Hyvästit tiivishyllyille

Kirjaston alakerrasta on tammikuussa kuulunut melkoinen ryske. Alakertaa vuodesta 2000 lähtien hallinneet veivattavien tiivishyllyjen pitkät, harmaat rivistöt on purettu. Niitä lastataan kuljetusautoihin, joiden matka suuntautuu Kansalliskirjastoon, joka ottaa Kumpulasta lähtevät tiivishyllyt hyötykäyttöön.

Tiivishyllyillä on ollut eri tieteenalojen lehtikokoelmia, kukin omassa linjastossaan. Lehtiä etsivä on saanut harhailla hyllyjen välissä salaperäisiä kirjain- ja numerokoodeja etsiskellen. Syksystä 2014 lähtien kaikki on toisin, kun lehdet muuttavat toiseen kerrokseen avoimille hyllyille. Samalla tieteenalajaottelusta luovutaan. Lehteä ei enää tarvitse etsiä kemian linjasta, riittää tietää lehden nimi ja edetä aakkosittain. Käyttäjän ei myöskään tarvitse olla huolissaan, putoaako raskas hylly kiskoiltaan, eikä kenenkään enää tarvitse veivata useaa hylly-yksikköä päästäkseen etsimänsä lehtivuosikerran äärelle.

Tiivishyllyt ovat säästäneet tilaa, Mutta kun huomattava osa lehdistä – pääosin verkosta sähköisinä löytyvät vuosikerrat – ovat lähteneet, tiivistyksestä päätettiin luopua. Tiivishyllyt ovat raskaita ja siksi ne ovat olleet alakerrassa, missä niiden paino ei uhkaa lattiarakenteita. Kirjaston sisäänkäynnin ja kirjakokoelmien siirtyminen alakertaan ratkaisivat osaltaan tiivishyllyjen kohtalon. Tulevaisuudessa kirjasto on valoisampi.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.