Miten appelsiinin ja appelsiinimehun ravintoarvot eroavat toisistaan?

Appelsiinin, samoin kuin monien muidenkin hedelmien, sisällyttäminen ruokavalioon voi auttaa ylipainon sekä sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä, sillä ne sisältävät melko vähän energiaa, paljon kuitua ja elimistölle tarpeellisia kivennäisaineita ja vitamiineja. Myös appelsiinimehu on hyvä vitamiinien ja kivennäisaineiden lähde, mutta erojakin hedelmän ja mehun välillä on.

Täysmehu valmistetaan useimmiten hedelmistä, kasviksista tai marjoista puristamalla. Puristamisen jälkeen ne pastöroidaan ja pakataan. Täysmehua voidaan EU-direktiivin mukaan valmistaa sekä hedelmistä tms. suoraan puristamalla tai täysmehutiivisteestä ennastamalla eli palauttamalla aiemmin esimerkiksi kuljetuksen ja varastoinnin ajaksi poistettu vesi.

Appelsiini ja appelsiinimehu (tarkastellaan 100 g annosta) sisältävät suurin piirtein saman määrän energiaa, 46 kcal. Imeytyvää hiilihydraattia, joka näissä tuotteissa on kokonaisuudessaan sokeria, on appelsiinissa (8,9 g) hieman vähemmän kuin appelsiinitäysmehussa (10,0 g). Suurin ero perusravintoaineiden osalta on kuitupitoisuudessa, sillä mehussa kuitua ei ole lainkaan, kun sitä appelsiinissa on 2,1 g, josta 1,2 g on veteen liukenematonta.

Kivennäisaineiden osalta merkittävimmät erot ovat kalsiumin, kaliumin, fosforin ja natriumin määrissä. Appelsiinissa on kalsiumina noin 5-kertainen (54 mg / 100 g) ja fosforia noin 1,5-kertainen (23 mg /100 g) määrä appelsiinimehuun verrattuna. Mehussa taas on kaliumia noin 1,3-kertainen (190 mg / 100 g) ja natriumia noin 2,5-kertainen (3,8 mg /100 g) määrä appelsiiniin verrattuna. Natriumista saadaan suolan määrä kertomalla sen määrä arvolla 2,5. Suolaa appelsiinimehussa on siis vajaa 10 mg / 100 g.

Vitamiinien osalta merkittävimmät erot ovat A- ja C-vitamiinin sekä karotenoidien eli A-vitamiinin esiasteiden määrissä. Kasviksia prosessoitaessa C-vitamiini on helpoiten tuhoutuva ja usein sitä lisätäänkin valmiiseen tuotteeseen, kuten myös mehuihin. Koska C-vitamiinin lisääminen on yleistä, verrattiin appelsiinin ravintoarvoja nimenomaan C-vitaminoituun mehuun. Appelsiinissa C-vitamiinia oli 54 mg / 100 g ja appelsiinimehussa hieman vähemmän, 36 mg / 100 g, josta siis suurin osa on lisätty jälkikäteen. A-vitamiini RAE:n (retinoliekvivalentti) ja karotenoidien määrät appelsiinissa olivat 7,4 µg / 100 g ja 166,8 µg / 100 g, kun ne appelsiinimehussa olivat 0,8 µg / 100 g ja 42,1 µg / 100 g.

Sekä appelsiinin että appelsiinimehun ravintoarvot on otettu Finelistä eli Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylläpitämästä elintarvikkeiden kansallisesta koostumustietopankista. Blogin tietolähteenä on käytetty myös Fruit Juice Matters -ohjelman nettisivustoa. Fruit Juice Matters on täysmehualan Euroopan järjestön AIJN:n ohjelma, jonka tavoitteena on jakaa tasapuolista tutkimustietoa täysmehuista ja niiden käytöstä osana tasapainoista ruokavaliota.

Lähteet: www.fineli.fi ja www.fruitjuicematters.fi

– Hilla Uimonen ja Maaret Lehtinen

Elintarvikkeiden prosessointi ja ravitsemus

Tässä blogissa Helsingi yliopistossa opiskelevat Elintarvikkeiden prosessointi ja ravitsemus -kurssilaiset kertovat omista projektitöistään. Projektitöissä käsitellään erilaisten prosessointimenetelmien vaikutuksia itse elintarvikkeeseen sekä  erityisesti sen ravitsemukselliseen arvoon.

Aiheina on esimerkiksi: Miten oliiviöljy reagoi paistamiseen? Miten heraproteiinijauheet valmistetaan? Mikä ero on appelsiinin ja appelsiinimehun ravintoarvoissa?

Pysykää kuulolla!

Liisa, kurssin opettaja (2020) ja Maria (kurssin opettaja 2017-2018)