Miten kuohukerma ja kasvirasvasekoite eroavat toisistaan?

HK:n ravitsemusasiantuntija Soile Käkönen kertoi luennollaan (16.11.2017) tapauksesta, jossa HK:n valmisruokaan valittiin kasvirasvasekoite kuohukerman sijasta, jotta tuote vastaisi paremmin suomalaisia ravitsemussuosituksia. Tästä seurasi Käkösen mukaan valtavasti negatiivista kuluttajapalautetta, joka koski kasvirasvasekoitteen mukanaan tuomia lisäaineita. Tapaus aiheutti myös kiistelyä yrityksen sisällä siitä, tulisiko kuluttajille tarjota ennemmin ravitsemussuositusten mukaista ruokaa, vai sellaista ruokaa mitä kuluttajat itse toivovat. (HNFB-124 luentomuistiinpanot 16.11.2017.) Onkin aiheellista pohtia, mikä on todellinen terveysriski ja millaisia tuotteita kuluttajan kannattaisi valita.

Vertailemme työssämme Valion Kuohukermaa ja Flora Kevyt Ruoka (laktoositon) 7%. Tuoteselosteesta voi nähdä Flora kasvirasvasekoitteen sisältävän seuraavia lisäaineita E1442, E461, E415, E435 ja betakaroteeni (väri). Vastaavasti Valion Kuohukerma sisältää ainoastaan kermaa ja stabilointiainetta E407.  Kuluttajilla voi olla luottamuspula E-koodeihin ja osa kuluttajista voi jopa sekoittaa E-koodit epäpuhtauksiin kuten ympäristön saasteisiin, torjunta-aineisiin ja luontaisiin myrkkyihin (luentomuistiinpanot Food Additives, 30.11). EFSA (European Food Safety Authority) valvoo lisäaineiden käytön turvallisuutta ja valvonnan myötä osalle E-aineista annetaan ADI-arvo (Acceptable Daily Intake) eli enimmäis saantimäärä, jolle ihminen voi altistua koko loppuelämänsä ajan päivittäin ilman haittavaikutuksia (Evira, 2017). Taulukossa 1. on esitettynä Flora Kevyt Ruoka 7% käytetyt elintarvikkeiden lisäaineet. Floran Kevyt Ruoka 7% on myös sydänmerkkituote, mikä viestii kuluttajille, että kyseinen tuote on terveyden kannalta parempi vaihtoehto. Sydänmerkin voivat saada sellaiset elintarvikkeet, joissa rasva on hyvälaatuista. Sydänmerkki on rekisteröity ravitsemusväite ja se on ainoa symboli Suomessa, joka kertoo tuotteen ravitsemuksellisesta laadusta. (Mitkä tuotteet saavat sydänmerkin, 2017).

Kasvikunnan tuotteisiin painottuva ruokavalio, joka sisältää pääasiassa kala- ja kasvirasvoja vähentää tutkitusti riskiä sairastua sydän ja verisuonisairauksiin, tyypin 2 diabetekseen, kohonneeseen verenpaineeseen, lihavuuteen ja tiettyihin syöpätyyppeihin. Lisäksi vähärasvaisten ja rasvattomien maitotuotteiden runsaus ruokavaliossa vähentää riskiä kohonneeseen verenpaineen, aivohalvaukseen ja tyypin 2 diabetekseen. (Terveyttä ruoasta: Suomalaiset ravitsemussuositukset, 2014, s. 11–13.) Päinvastoin kovien rasvojen nauttiminen suurentaa veren kolesterolipitoisuutta. Kovat rasvat sisältävät erityisesti LDL-kolesterolia, jotka suurentavat sydäntautiriskiä. (Aro, 2015.) Myös osa kasvikunnan tuotteista sisältävät kovaa rasvaa. Tällaisia kasvikunnan rasvoja ovat esimerkiksi kookosrasva sekä palmuöljy. Koviin rasvoihin kuuluvat myös transrasvahapot, joita on pieniä määriä märehtijöiden rasvoissa ja osittain kovetetuissa kasviöljyissä. (Aro, 2015.) Valion Kuohukerma sisältää 35 grammaa rasvaa 100 grammaa kohden. Tästä rasvasta 19 grammaa on tyydyttynyttä eli kovaa rasvaa. (Valio Kuohukerma, 2017.) Flora Kevyt Ruoka 7% sisältää taas 7,3 grammaa rasvaa 100 grammaa kohden,  mistä tyydyttynyttä rasvaa on 2,4 grammaa.

Alla on esitetty Valion Kouhukerman ja Flora Ruoka 7% (laktoositon) ainesosaluettelot

Valion Kouhukerma ainesosat: Kerma, karrageeni E407, 35% rasvaa (19% tyydyttynyttä)

Flora Ruoka 7% ainesosat: Vesi, laktoositon rasvaton MAITO, KIRNUMAITO, kasviöljyt (palmu ja rypsi), muunnettu tärkkelys (E1442), stabilointiaineet (metyyliselluloosa E461), ksantaanikumi (E415), emulgointiaine (polysorbaatti 60 (E435), sokeri, suola, laktaasientsyymi, aromi (MAITO), väri (karotenoidit E160A).

