Vaikuttaako homogenointi maidon ravitsemukselliseen laatuun?

Maidon homogenointi on ollut kuuma puheenaihe viime vuosina. Homogenoidun maidon sanotaan vaarantavan hyvinvoinnin monella eri tavalla: maitotauti.com-sivuston mukaan homogenoidut maitotuotteet aiheuttavat mm. astmaoireita, ihottumaa, vatsavaivoja ja gluteeniyliherkkyyttä – mutta todellisuudessa sivuston väitteiden takana ei ole ainuttakaan validia tutkimusta. Yhä useampi pyrkii välttelemään tällaisia tuotteita, ja trendi on laajentunut marginaalisesta siihen pisteeseen, että jopa suuret maitoteollisuuden yritykset kuten Arla, tarjoavat erikseen homogenoimattomia maitotuotteita, ja tuovat homogenoimattomuuden isosti esille markkinoinnissa.

kuva ruoka tilkka tuottaa juoda maito cocktail pisaroita tipat likööri suuri nopeus nopea kuva pirtelö tislattu juomahttps://pxhere.com/fi/photo/398866

Useimmat kuluttajat eivät juurikaan kiinnitä huomiota maidon prosessointiin, mutta tietyissä piireissä vallalla on monia, usein kokemusperäisiä, väittämiä erilaisten maitotuotteiden terveellisyydestä. Internetin keskustelupalstoilta on löydettävissä esimerkiksi seuraavia lauseita: “Myös mikroaaltouunissa kuumentaminen homogenoi tehokkaasti maitotuotteen ja antaa rajuja oireita.”, “Itselleni ja lapsilleni homogenoitu maito saa aikaan sellaiset oireet, että niitä en toivoisi edes vihamiehelleni! Juomme homogenoimatonta luomumaitoa silloin, kun raakamaitoa ei ole saatavilla. Ja jos se on kaupasta loppu, ollaan ennemmin kokonaan ilman. Silloinkin on lasten ihoa pakko rasvailla säännöllisesti (vaikka on omegat sun muut myös kokeiltu).” Valion järjestämää tutkimusta kommentoitiin sanoin “Kannattaa miettiä myös ketkä näitä tutkimuksia yms rahoittaa. Ruoka- ja lääkefirmat? Raha saa tutkimukset tulostumaan. Just sayin’”. Kommenteissa on huomattavissa raju epäluottamus elintarviketeollisuutta kohtaan, mikä edesauttaa sitä, ettei tietoja tueta – tai edes haluta tukea – faktoilla, vaan luotetaan mieluummin omaan kokemukseen. Kalifornian yliopiston tutkimuksessa vuonna 2013 huomattiin sama ilmiö luomumaidon kohdalla: erityisesti taidealojen opiskelijoiden mielikuvissa luomumaito oli terveellisempi ja maun kannalta parempi vaihtoehto, vaikka sokkotestissä luomumaitoa ei erotettu ‘tavallisesta’.

Homogenoinnilla tarkoitetaan maidon rasvan pilkkomista mekaanisesti pienemmäksi, jolloin maidon rasva pysyy maidossa tasaisesti. Homogenoinnin avulla estetään maidon kermoittuminen eli maitorasvan nouseminen maidon pinnalle. Näin saadaan tasalaatuista maitoa, jonka rakenne ja suutuntuma on tasainen ja miellyttävä. Homogenointi tapahtuu homogenisaattorissa, jossa 60-asteiseksi lämmitetty maito johdetaan korkean paineen avulla ohuen raon läpi, jolloin rasvapalloset pilkkoutuvat pienemmiksi. Näin ollen esimerkiksi kuluttajan aikaisemmassa kommentissa mainittu mikroaaltouunissa tapahtuva lämmittäminen ei nykyisen tiedon mukaan homogenoi maitoa. Osa ihmisistä sietää ulkomailla maitotuotteita paremmin kuin Suomessa, ja sen moni kuluttaja selittää nimenomaan suomalaisen maidon väitetyn korkealla prosessointiasteella. Todellisuudessa eroja hyvinvoinnissa on hyvin vaikea rajata juuri maitotuotteiden vaikutukseksi, sillä erityisesti lomamatkoilla myös muut vatsaoireita aiheuttavat raaka-aineet, kuten ruisleipä ja ksylitoli, jäävät pois ruokavaliosta ja vastaavasti stressi usein vähenee. Lisäksi maito on saatettu UHT-käsitellä erittäin korkeissa lämpötiloissa, mikä saattaa tehdä maidosta helpommin siedettävää elimistölle.

