Subjektiivinen oikeus on varaukseton

HS kertoi Vantaan pyrkivän vähentämään lasten kokopäiväistä päivähoitoa (8. 12.). Vantaan sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtajan Simo Pokin ja varapuheenjohtajan Seija Puhan mielestä subjektiivista, kaikkien varauksetonta, oikeutta käytetään väärin, jos edes toinen lapsen vanhemmista on “joutilaana”, esimerkiksi työttömänä.

Ensinnäkin kyse on lapsen oikeudesta päivähoitoon, mutta se yritetään kääntää vanhempien vastuuttomuudeksi lapsiensa hoidosta. Toiseksi kyse on vanhempien jaksamisesta arjessa ja vaikkapa työn haussa. Kun päivähoito on jatkuva ja kokopäiväinen, se helpottaa tulevaisuuden suunnittelua.

Toisin on, jos työnhaun, pätkätöiden tai muiden joustavien työsuhteiden lomassa pitäisi vielä alati huolehtia lapsen päivähoidon järjestämisestä. Suomalaisia lastenhoidon järjestelyitä on kiitetty juuri niiden mahdollistamasta korkeammasta työllistymisasteesta.

Kokopäivähoidon osittainenkin purkaminen voi vaikeuttaa työnsaamista ja se kasvattaisi palkattoman työn taakkaa entisestään, tämä kasautuu helposti naisten hoidettavaksi perheen tilanteesta riippumatta.

Kyse on lapsen subjektiivisesta oikeudesta päivähoitoon, joten Vantaa ei voi tätä mielivaltaisesti purkaa. Pokin kommentti kertookin paljon: “Siirtymä pyritään tekemään suhteellisen pehmeillä arvoilla. Nyt viranomaisilla ei ole käytössään keppiä, jolla toimia.”

Tuntuma jää, että Pokki haikailee kepin perään, mutta tätä odotellessa turvaudutaan vanhempien syyllistämiseen.

Hans Hämäläinen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *