kommentarerna. Jag kom till en profilsida, med ett namn och en bild på en man i medelåldern, bosatt i Tammerfors. Profilsidan var lika smaklös som den var främlingsfientlig. Överst på profilsidan fans en fastnålad tweet, med det enkelt formulerade budskapet som man inte kunde ta miste om: Toleranta människor borde skjutas i pannan! (fi. ”nappi otsaan”)

I denna yttrandefrihetens tidevarv är detta inget ovanligt utspel. Att män från de djupa leden, hotar att ta livet av människor som de inte delar åsikt med, tycks vara helt inom ramen för den nya digitala debattrimligheten som vi bara måste anpassa oss till? Det går inte att stoppa detta, sägs det, och man kan inte förvänta sig att en plattform som Twitter tar på sig ett ansvar för enskilda användares kommentarer.

Killarna bakom Piratebay kunde man ställa till svars och dömas konstaterades i podden Två nollor för mycket, med värdarna Janne Strang och Peter Törnroth. Enskilda fildelare kunde man också hota med repressalier, böter och fängelse. Men, det går inte att göra någonting åt registrerade Twitter- och Facebookanvändare som hotar och hatar, fastän de gör det fullt öppet (med eget namn och egen bild) i politikers och journalisters diskussionstrådar.

Vi snackar om registrerade användare med tydliga digitala fotspår som leder enda fram till deras hemadresser! Att makthavarna nu vill vidga sitt digitala övervakningsansvar i brådskande ordning, ter sig som fullständigt obegripligt. Borde man inte börja där terrorhotet är uppenbart?