Mitä eroa on rypsiöljyllä ja rapsiöljyllä?

 

Kuluttajien keskuudessa on esiintynyt hämmennystä, kun kauppojen öljyhyllyillä näkyy yhä useammin rapsiöljypulloja suomalaisille tuttujen rypsiöljypullojen sijaan. Lähdimmekin siis selvittämään, mitä eroa rypsi- ja rapsiöljyillä on, ja onko terveyden kannalta samantekevää kumman öljypullon kaupasta valitsee.

Lajierot:

Rypsi ja rapsi kuuluvat alkuperältään eri lajeihin, sillä rypsi on alkujaan nauriin alalaji ja rapsi lantun alalaji. Rypsi ja rapsi ovat historialtaan kuitenkin lähellä toisiaan, sillä nauris on todennäköisesti kehittynyt peltokaalista ja lanttu nauriin ja kaalin risteytyksestä. Englanniksi niin rypsistä kuin rapsista puristettuja öljyjä kutsutaan yhteisnimellä rapseed oil, mikä voi osaltaan lisätä suomalaisten kuluttajien hämmennystä rypsi- ja rapsiöljyn eroista.

Viljely:

Rypsiöljyä viljellään maailmalla lähes ainoastaan Suomessa ja se kuuluu taloudellisesti kannattavimpien viljelykasviemme joukkoon. Rypsi on hyvä esikasvina pelloilla etenkin ohralle ja vehnälle ja se lisää seuraavan kasvatettavan kasvin satoa ja katkaisee muun muassa viljojen kasvitautien leviämisen. Syysrypsi muokkaa myös hyvin maata isolla juuristollaan. Kevätrypsi oli vuoteen 2016 saakka Suomen viljellyin öljykasvi, koska sen viljelyaika on lyhyempi kuin rapsilla ja se soveltuu viljeltäväksi monilla eri kasvuvyöhykkeillä. Rapsi tarvitsee kypsyäkseen pitkän kasvukauden, joten sitä viljellään enimmäkseen eteläisimmässä Suomessa. Onnistuessaan sato on kuitenkin rypsiä runsaampi ja öljypitoisempi. Rapsin viljely kasvattaa Suomessa suosiotaan, sillä markkinoille on saatu aikaisempia ja entistä satoisampia lajikkeita. Lisäksi rypsin viljely on hankaloitunut, kun EU kielsi rypsin ja rapsin viljelyssä käytetyn torjunta-aineen käytön, jota ilman rapsin viljely kuitenkin onnistuu paremmin. Tämä voi selittää osaltaan myös rapsiöljypullojen yleistymisen kauppojen öljyhyllyillä.

Prosessointi ja käyttökohteet:

Rypsiöljyn valmistuksessa koko siemen hyödynnetään ensin puristamalla ne ja sen jälkeen uuttamalla erilaisilla menetelmillä. Rypsi voidaan puristaa joko kylmä- tai lämpöpuristusmenetelmällä ja siitä saadaan hyödynnettyä siemen 99,9 prosenttisesti. Suomessa molemmat puristusprosessit ovat kokonaan kemikaalittomia, toisin kuin usein muualla maailmalla. Rapsi valmistetaan samantapaisesti, joko puristamalla tai uuttamalla öljyksi.

Öljynpuristamoissa rypsi- ja rapsiöljyistä tehdään kasviöljyn lisäksi rypsi- ja rapsipuristetta, jota hyödynnetään esimerkiksi kotieläinten ruokinnassa. Rypsiöljyä ja rapsiöljyä käytetään yleisesti elintarvikkeena, mutta myös elintarviketeollisuudessa sekä biopolttoaineiden raaka-aineina. Sekä rypsiöljyä että rapsiöljyä voi käyttää monipuolisesti kotitalouksien ja elintarviketeollisuuden erilaisissa ruoanvalmistusmenetelmissä, kuten paistamisessa, leivonnassa tai erilaisissa salaatinkastikkeissa.

Ravintoarvot:

Rypsi- ja rapsiöljyt ovat rasvahappokoostumukseltaan hyvin samankaltaisia. Ne sisältävät ihmiselle välttämättömiä rasvahappoja, kuten Omega 3 ja Omega 6 –rasvahappoja, ihanteellisessa suhteessa: linolihappoa (omega-6) noin 20 prosenttia sekä aflalinoleenihappoa (omega-3) noin 10 prosenttia.  Kaksi ruokalusikallista rypsiöljyä päivässä takaa riittävän välttämättömien rasvahappojen saannin. Lisäksi ne sisältävät E- ja K- vitamiineja. Rypsiöljyn rasvahappokoostumus on esitelty taulukossa 1. ja ravintoarvot taulukossa 2. Rasvahappokoostumukset voivat vaihdella rypsi- ja rapsiöljyn kohdalla saman kasvin eri lajikkeiden osalta enemmän, kuin rypsi ja rapsi kasvien välillä. Tämä voi johtua esimerkiksi kasvupaikasta, ajankohdasta tai säilytyksestä.

Rypsiöljyä löytyy myös kylmäpuristettuna, mutta ravitsemukselliset erot tavallisen ja kylmäpuristetun rypsiöljyn välillä ovat pienet. Kylmäpuristetussa öljyssä on vähemmän K- vitamiinia ja rasvahapoissa on pieniä eroavaisuuksia.

