Miksi kansalaisille ei kerrota vaikuttamismahdollisuuksista?

Kansalaisia kannustetaan kierrättämään ja suosimaan kasvisruokaa, mutta ilmastopolitiikan päätökset tuntuvat olevan tavallisen kansalaisen ulottumattomissa. Lausuntopyyntö luonnoksesta uudeksi ilmastolaiksi oli kahden kuukauden ajan (2.7. – 6.9.2021) avoinna kommentoinnille lausuntopalvelu.fi:ssä. Lausuntopalvelu.fi on verkkosivu, jolla kansalaiset ja organisaatiot voivat kommentoida lakiesityksiä niiden valmisteluvaiheessa.

Miten on mahdollista, että näin tärkeästä vaikuttamismahdollisuudesta tiedottaminen kansalaisille on jätetty yksityisen järjestön vastuulle?

Viisi päivää ennen lausuntomahdollisuuden sulkeutumista, lausuntoja oli kertynyt vaivaiset 26 kappaletta. Sitten ympäristöjärjestö Climate Move aloitti somekampanjan, jolla se kannusti ihmisiä kommentoimaan lakiesitystä. Climate Moven viisipäiväisen kampanjan aikana lausuntoja tuli 388 kappaletta lisää. Eli viisitoista kertaa enemmän kuin ennen kampanjan alkua. Ero on huima.

Lakiesitysten kommentointi mahdollistaa suoran vaikuttamisen lainvalmisteluun. Miten on mahdollista, että näin tärkeästä vaikuttamismahdollisuudesta tiedottaminen kansalaisille on jätetty yksityisen järjestön vastuulle? Ilmastolakiesityksen yhdeksi tavoitteeksi mainitaan pyrkimys vahvistaa eri tahojen osallistumista ilmastopolitiikan suunnittelun valmisteluun. Todellisuudessa lakiesityksen kommentointimahdollisuus jäi kuitenkin ilmastopolitiikkaa jo valmiiksi aktiivisesti seuraavien etuoikeudeksi. Olematon tiedottaminen ei tavoittanut kansalaisia laajasti.

Demokratian ja kansalaisten aktiivisuuden heikkenemisestä puhutaan paljon huolestuneeseen sävyyn. Climate Moven kampanja kuitenkin osoitti, että tahtoa vaikuttaa löytyy. Ongelma näyttäisi sen sijaan olevan, ettei esimerkiksi lausunto.fi kaltaisista palveluista tiedetä. Tässä yksi konkreettinen esimerkki johon puuttua, sen sijaan että vain kauhistellaan kansalaisyhteiskunnan rappeutumista.

Sara Lahdelma ja Emilia Linnekoski