Esitysluonnos asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa on täydellinen!

Kun tätä sote:a lähdettiin rakentamaan, sille asetettiin ties minkälaisia tavoitteita. Sosiaali- ja terveydenhuoltoa tuli integroida, alueellista tasa-arvoa tuli edistää ja kaiken kukkuraksi sosiaali- ja terveydenhuollon markkinoita piti kaventaa kokonaisella kolmella miljardilla eurolla.

Kaikista kiemuroista huolimatta, ollaan päästy sellaiseen ehdotukseen joka on just sellainen kun sen pitääkin. Sosiaalipalvelusektorin maksukyvyttömät ”asiakkaat” on siivottu maakuntien murheeksi ja markkinoita on vapautettu just sopivasti.

Ehdotus on kun tehty suurille terveyspalvelupörssiyhtiöiden lääkäriasemille. Hetken näytti siltä, että yritykset olisivat joutuneet uudistamaan palvelutuotantoaan ja sisällyttämään jotain sosiaalijuttuja tuotantolinjoilleen, mutta onneksi tältä säästyttiin. Vanhoilla kuvioilla mennään.

Ehkä paras juttu on siinä, että näillä te-keskuksilla on ihan lakisääteinen tehtävä markkinoida omia palveluita. Kutsuvat sitä palveluohjaukseksi ja neuvonnaksi. Ja sitähän piisaa!

Joku ehti jo pelästyä, että tämmöinen kapea-alaisempi sote-keskus, olisi houkutellut jotain pieniä startup-yrityksiä polkemaan hintoja ja kilpailemaan laadulla. Nyt kun saatiin valinnanvapautta laajennettua erityissairaanhoitoon niin tällaista vaaraa ei enää ole. Jos joku tällainen pikkuinen vielä yrittää, niin eiköhän sen saa aika kätevästi ostettua pois jaloista.

Jäihän tuonne maakuntiin jotain omaa tuotantoa, joka syö jotain murusia markkinoilta. Tuskin niistä kuitenkaan on mitään suurta kilpailuhaittaa. Ovat näemmä täysin valtiovarainministeriön armoilla. Jos vanhat merkit paikkansa pitää niin ne ovat jatkossa niin aliresursoituja, että tokkopa ne houkuttelee ketään muita kun jotain lastensuojelua tarvitsevia rassukoita.

Vähäks on siistii!