Luomun päämaja kutsuu

PirjoSSyys-lokakuun viikonvaihteena kannattaa suunnistaa Mikkeliin! Mukaasi saat syksyn luomusatoa, luomuelämyksiä ja luomutietoa. Voit nauttia luomuaterioista niin puistossa kuin ravintolassakin. Syys-lokakuun viikonvaihteessa Mikkeli pursuaa luomua!

Etelä-Savo – luomumaakunta

Etelä-Savolla on pitkät luomujuuret, jotka ulottuvat Ekolääniaikaan 1980-luvulle. Luomun pioneerit aloittivat luomukokeilunsa maakunnassamme. Partalan luomututkimusaseman perustaminen Juvalle vuonna 1985 ja Maaseudun tutkimus- ja koulutuskeskuksen (nykyinen Ruralia) tulo Mikkeliin 1989 vauhdittivat kehitystä. Nyt 30 vuotta myöhemmin olemme niin pitkällä, että maakuntamme tunnetaan luomumaakuntana ja maan johtavana luomuporkkanan ja luomukaalien tuottajana, meillä on luomumaidontuotantokeskittymä ja merkittäviä luomujalostajia, kuten LuoMuhonen sekä Vavesaari. Luomumetsien sertifiointi etenee vauhdilla ja ravintolamme ovat innostuneet luomusta. Luomukehitys on edennyt niin, että maakunnalla ja sen pääkaupungilla, Mikkelillä, on hyvät edellytykset järjestää koko viikonlopun kestävä, monipuolinen ja useita osatapahtumia käsittävä valtakunnallinen Maista luomu! -tapahtuma, www.maistaluomu.fi.

Ravintolaan luomua syömään!

TerttiMikkeli ja sen lähiympäristö ovat kehittyneet ruokamatkailun maakuntana. Nyt pystymme järjestämään luomuravintolapäivän, jolloin tarjotaan luomuruokaa yhdeksässä eri ravintolassa. Jos tykkäät hampurilaisista, kannattaa suunnata Sahanlahteen, jos taas gourmet-ateriasta kannattaa auto kääntää Anttolanhoviin, Kekkolaan, Kenkäveroon tai Bistro Vileeseen. Myös Restel-ketjuun kuuluva Cumulus ja S-ryhmän Eino tarjoavat 2.10. luomuruokaa. Luomuteeaterian voi nauttia TeaHouse Wehmaassa Juvalla. Ja jo aamupäivän puolella voi nauttia luomuruispuurosta Mikkelin Pitäjänkirkon mäellä. Luomu-uutispuuroa tarjoilevat Mikkelin kirkonemännät sadonkorjuumessun jälkeen.

Miten kaikki on mahdollista?

Kaiken takana on paljon työtä, mutta avainasemassa on toimijoiden yhteistyö ja samaan tavoitteeseen pyrkiminen työnjakoa hyödyntämällä. Maakunnan luomuyrittäjät ovat verkostoituneet keskenään ja pystyvät nyt toimittamaan luomuraaka-aineita alueen ravintoloiden tarpeisiin. On onnistuttu kehittämään yhteishankintaverkosto ja yhteiset logistiset ratkaisut. Luomuyrittäjät ja luomun kehittäjät ovat vuosikausien ajan tehneet hyvää yhteistyötä elinkeinon kehittämisessä ja tutkimustuloksia on voitu hyödyntää tiloilla ja jalostustoiminnassa. Luomuruokatapahtuman toteuttamisessa kaikki Mikkelin keskeiset toimijatahot ovat panneet hynttyyt yhteen ja ovat sitoutuneina ja innostuneina tavoittelemassa yhteistä onnistumista.

Tavoitteena jatkuvuus

Maistaluomu2Mikkelin jäähallissa järjestettiin 1990-luvulla ja vielä 2000-luvun puolellakin luomumessuja. Elvytämme siis myös perinteitä. Pyrimme siihen, että Maista luomu!:sta tulisi vuosittain toistuva valtakunnallinen tapahtuma, missä luomutuottajat ja -jalostajat kohtaavat asiakkaansa, tuovat esille ja myyntiin satokauden tuoreet tuotteet ja nautitaan yhdessä hyvästä ja maukkaasta luomuruoasta. Luomuinstituutin kotikaupungissa tutkittu tieto ja sen jakaminen kuuluvat oleellisena osana tapatumaan. Mikkelin luomuruokatapahtumassa kohtaavat maaseutu ja kaupunki, tuottaja ja kuluttaja ja arki ja juhla. Syys-lokakuun vaihteessa kaikki tiet vievät Mikkeliin!

Kirjoittaja VTT Pirjo Siiskonen toimii Luomuinstituutin johtajana