Omien kokemustemme perusteella rypsiöljy ja rapsiöljy eivät eroa myöskään maun tai ruoanlaitto-ominaisuuksiensa suhteen. Lopulta ei siis ole väliä, valitseeko kaupasta rypsiöljyn vai rapsiöljyn, sillä käytännössä ainoat erot öljyjen välillä ovat niiden polveutuminen eri kasveista sekä erot kasvuolosuhteissa.

 

Taulukko 1. Rypsiöljyn rasvahappokoostumus (Fineli, 2018)

Ravintotekijä Määrä Menetelmä
rasvahapot yhteensä 97.1 g summattu osatekijöistä
rasvahapot monityydyttymättömät 33.0 g summattu osatekijöistä
rasvahapot yksittäistyydyttymättömät cis 58.4 g summattu osatekijöistä
rasvahapot tyydyttyneet 5.7 g summattu osatekijöistä
rasvahapot trans 0 g summattu osatekijöistä
rasvahapot n-3 monityydyttymättömät 10.9 g summattu osatekijöistä
rasvahapot n-6 monityydyttymättömät 22.1 g summattu osatekijöistä
rasvahappo 18:2 cis,cis n-6 (linolihappo) 22 080 mg analysoitu
rasvahappo 18:3 n-3 (alfalinoleenihappo) 10 876 mg analysoitu
rasvahappo 20:5 n-3 (EPA) 0 mg analysoitu
rasvahappo 22:6 n-3 (DHA) 0 mg analysoitu
kolesteroli (GC) 5.4 mg analysoitu
sterolit 695.5 mg analysoitu

 

Taulukko 2. Rypsiöljyn ravintoarvot (Fineli, 2018)

Ravintotekijä Määrä Menetelmä
energia, laskennallinen 3 700 kJ (884 kcal) summattu osatekijöistä
hiilihydraatti imeytyvä 0 g johdettu
rasva 100.0 g laskennallinen
proteiini 0 g summattu osatekijöistä
alkoholi 0 g

muu arvon tyyppi

 

 

E-vitamiini alfatokoferoli 18.9 mg summattu osatekijöistä
K-vitamiini 150.00 µg

 

– Henna Kettunen ja Tanja Heikkinen

 

Lähteet:

Kangasjärvi, J. (2011). Rypsi ja rapsi ovat eri lajeja. Tiede, 8/2011. Viitattu 8.11.2018. https://www.tiede.fi/artikkeli/kysy/mita_eroa_on_rypsilla_ja_rapsilla

Malkki, L. (2006). Rypsiöljyn metyyliesterin paikallinen valmistus ja käyttö. Jyväskylän yliopisto. Kemian laitos. Pro gradu –tutkielma.

Pöntinen, A. (2014). Rypsi vaihtui rapsiin kaupoissa – hämmentyneet asiakkaat kyselevät perään. Yle uutiset. Viitattu 6.11.2018. https://yle.fi/uutiset/3-7328115

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. (2018). Fineli. Elintarvikkeet. Viitattu 6.11.2018. https://fineli.fi/fineli/fi/elintarvikkeet/535

Vilja-alan yhteistyöryhmä. (2015). Suomalaisten oma kasviöljy on rypsiöljy. Viitattu 6.11.2018. https://www.vyr.fi/document/1/94/70e9a96/oppaat_7b769c7_Rapsi_fi_2015_web.pdf

Vilja-alan yhteistyöryhmä. (2017). Öljykasvien tuotanto ja markkinat. Luettu 7.11.2018. https://www.vyr.fi/rypsin-ja-rapsin-viljelyopas/oljykasvien-tuotanto/

Voutilainen, E., Fogelholm, M. & Mutanen, M. (2015). Ravitsemustaito.Helsinki: Sanoma Pro.

3 vastausta artikkeliin “Mitä eroa on rypsiöljyllä ja rapsiöljyllä?”

  1. Erittäin mielenkiintoinen aihe, jota varmasti monet ovat pohtineet esimerkiksi kohdatessaan kaupan pienentyneet rypsiöljy-valikoimat. Mielestäni tekstissä oli käsitelty aihetta selkeästi ja ymmärrettävästi. Oli mielenkiintoista lukea kuinka samankaltaisia rypsi- ja rapsiöljy kuitenkin ovat ravitsemuksellisesti, maultaan ja ruoanlaitto-ominaisuuksiltaan. Lisäksi oli yllättävää, kuinka erot saman kasvin eri lajikkeiden välillä voivat olla suuremmat kuin erot rypsi ja rapsi kasvien välillä.

  2. Hyvä kirjoitus aiheesta, jota olen joskus itsekin miettinyt kaupan öljyhyllyllä. Pidin kirjoituksen selkeästä rakenteesta ja siitä, että aihetta käsiteltiin monipuolisesti. Mielenkiintoista oli se, että ainoat erot rypsi- ja rapsiöljyjen välillä ovat niiden polveutumisessa ja erot kasvuolosuhteissa ja, että niiden ravintoarvoissa ei ole merkittäviä eroja.

Kommentit on suljettu.