Kolhuomenacurry ja asiaa ruokahävikistä

Hävikkiruokaillallisen tunnelmia

Tänään Sparressa nautittiin Earth Hour -tunnelmasta ja herkullisesta hävikkiruuasta! Kuulimme ruokailun lomassa tärkeää asiaa henkilökohtaisen ruokahävikin vähentämisestä, ja jaamme nyt parhaat tärpit kansan keskuuteen! Ruokahävikki on vakavasti otettava ikävä ilmiö, johon jokainen voi pienillä helpoilla konsteilla vaikuttaa. Maailman kaikesta tuotetusta ruuasta kolmasosa ei tule koskaan syödyksi, mikä kuormittaa ympäristöä, kuluttaa taloudellisia resursseja ja on eettisesti kestämätöntä.

Suomessa ruokaa heitetään roskiin keskimäärin 20-25 kiloa vuodessa henkilöä kohden, ja jopa 40% ruuasta on vielä syömäkelpoista roskiin lentäessään.Tämä järjetön tuhlaus maksaa suomalaisille yhteensä noin 500 miljoonaa euroa vuosittain. Siispä sekä ympäristö, että kukkaro kiittävät, kun ruokaostoksilla pitää mielessä sen, ettei osta tuotteita, joilla on uhka päätyä lopulta biojäteastiaan. Jääkaapissa pitkään notkuneet elintarvikkeet voi myös pelastaa ottamalla luovuuden mukaan keittiöön. On myös hyvä muistaa, että haju, maku ja ruoan ulkonäkö kertovat enemmän kuin yksikään parasta ennen -päiväys. Varsinkin kasvisruokaa voi turvallisesti maistella vielä paljon päiväysten jälkeenkin, mikäli tuote ei näytä tai haise pilaantuneelta.

Top 5 vinkit ruokahävikin välttämiseksi:

  1. Suunnittele ostoksesi ja osta vain sen verran, kuin tiedät syöväsi.
  2. Säilytä ruoka oikein ja riittävän kylmässä: järjestä jääkaappi niin, ettei ruokaa unohdu kaapin perälle.
  3. Katso, haista, maista, paista! Luota aisteihisi – ruoka ei ole pilalla heti parasta ennen päiväyksen umpeuduttua.
  4. Käytä pakastinta! Jos epäilet, ettei laittamasi ruoka tule syödyksi lähiaikoina, varmista sen säilyminen pakastamalla. Leipä, ylijäänyt kastike tai jopa kahvi säilyy pakastimessa pidempään. Merkitse pakastuspäivämäärä rasiaan.
  5. Loihdi uutta vanhasta! Leivo perunamuusista rieskoja, puurosta sämpylöitä, upota tummuneet banaanit smoothieen tai kakkutaikinaan, tee eilisestä kastikkeesta täytettä tortilloihin tai lämpimiä voileipiä. Vain luovuus on rajana, kun loihdit eilisistä ylijäämistä uuden herkkuaterian!

Tässä vielä esimerkki erinomaisesta currysta, johon on helppo upottaa hedelmäkulhon pohjalta parhaat päivänsä nähneet omenat sekä hiukan nahistuneet sipulit, ja jääkaapista maustamattoman jogurtin jämät. Mukaan voi hyvin paistella muitakin kaapista löytyviä kasviksia mielensä mukaan. Curryssa vähän kolhuisempikin omena maistuu oikein hyvältä.

Kolhuomppu-curry

Ainekset:

1 kukkakaali

2 omenaa

1-3 keltasipulia (riippuen koosta)

2-3 tl currya / kurkumaa

Tuoreita tai kuivattuja yrttejä, esimerkiksi korianteria, persiljaa tai sitruunamelissaa

2-3 dl kikherneitä

1-2 dl (soija)jogurttia

  1. Paista kukkakaaleja voissa/öljyssä niin, että ne hieman pehmenevät
  2. Lisää sipulit ja mausteet
  3. Lisää omenat
  4. Kun kasvisten kypsyysaste on sopiva, lisää vielä kikherneet sekä jogurtti ja kuumenna
  5.  Pirskottele päälle halutessasi sitruunaa ja koristele tuoreilla yrteillä

 

Vinkeistä ja hävikkifaktoista lämmin kiitos hävikkiruokaillallisella vierailleelle Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy:n asiantuntijalle!