Naiset Helsingin Sanomissa

Päivälehdessä aloitti Suomen ensimmäinen kokopäiväinen naistoimittaja, kun Tekla Hultin palkattiin vastaamaan ulkomaanosastosta 1893. Naisen tulo työtoveriksi aiheutti kollegoissa ihmetystä ja pelkoa. Jännitys lientyi pian, sillä Hultin osoitti olevansa ”yhtä hyvä ja ymmärtäväinen kuin mies”.

Hultinin pioneeriasemaa muistetaan ja juhlitaan edelleen. On kuitenkin kiinnostavaa pohtia, oliko Tekla Hultinin palkkaaminen alkusysäys naisten tulolle lehteen vai jäikö hän historian kuriositeetiksi. Helsingin Sanomien naisiin keskittyvä tutkimus etsii vastausta siihen, milloin naiskirjoittajat oikeastaan tulivat lehden toimitukseen? Mikä oli naisten rooli lehden kasvussa ja kehittymisessä?

Tutkimuksessa käytetyt monipuoliset lähdeaineistot tuovat lehdessä työskennelleiden naisten äänet kuuluviin. Se kertoo, miten toimittajat kokivat työnsä voimakkaan päätoimittajan Eljas Erkon komennuksessa. Vaikka fokus on naistoimittajissa, tutkimus avautuu laajemminkin lehden toimitukseen ja näyttää, millainen työyhteisö Suomen suurin sanomalehti oli. Lisäksi lehden historiaa tarkennetaan kuvaamalla taustalla toimineita Erkon perheen naisia, erityisesti Maissi Erkkoa.