Taulukko 1. Flora kevyt ruoka lisäaineluettelo

Elintarvikkeiden lisäaine Lisäaineryhmä Rajoituksia
E 1442 Hydroksipropyyliditärkkelysfosfaatti Muunnetut tärkkelykset Enimmäismäärä rajoituksia vain lastenruoissa
E 461 Metyyliselluloosa Emulgointi, stabilointi– ja sakeuttamisaineet Ei enimmäismäärärajoituksia
E 415 Ksantaanikumi Emulgointi, stabilointi– ja sakeuttamisaineet Enimmäismäärärajoituksia lastenruoissa, hilloissa, hyytelöissä ja marmeladeissa
E 435 Polysorbaatti Emulgointi, stabilointi- ja sakeuttamisaineet Enimmäismäärärajoituksia. → ADI E432-E436 yhteismäärälle 10 mg/kg/vrk
E160A Karotenoidit (Beetakaroteeni) Elintarvikevärit

Ei enimmäismäärärajoituksia

→ ADI 5 mg/kg/vrk

Pohdintaa

Tavallisen kuluttajan saattaa olla haastavaa tehdä oikeita valintoja kauppojen laajoista valikoimista. Lisäaine- ja rasvakeskustelu saattavat saada monen kuluttajan pään pyörälle ja näiden ansiosta valintojen tekeminen on hyvin haasteellista.

Edellä esitimme, että Kuohukerma sisältää runsaasti enemmän tyydyttyneitä rasvoja, kuin Flora Ruoka Kevyt 7%. Suurina määrinä käytettyinä tyydyttyneet rasvat lisäävät riskiä sairastua moniin elintapasairauksiin. Tämän perusteella voisimme siis todeta, että kansanterveyden kannalta Flora Ruoka Kevyt 7 % on parempi valinta päivittäiseen käyttöön, vaikka se sisältääkin kuluttajien pelkäämiä E-koodeja. Tutkimusten mukaan E-koodeista ei ole terveydellistä haittaa. Ainesosaluetteloa katsoessa, voimme kuitenkin todeta, että Valio Ruoka Kevyt on prosessoidumpaa, kuin Valio Kuohukerma. Emme kuitenkaan näe, että prosessointi olisi syy jättää tuote kaupan hyllylle, vaan päinvastoin, prosessoinnin avulla tuote on saatu lähemmäksi ravitsemussuosituksia.

Tekijät: Juulia Lehtimäki, Oona Heikkinen & Niina Silander

Lähteet:

Aro, A. (2015). Ravinnon rasvat – laatu määrää tärkeämpi. Duodecim. Luettu 21.11.2017 https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk01074

Elintarvikkeiden prosessointi ja vaikutukset ravitsemukseen (HNFB-124) Luentomuistiinpanot, 16.11.2017

Evira. (2016). Viitattu 21.11.2017

https://www.evira.fi/elintarvikkeet/tietoa-elintarvikkeista/koostumus/elintarvikeparanteet/lisaaineet/

Food Additives (Food-103), Heinonen Marina, luentomuistiinpanot 30.11.2017

Food Processing-Background reading ss.1-9

http://studylib.net/doc/8392701/food-processing%E2%80%94background-reading

Mitkä tuotteet saavat sydänmerkin. (2017). Luettu 23.11.2017 https://www.sydanmerkki.fi/sydanmerkki

Sydänmerkki. (2017). Luettu 21.11.2017 https://www.sydanmerkki.fi/tuotteet?hakusana=kerma

Valio kuohukerma. (2017). Luettu 21.11.2017 https://www.valio.fi/tuotteet/kermat-ja-kastikkeet/valio-kuohukerma/

Voutilainen, Fogelholm ja Mutanen (2015). Ravitsemustaito. Helsinki: Sanoma Pro Oy.

 

3 vastausta artikkeliin “Miten kuohukerma ja kasvirasvasekoite eroavat toisistaan?”

  1. Tämä on kaikki ihan totta! E-koodien pohjalta ei tosiaan kannata tehdä valintojaan, koska niiden turvallisuus on ensinnäkin hyvin testattu ja toiseksi niillä voidaan parantaa rasvan laatua vaihtoehtoiseen E-koodittomaan tuotteeseen verrattuna!

  2. Tässä oli hyvin esitetty asia yksinkertaisesti. Uskoisin, että kuluttajakin pääsisi tämän kirjoituksen perusteella selvyyttä tähän kermojen ja kasvirasvasekoitteiden vastakkaisasetteluun. Kuluttajaa ajatellen näitä lisäaineita olisi ehkä voinut avata vielä enemmän, esimerkiksi mistä niitä valmistetaan.

  3. Tämän blogin tiedot varmasti auttaisi montaa kuluttajaa ymmärtämään tuotteen sisällön paremmin. Tästä esimerkistä huomaa hyvin, miten suuri vaikutus kuluttajien ostopäätöksillä on yritysten tuotekehitykseen.

Kommentit on suljettu.