Valinnanvapauslaki on teknisesti kunnossa

Sote:n valinnanvapauslaista tiedotettiin eilen puolenpäivän aikaan. Aikaisemmista tiedotustilaisuuksista poiketen, tiedotuksesta vastasivat ainoastaan Keskustalaiset vastuu-ministerit. Kokoomus loisti tilaisuudessa poissaolollaan.

Ensivaikutelma lakipaketista on, että se on teknisesti kunnossa. Yhtiöittämisvelvoite on purettu, toteutusta on vaiheistettu ja yksityisten sote-keskukset eivät saa oikeutta päättää asiakasseteleistä. Valinnanvapautta ollaan toteuttamassa mutta puheista päätellen toteutuksen suunnittelu jää maakunnille. Kaikesta päätellen hallitus on tehnyt sen mitä perustuslakivaliokunta on siltä edellyttänyt.

Omaa suhtautumista sote:een voi kuvata pessimistisenä. Koko syksyn ajan olen pitänyt sen toteutumista epätodennäköisenä. Viime keväänä runnottu paketti kun oli sote-keskusten ja liikennelaitoksen työnjaon kannalta kestämätön ja aikataulu valinnanvapauden toteutukselle oli epärealistinen. Nyt pakettia on valmisteltu pragmaattisemmin ja nöyremmin. Kiitokset tästä kuuluu ministeri Annika Saarikkolle.

Mutta, valmista tämä ei vielä ole, ja nähtäväksi jää miten Kokoomus asettuu ehdotuksen taakse. He kun eivät seisseet lakipaketin takana eilen iltapäivällä kun asiasta tiedotettiin.

Kokoomuksen toimintaa onkin lähes mahdoton ennakoida. On jäänyt epäselväksi nähdäänkö Kokoomuksessa ylipäätänsä tarvetta luoda leveämpiä maakuntajärjestäjän hartioita, riittääkö heille vaiheistettu maakuntien hallinnassa oleva valinnanvapauspaketti, ja ovatko Kokoomuslaiset valmiita sitoutumaan järjestelmään joka kasvattaa sosiaali- ja terveysmenoja useiksi vuosiksi eteenpäin. Jos Paula Risikko olisi ollut eilen tiedotustilaisuudessa, häneltä oltaisiin voitu kysyä näitä asioita. Voi myös olla, että Kokoomuksessa ei kukaan vielä tiedä mitä mieltä olla Keskusta-ministerin valmistelemasta lakiehdotuksesta.