Kuvahaun tulos haulle milk homogenization

Maidon homogenointi pääpiirteissään

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Homogenizing_valve.svg

 

Homogenointi ei itsessään muuta maidon kemiallista koostumusta eikä ravintoarvoa. Pitää kuitenkin muistaa, että maito yleensä lämpökäsitellään ennen tai jälkeen homogenoinnin säilyvyyden parantamiseksi. Näillä lämpökäsittelyilläkin (esim. pastörointi ja UHT-käsittey) on kuitenkin vain vähäisiä vaikutuksia maidon kivennäisaine- ja vitamiinipitoisuuksiin. Homogenoinnissa rasvapallosten ja proteiinien pinta-ala kasvaa, jolla on vaikutuksia ennen kaikkea ravitsemusfysiologisiin ominaisuuksiin. Esimerkiksi maidon homogenointi näyttäisi parantavan maidon ravintoaineiden imeytymistä, koska pienempien rasva- ja proteiinipartikkelien vuoksi ruoansulatusentsyymeillä on enemmän pinta-alaa toimia. Esimerkiksi vapaiden rasvahappojen vapautuminen on nopeampaa homogenoidussa maidossa. Usein kuitenkin väitetään, että maidon homogenointi on vatsavaivojen syynä. Maidon homogenoinnin vaikutusta vatsavaivojen aiheuttajana on tutkittu, mutta näyttöä ei kuitenkaan ole riittävästi. Tässä yhteydessä huomioitavaa on se, että laktoosin rakenne ei muutu homogenoinnissa, joka on useimpien maidon aiheuttamien vatsaoireiden syynä.

Annika ja Ville

 

Lähteet:

 

 • Michalski, Marie-Caroline. Januel, Caroline. 2006. Does homogenization affect the human health properties of cow’s milk? Trends in Food Science & Technology. s. 423-437
 •  Tunnick, Michael H. Ren, Daxi X. ym. 2016.  Effect of heat and homogenization on in vitro digestion of milk. s. 4124-4139
 • Puetz CM: Consumer Perception of Organic Milk, 2003 a senior project in California Polytechnic State University
 • http://maitotauti.com , luettu 2.12.2018
 • http://www.milkworks.fi/oppimateriaali/kasittely-meijerissa/homogenointi/Sivut/default.aspx , luettu 3.12.2108

 

9 vastausta artikkeliin “Vaikuttaako homogenointi maidon ravitsemukselliseen laatuun?”

 1. Hyvä kirjoitus mielenkiintoisesta aiheesta. Kirjoitus antoi vahvistusta aiemmalle käsitykselleni, ettei homogenoinnilla ole suurta merkitystä ravitsemuksellisen laadun kannalta. Homogenoinnin mahdollisen maidon ravintoaineiden imeytymistä parantavan vaikutuksen esiin tuominen oli mielestäni hyvä asia.

 2. Luin eräästä kyseenalaisesta blogitekstistä, että homogenoinnissa pienentyneet rasvamolekyylit aiheuttavat proteiinien epätäydellistä imeytymistä. Kai kuitenkin on todennäköisempää, että proteiinit ja rasvat päinvastoin imeytyvät paremmin juuri tuon pinta-alan kasvun takia 😀

 3. Hyvä kirjoitus, taas yksi ruokamyytti on murrettu. Olisi vielä mielenkiintoista tietää, millä mekanismilla homogenointi-kriittiset kuluttajat perustelevat, että homogenointi tekisi maidosta hyvinvointia vaarantavan…

 4. Hyvä aihe kertoa ja todella hyvä ajan kohta nykyiseen tilanteeseen. Ihmisillä voi tulla tiettyjä oireita jo pelkästä ajattelusta, että tämä tietty tuote aiheuttaa jotain oireita. Maidon homogenointi on kuitenkin tärkeä osa maidon valmistuksessa, koska faasina rajapinnoilla rasva hapettuu todella helposti ja näin ollen heikentää säilyvyyttä muiden pilaantuvien tekijöiden rinnalla.

 5. Mielenkiintoinen kirjoitus, itse käytän homogenoimatonta maitoa, sillä olen huomannut, että vatsani voi silloin paljon paremmin. Odotan mielenkiinnolla, että jonain päivänä tutkimuksissa saataisiin selville, miksi moni kokee homogenoimattoman maidon terveyden kannalta paremmaksi.

 6. ´Homogenointi maidosta on käyty kiivasta keskustelua. jotkut ovat sen puolesta ja jotkut ovat sitä vastaan. Artikkeli itsessään oli hyvin kirjoitettu. Monet näkökulmat oli tuotu homogenoinnin vaikutuksesta ravitsemukseen ja ihmiseen.

 7. Mielenkiintoinen kirjoitus. Säilyvyyteen homogenointi todellakin vaikuttaa, sillä kaupassa homogenoimattomissa maidoissa ei ole usein montaakaan päivää pakkauksen parasta ennen päivämäärään jäljellä. Jään innolla seuraamaan ilmeneekö homogenoinnin vaikutuksesta lisää tutkimustuloksia, jotka tukisivat kuluttajien mielipiteitä.

 8. Loistava aihe! Hyvä saada luettavaksi blogikirjoitus, joka korjaa homogenoinnista liikkuvia huhuja. Pahimmissa tapauksissa homogenoinnin on väitetty muokkaavan ”rasvan kemiallista rakennetta luonnottomaksi, jonka seurauksena ihmisen elimistö ei tunnista sitä”. Samaan aikaan samat henkilöt syövät ”luonnollista” voita, joka ilmeisesti tulee suoraan lehmästä. Mielenkiintoista saada lisää tietoa aiheesta ravitsemuksen näkökulmasta.

 9. Hyvä kirjoitus. Taidan olla syyllinen siihen, että maitotauti.com on vielä olemassa. Syy miksi olen pyrkinyt Tukkisen Raijan työn maitotaudin parissa säilyttämään on puhtaasti omakokemuksellinen, eli kuluttamalla homogenoimattoimia tuotteita vatsa voi selkeästi paremmin. Ja kaikki pahasti vatsan sekoittavat tuotteet löytyvät homogenoiduista ( + suklaan valssaus ) ja näistä muutamat tyhjentävät vatsan melko välittömästi.

  Maitotauti.com:n ihmisten omakokemus kertomukset ovat muokkaamattomia ihmisten omia tarinoita ja niistä saa varmasti jänniä sitaatteja. Ja myönnän, että olen ollut halukas hävittämään niistä osan / kaikki.

  Raija pyrki aikanaan olemaan resurssejensa puitteissa aktiivisesti seuraamaan ja kommentoimaan aiheeseen liittyvää tutkimus työtä. Ymmärrykseni on, että tutkimus useasti pyrki juuri toteamaan, että kemialliset ominaisuudet ei muutu ja ei homogenointi ei aiuheuta oireita koehenkilöille. Ymmärtääkseni Raija yritti tuloksetta tajota / tarjoutua kohenkilöitä, joilla oli herkkyys ”maitotautiin” useampiin tutkimuksiin ja Raijalla oli kai jonkuinlainen idea juurikin rasvan muuttuneen imeytymisen / ”tunkeutumisen” merkitykseen oireiden synnyssä. Maitotauti.com ei loista tieteellisellä tasollaan ( eikä sivun tulevaisuus näytä hyvältä ), mutta se on juurikin kokemus pohjaisesti paras apu minun vatsaongelmiin ja palautteen mukaan myös monen muun.

  Itse olen valmis ajamaan maitotauti.com sivun alas, kun parempaa, tarkempaa ja tieteellisempää materiaalia, jolla vatsaoireenihoituvat löytyy, mutta toistaiseksi katson sivun tarjoavan mahdollisuuden vastaavista oireista kärsiville.

Kommentit on suljettu.