Nyårslöftet – ett mera analogt liv

Digitalisering är ett faktum som präglar alla livsområden: arbete, utbildning, fritid och konsumtion. Mycket gott kommer från digitalisering framförallt i fråga om tillgänglighet och kommunikation då allt och alla finns på nätet. Men, det finns också avigsidor med den digitala utvecklingen som många människor känner av. Då allt och alla är tillgängliga blir det också en förväntning på oss själva att ständigt vara anträffbara.

Känner av denna stress och har gjort det under en längre tid. Känner också att jag måste göra något åt saken för att bevara både hälsan och lyckan i livet. Det jag tänkte göra är att leva ett mera analogt liv!

Ett mera analogt liv handlar inte om att motarbeta digitalisering. Faktum är att jag kommer att jobba uttryckligen just med digitalisering under det kommande året. Det handlar inte heller om att ondgöra sig på den digitala utvecklingen. Ett mera analogt liv handlar för mig om att stundvis och regelbundet koppla loss från allt vad digitala distraktioner innebär.

För det är just distraktionerna jag vill komma åt. Dvs. allt det som dels skapar ineffektivitet för allt utförande: onödiga störningsmoment under arbete och fritiden. Är innerligt trött på att så mycket i mitt arbete blir ogjort, framförallt beträffande allt som kräver tid och fördjupning. Känner mig i regel oförberedd varje gång jag skall undervisa eller hålla en föreläsning. Under den gångna hösten har jag varken läst eller skrivit någonting som lite också osar forskning. Det mesta jag gör på arbetet är hastverk, som nog tycks fylla gängse förväntningar – men är själv långt ifrån nöjd.

Distraktioner påverkar också negativt mitt liv utanför arbetet. Skulle gärna sova längre nätter, känna mig mera närvarande då jag umgås med min familj och mina vänner. Skulle gärna läsa skönlitteratur, upprätthålla mina musikfärdigheter och motionera mera. Har ett cykelprojekt som jag också gärna skulle lägga mera tid på.

Nu gäller det att satsa på det analoga. Rent praktiskt innebär det bl.a. följande livsval

1. Analog kalender

2. Rutiner beträffande skärmtid

3. Ta mig friheter att vara otillgänglig

4. Rigorös tidsplanering.

Den analoga kalendern är redan införskaffad och det känns redan nu riktigt befriande att det är ingen annan än jag som gör markeringar i den. Jag måste se över min skärmtid på allvar; framförallt hänger jag alltför mycket över min telefon. Jag tar mig friheten att vara otillgänglig, men då jag finns där så lovar jag vara det till 100 procent. Rigorös tidsplanering skiljer sig från tidigare tidsplanering genom att jag aldrig tidigare satt in tid för mig själv i min kalender. Nu skall jag planera tid för att göra det jag faktiskt vill och skall göra och inte fylla min kalander enbart med andras ärenden.

2019 jag är redo!